Ismét szúnyoginvázió fenyeget

Öcaline - 2021. július 21. 9:42

Az esős napok és a dunai árhullám miatt várható, a szakemberek szerint hamarosan megjelenhetnek az újabb rajok. Mindenki tehet a gyarapodás csökkentéséért!

Terjedelmes összeállítást tett közzé a várható invázió kapcsán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos oldala. 

Sikeres védelem

Mint írják, a szúnyogártalom mértékét – és ebből következően az ellenük való védekezés módját – leginkább az időjárás határozza meg. Mint ismert, idén erős szúnyoginvázióval kezdődött a nyár – amelyet az akkor már másfél hónapja végzett biológiai lárvagyérítés és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés sikeresen csökkentett. A védekezés nyomán júliusra az ország legtöbb részén lecsökkent a szúnyogok egyedszáma.
A következő hetekben a szúnyogártalmat az esőzés és a Dunán levonuló árhullám fogja meghatározni. A szúnyogok tömeges elszaporodásához ugyanis elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók. 

Nagy rohamra készülnek

Az összegzés szerint a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna mentén a vérszívók jelenlétét, a lárvák ellen biológiai, majd a kifejlett szúnyogok ellen kiterjedt kémiai védekezések várhatóak – ám ezeket csak az árhullám levonulását követően lehet elkezdeni.
A szúnyogok elleni védekezésben azonban – erről is írtam már e hasábokon – mindenkinek juthat szerep; esős időt követően ugyanis nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessék, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. A feladat adott: célszerű kiüríteni vagy lefedni azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz. Érdemes rendben tartani a ház körüli vízelvezető árkokat is – ez ráadásul dupla eredménnyel kecsegtet.

Egy jól karbantartott árok csökkenti a villámárvíz kialakulásának esélyét, és ha nem áll benne a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek benne!

(A képek illusztrációk)

A rovat további hírei: Sziréna

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

2021. júl. 29.

A napokban történt lopás és elfogás kapcsán részletes javaslatcsomagot állított össze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az áldozattá válás elkerülése érdekében a strandolók számára.

Súlyos testi sértés Mezőfalván

Súlyos testi sértés Mezőfalván

2021. júl. 28.

Arccsonttörést szenvedett az a férfi, akit egy májusi éjszaka közepén ütöttek meg Mezőfalva egyik terén.

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

2021. júl. 28.

A dunaújvárosi kapitányság adott ki elfogatóparancsot ellene, Perkátán futott a rendőrök karjaiba.

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

2021. júl. 27.

A rendőrök néhány órán belül azonosították és elfogták a két dunaújvárosi elkövetőt; egy 92 éves asszonyt fosztottak ki, értesült a DO.

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

2021. júl. 26.

Magyar és brit állampolgár állt bíróság elé a Dunaújvárosi Járási Ügyészség gyorsított eljárása nyomán – mind a ketten az M6-os sztrádán futottak a rendőrök karjaiba.

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

2021. júl. 22.

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket.

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

2021. júl. 22.

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.