Dunaújváros Hetilap

Táblapótlás a KRESZ-parkban

Öcaline - 2021. július 31. 9:16

Sajnos nemcsak a gyerekek első közlekedési tudnivalói, de a rongálások is jellemzik a Béke városrészi KRESZ-parkot – az eltűnt, eltört közlekedési táblákat tegnap délután pótolták a mini útvonalon.

Gyalogátkelőhely, vasúti átjáró, veszélyes kanyarok – összesen öt közlekedés táblát tettek a helyre gondos kezek a Hankook támogatásával megvalósult/felújított KRESZ-parkban.

Közös felelősség, közös munka

Mint Orosz Csaba önkormányzati képviselő, aki a kezdetektől a tanpálya megújításának egyik kezdeményezője  kérdésemre felidézi, sajnos nemcsak a diákcsoportok, ovisok visszatérő vendégek az Arany János iskola előtti területen:
– Sajnos sok "erős és bátor" ember is látogatja a létesítményt, időnként szükség van a megrongált, eltűnt táblák pótlására is. Pedig ez egy nagyon jó helyszín, a gyerekek is szeretik, rendszeresen látogatják – ezzel együtt szükség van néha a táblapótlásra, javító festegetésre. A mostani akciót is Hankook abroncsgyára kezdeményezte – szerencsére továbbra is szívügyüknek tekintik ezt a létesítményt –, de természetesen ezúttal is örömmel vállaltam, vállaltuk a helyreállítás feladatát.

Mint Orosz Csaba kérdésemre felidézte, a KRESZ-park létrejötte szép közösségi kezdeményezés – az abroncsgyár mellett a tűzoltók is szorgalmazták a létrejöttét, együtt valósították meg a parkot a valahai, elhanyagolt tanpálya helyén, emellett közösségi szolgálatot is szerveztek a munkákra:
– Közösen álmodtuk meg, közösen vettük ki a részünket a megvalósításból – legyen szó padfestésről, szerelésről vagy éppen a közműalagút szellőzőjének rendbetételéről. Ez egy jó, szerethető hely, és úgy is tervezzük, hogy ősztől több program színhelye lehet az alapfeladat, vagyis a gyerekek közlekedési alapismereteinek elsajátítása mellett is.
Mint Orosz Csaba kérdésemre elárulta, a munkálatok végeztével közös területbejárásra indulnak – a cél a közlekedési helyzet áttekintése, nem utolsósorban azzal a céllal, hogy enyhítsenek a városrészben is akut problémaként jelentkező parkolási gondokon.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Természetesen a közlekedésbiztonságra, a közlekedési ismeretek és a közlekedési kultúra alapjainak mielőbbi elsajátítására fókuszált Kőhalmi László címzetes rendőr főtörzszászlós, a dunaújvárosi kapitányság megbízott osztályvezetője, amikor a park jelentőségéről kérdeztem:
– A gyerekek egészen korán, már óvodás kortól, ráadásul szó szerint "védett környezetben", biztonságos körülmények között tanulják meg a közlekedés szabályait. Nemcsak az élethű – bár persze kicsinyített – jelzőtáblák, de a forgalmi sávok, a gyalogátkelő és a körforgó, sőt, még egy imitált vasúti átjáró is segíti ezt. Bátran állítom, nem minden város büszkélkedhet hasonló minőségű és felszereltségű KRESZ-parkkal – már csak ezért is jó lenne megőrizni az épségét, megakadályozni a sajnos rendszeres vandál cselekményeket.

Abban Orosz Csaba és Kőhalmi László is egyetért, hogy bár most sikerült pótolni a táblákat – de nagyon jó enne a park fejlesztésére vagy éppen közösségi eseményekre fordítani a reparálásra szánt forrásokat.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.