Vagyonbiztonság nyáron – trükkök és tippek

Öcaline - 2021. július 12. 9:41

Hogyan kerülhető el az áldozattá válás? A fogós kérdésre a megyei főkapitányság összegzése válaszol – több tételben.  
 

A nyári szabadságolások ideje alatt kiemelten előtérbe kerül a vagyonbiztonság kérdése, különös tekintettel az otthonok biztonságára – a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata terjedelmes összegzést állított össze a témában, mutatom!

Nem kell mindent elárulni!

A legfontosabb tényező, hogy az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a besurranó tolvajok, betörők számára. Lényeges tehát, hogy az utazás tervezése közben gondoljunk otthonunk, értékeink biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári pihenést.
A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a bűnözők számára. Lehetőleg nyaralás alatt ne posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk, ne tegyük nyilvánossá, hogy nem tartózkodunk otthon. Amennyiben mindenképpen meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.
Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.

Közös érdek, közös megelőzés

A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol! Mivel a betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észrevehetik a gyanús személyeket, gépjárműveket (az utcában többször lassan elhajtó autót, utcai árusokat, állítólagos díjbeszedőket, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál).
Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről! Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a betöréstől.
Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket! Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács.
Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva! A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Az udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.
Nem túl nagy anyagi ráfordítással szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami bizonyos időközönként feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.

Értékvédelem, riasztással

Szintén fontos tényező, hogy ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban! Az ingatlanban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is.
Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad! Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat. A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de riasztórendszerrel együtt még nagyobb fokú védelmet nyújt.

Végül egy általános főszabály: amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!

(Illusztráció: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

2022. aug. 10.

Rosszul érezte magát egy dunaújvárosi társasház egyik lakója kedden délután, ezért kórházba került, ahol enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg nála. Nyáron is veszélyes!

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.