Vagyonbiztonság nyáron – trükkök és tippek

Öcaline - 2021. július 12. 9:41

Hogyan kerülhető el az áldozattá válás? A fogós kérdésre a megyei főkapitányság összegzése válaszol – több tételben.  
 

A nyári szabadságolások ideje alatt kiemelten előtérbe kerül a vagyonbiztonság kérdése, különös tekintettel az otthonok biztonságára – a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata terjedelmes összegzést állított össze a témában, mutatom!

Nem kell mindent elárulni!

A legfontosabb tényező, hogy az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a besurranó tolvajok, betörők számára. Lényeges tehát, hogy az utazás tervezése közben gondoljunk otthonunk, értékeink biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári pihenést.
A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a bűnözők számára. Lehetőleg nyaralás alatt ne posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk, ne tegyük nyilvánossá, hogy nem tartózkodunk otthon. Amennyiben mindenképpen meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.
Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.

Közös érdek, közös megelőzés

A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol! Mivel a betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észrevehetik a gyanús személyeket, gépjárműveket (az utcában többször lassan elhajtó autót, utcai árusokat, állítólagos díjbeszedőket, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál).
Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről! Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a betöréstől.
Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket! Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács.
Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva! A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Az udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.
Nem túl nagy anyagi ráfordítással szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami bizonyos időközönként feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.

Értékvédelem, riasztással

Szintén fontos tényező, hogy ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban! Az ingatlanban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is.
Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad! Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat. A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de riasztórendszerrel együtt még nagyobb fokú védelmet nyújt.

Végül egy általános főszabály: amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!

(Illusztráció: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

Részletes rendőrségi tipptár strandolóknak

2021. júl. 29.

A napokban történt lopás és elfogás kapcsán részletes javaslatcsomagot állított össze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az áldozattá válás elkerülése érdekében a strandolók számára.

Súlyos testi sértés Mezőfalván

Súlyos testi sértés Mezőfalván

2021. júl. 28.

Arccsonttörést szenvedett az a férfi, akit egy májusi éjszaka közepén ütöttek meg Mezőfalva egyik terén.

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

Csalással gyanúsított nőt csíptek el

2021. júl. 28.

A dunaújvárosi kapitányság adott ki elfogatóparancsot ellene, Perkátán futott a rendőrök karjaiba.

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

Idős asszonyt károsítottak meg a csalók

2021. júl. 27.

A rendőrök néhány órán belül azonosították és elfogták a két dunaújvárosi elkövetőt; egy 92 éves asszonyt fosztottak ki, értesült a DO.

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

Gyorsított eljárás várt az embercsempészekre

2021. júl. 26.

Magyar és brit állampolgár állt bíróság elé a Dunaújvárosi Járási Ügyészség gyorsított eljárása nyomán – mind a ketten az M6-os sztrádán futottak a rendőrök karjaiba.

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

Ne várjunk őszig a kéménysepréssel

2021. júl. 22.

Nyáron is szerencsét hoz, ha kéményseprővel találkozunk, hiszen ha jól működik a házunk kéménye, biztonságban tudhatjuk otthonunkat és szeretteinket.

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

Mindenkin segíthet a néma segélykiáltás

2021. júl. 22.

Segítségkérő mozdulatsor meghonosításáért kezdett kampányt a rendőrség: a közösségi felületeken már elterjedt "néma segélykiáltással" a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jelezhetik, hogy veszélyben vannak. Egy jelsor, három mozdulat a hajtás után.