Ismét szúnyoginvázió fenyeget

Öcaline - 2021. július 21. 9:42

Az esős napok és a dunai árhullám miatt várható, a szakemberek szerint hamarosan megjelenhetnek az újabb rajok. Mindenki tehet a gyarapodás csökkentéséért!

Terjedelmes összeállítást tett közzé a várható invázió kapcsán a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos oldala. 

Sikeres védelem

Mint írják, a szúnyogártalom mértékét – és ebből következően az ellenük való védekezés módját – leginkább az időjárás határozza meg. Mint ismert, idén erős szúnyoginvázióval kezdődött a nyár – amelyet az akkor már másfél hónapja végzett biológiai lárvagyérítés és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés sikeresen csökkentett. A védekezés nyomán júliusra az ország legtöbb részén lecsökkent a szúnyogok egyedszáma.
A következő hetekben a szúnyogártalmat az esőzés és a Dunán levonuló árhullám fogja meghatározni. A szúnyogok tömeges elszaporodásához ugyanis elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók. 

Nagy rohamra készülnek

Az összegzés szerint a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna mentén a vérszívók jelenlétét, a lárvák ellen biológiai, majd a kifejlett szúnyogok ellen kiterjedt kémiai védekezések várhatóak – ám ezeket csak az árhullám levonulását követően lehet elkezdeni.
A szúnyogok elleni védekezésben azonban – erről is írtam már e hasábokon – mindenkinek juthat szerep; esős időt követően ugyanis nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessék, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. A feladat adott: célszerű kiüríteni vagy lefedni azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz. Érdemes rendben tartani a ház körüli vízelvezető árkokat is – ez ráadásul dupla eredménnyel kecsegtet.

Egy jól karbantartott árok csökkenti a villámárvíz kialakulásának esélyét, és ha nem áll benne a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek benne!

(A képek illusztrációk)

A rovat további hírei: Sziréna

Bajba jutott családon segítettek a rendőrök

Bajba jutott családon segítettek a rendőrök

2021. nov. 26.

Magas lázzal küzdő kisgyerek kórházba juttatását segítették rendőri felvezetéssel a Pentele hídon ellenőrző egyenruhások csütörtökön késő délelőtt. Eredményes beavatkozás a hajtás után.
 

Együtt a nők elleni erőszak megszüntetéséért

Együtt a nők elleni erőszak megszüntetéséért

2021. nov. 26.

Látványos akcióval hívták fel a figyelmet az akut problémára a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei – és a segítségnyújtás lehetőségeiről is tájékoztatják a lakosságot. Szóljon, ha tud róla, jelezzen, ha érintett!

Tehergépkocsival, ittasan balesetezett

Tehergépkocsival, ittasan balesetezett

2021. nov. 25.

Ittasan vezette tehergépjárművét az a 61 éves pusztavacsi férfi, aki Dunaújváros és Szabadegyháza között szenvedett balesetet szerdán hajnalban.

Présházban találták meg a szökött rabot

Présházban találták meg a szökött rabot

2021. nov. 25.

Dunaújvárosi rendőrök kerítették kézre a pálhalmai bv-intézetből lepattant fogvatartottat. Egy nap sem kellett, hogy elcsípjék, Adony mellett, egy présházban bújt meg, eredménytelenül.

Breaking: rabszökés Pálhalmán – nagy erőkkel keresik

Breaking: rabszökés Pálhalmán – nagy erőkkel keresik

2021. nov. 24.

Munkából szökött meg egy fogvatartott a BV-intézet hangosi szarvasmarha-telepéről – felhívást adott ki a rendőrség. Aki látta, jelentkezzen, és már egy megosztás is közelebb vihet a keresett személyhez. 

Ittasan balesetezett, aztán ráadásul le is koccolt

Ittasan balesetezett, aztán ráadásul le is koccolt

2021. nov. 22.

Órákon belül elfogták a rendőrök azt az ittas ukrán férfit, aki anyagi káros balesetet okozott a Kandó Kálmán tér és a Dózsa György út kereszteződésénél. Nagyvenyimig jutott, értesült a DO.

Újabb gyorsított eljárás – ezúttal egy török csempész ellen

Újabb gyorsított eljárás – ezúttal egy török csempész ellen

2021. nov. 19.

Mint kiderült, az elfogott bűnözőnek még az útlevele is hamis volt – de persze leginkább a minősített embercsempészés bűntette miatt felelhetett.