Vagyonbiztonság nyáron – trükkök és tippek

Öcaline - 2021. július 12. 9:41

Hogyan kerülhető el az áldozattá válás? A fogós kérdésre a megyei főkapitányság összegzése válaszol – több tételben.  
 

A nyári szabadságolások ideje alatt kiemelten előtérbe kerül a vagyonbiztonság kérdése, különös tekintettel az otthonok biztonságára – a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata terjedelmes összegzést állított össze a témában, mutatom!

Nem kell mindent elárulni!

A legfontosabb tényező, hogy az évnek ebben az időszakában a gazdátlanul hagyott ingatlanok, lakóházak, nyaralók potenciális célpontok a besurranó tolvajok, betörők számára. Lényeges tehát, hogy az utazás tervezése közben gondoljunk otthonunk, értékeink biztonságára is, hogy nyugodtan élvezhessük a nyári pihenést.
A közösségi oldalak mára a legjelentősebb információforrássá váltak a bűnözők számára. Lehetőleg nyaralás alatt ne posztoljunk rendszeresen arról, hogy éppen hol járunk, ne tegyük nyilvánossá, hogy nem tartózkodunk otthon. Amennyiben mindenképpen meg szeretnénk osztani élményeinket, akkor ezt inkább a hazatérésünk után tegyük.
Gondoskodjunk róla, hogy postaládánk rendszeresen ki legyen ürítve, így nem hívjuk fel a figyelmet a lakatlan házra. Nagyon jó, ha van egy segítőkész ismerős vagy szomszéd, aki rendszeresen szétnéz az udvaron, kihelyezi és beviszi a szemétgyűjtőt, hogy lássák, van mozgás a portán.

Közös érdek, közös megelőzés

A szomszédokkal beszéljük meg, hogy meddig leszünk távol! Mivel a betörők szinte mindig felmérik a terepet, így egy kis odafigyeléssel a szomszédok észrevehetik a gyanús személyeket, gépjárműveket (az utcában többször lassan elhajtó autót, utcai árusokat, állítólagos díjbeszedőket, akik hosszan ácsorognak, nézelődnek a kapunál).
Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mechanikai védelemről! Egyáltalán nem mindegy, hogy nyílászáróinkat milyen minőségű zárak védik a betöréstől.
Ne hagyjunk nyitott vagy gyengén védett helységekben (garázs, melléképület) kerékpárt vagy nagyobb értékű műszaki cikket! Az udvarról tegyünk el minden olyan eszközt, ami a betörőknek segítséget nyújthat, például létra, kalapács.
Ajtót, teraszajtót, ablakot ne hagyjunk nyitva! A betörők egy kis ablakon is be tudnak bújni, sőt előfordul, hogy a tetőcserepet vagy a mennyezetet is megbontják. Így különösen fontos, hogy a tetőfeljáróról se feledkezzünk el, főleg, ha az belülről közvetlenül a lakásba nyílik. Az udvarról nyíló tetőfeljáróra mindenképpen egy komoly, nehezen feltörhető ajtót és zárat szereljünk fel.
Nem túl nagy anyagi ráfordítással szert tehetünk időkapcsolós világításra, ami bizonyos időközönként feloltja a villanyt a helyiségekben. Ez nagyon jó szolgálatot tesz, mert azt a hatást kelti, mintha otthon lennénk.

Értékvédelem, riasztással

Szintén fontos tényező, hogy ékszert, készpénzt, értékpapírt lehetőleg ne hagyjunk a lakásban! Az ingatlanban található komolyabb értékű tárgyakról, műszaki cikkekről készítsünk házi leltárt, amelybe felírjuk a típust és a sorozatszámot is, illetve jó ha van fényképünk, ami segíthet egy esetleges betörésnél a biztosítás rendezésében is.
Gondoskodjunk olyan riasztórendszer beszereléséről, mely hangos hangjelzést is ad! Már elérhető áron kaphatunk vezeték nélküli riasztókat. A kamerarendszer is jó megoldás lehet, de riasztórendszerrel együtt még nagyobb fokú védelmet nyújt.

Végül egy általános főszabály: amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segélyhívó számon!

(Illusztráció: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

Megszúrta a rendőrt az őrjöngő kamasz

2023. jan. 27.

Az eset nem hivatalos, de megbízható forrásból származó információink szerint városunkban történt – a támadót csak egy másik, szolgálaton kívüli rendőr beavatkozása nyomán sikerült megfékezni, értesült a DO.

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

Emberkereskedelem, prostituálás, kényszermunka – családi vállalkozásban

2023. jan. 26.

Befejezték a nagy vihart kavart ügy vizsgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai – az elfogás ténye mellett sikerült felszámolni a kizsákmányolást; az összegzés végén egy aktuális felhívás is olvasható!

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

Mezőfalváról tűnt el a kamaszlány – Enyingen találták meg

2023. jan. 26.

Eltűnés miatt körözött 15 éves lányt találtak meg a rendőrök Enyingen tegnap délben. Mezőfalváról koccolt engedély nélkül, értesült a DO.

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

Emberölés kísérlete a vád a mérgezéses ügy gyanúsítottja ellen

2023. jan. 24.

A Fejér Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki meglopott, majd megmérgezett egy idős dunaújvárosi házaspárt.  A szépkorú asszony túlélte, férje a kórházban elhunyt. Bestiális bűntény.

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

Indítvány az emberkereskedelemmel, kényszerítéssel vádolt férfi és az anyja letartóztatására

2023. jan. 23.

Erőszakkal vett rá munkára és szerződéskötésekre egy férfit, továbbá prostitúcióra nőket az emberkereskedő – a becstelen sorozatban saját anyja lett a bűntársa, áll az ügyészség közleményében.

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

Bankkártyás csalás miatt keresik az asszonyt

2023. jan. 20.

A dunaújvárosi nyomozók kérik a lakosság együttműködését az ismeretlen elkövető azonosításához. Jelentkezzen, ha tud róla – és persze már egy megosztás is segíthet!

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

Emberkereskedelem, kényszermunka, prostitúció – elfogás a vége (videóval)

2023. jan. 18.

Hosszú bűnlajtsrom terheli H. Róbert és társai számláját – a csapat több nőt is prostitúcióra kényszerített, a napokban otthonában ütöttek rajta a rendőrök. Extrém durva történet, szexpartner-keresőre regelő anyukával és súlyos pénzekkel.