Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: az "Egymásra találás évada" előtt

Öcaline - 2021. augusztus 31. 19:18

"A nézőkért vagyunk" – ezzel a tételmondattal kezdte az évadnyitó társulati ülést Őze Áron igazgató a Bartók Kamaraszínházban ma délután.

Évadnyitó társulati ülésen vázolta az előttünk álló szezon terveit Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház igazgatója az intézményben ma délután. Az eseményen a prózai és a tánctagozat tagjai, valamint a Bartók dolgozói mellett részt vett Pintér Tamás polgármester is.

Különleges időszak, rendkívüli kihívások

Őze Áron szerint különös évadokat élt és él a "ház" – lényegében egymásba fonódtak az intézményi időszakok, és ez a produkciók színre vitelében is visszaköszönt:
– Pár napja zártuk az előző évadot, most láthatta először a közönség a Nem leszek a játékszered! című zenés produkciónkat, amelyet még hónapokkal ezelőtt, a pandémia egyik hullámában készítettünk el, s kicsomagolhattuk végre. Ma pedig már megnyitjuk az új, a 2021/22-es évadunkat. Szinte összeér a két színházi szezon. Eddig mindegyik évadunkat elneveztük, volt már a Bizalom, a Család, vagy épp a Város Évada. Az újat az Egymásra találás Évadának hívjuk. Ami azt is kifejezi: sokáig kellett nélkülöznünk a közönséget, pedig a színház nekik szól! A nézőkért vagyunk, csakis velük együtt képzelhető el a színház. 
A nehéz időszakokban mindannyiunknak szükségünk van a lelki feltöltődésre, arra, hogy ismét együtt lehessünk, hangsúlyozta az intézmény vezetője. Családokban, közösségekben. Színházakban.

Feszes program, gazdag kínálat

Az évadnyitón elhangzott az is: Bartók éjszakája címmel szeptember 10-én, azaz jövő pénteken hagyományteremtő rendezvényt tartanak számos programmal a színházban, a színház körül. Ősszel Keleti Éva-fotókiállítás nyílik, és még az évad során szeretnék elindítani a Páskándi Géza Kortárs Drámapályázatot. A 2021/22-es színházi szezont pedig az új Mikrofesztivállal zárnák, ahova stúdióprodukciókat hívnak az ország minden részéből és határon túlról is.

Őze Áron a második direktori ciklusát kezdi a 2021/22-es évadban. A színház új művészeti igazgatója Csadi Zoltán színész-rendező, színháztörténész, aki csaknem húsz éve a dunaújvárosi színház tagja. A tánctagozatnak – Bartók Táncszínház néven – továbbra is Vári Bertalan a művészeti vezetője.
Az új évad A kis herceg című adaptáció bemutatójával kezdődik szeptember 4-én, majd a magyar dráma napján mutatják be a Hamlear című játékot. Ez utóbbit a Gyulai Várszínház idei Shakespeare-fesztiválján mutatta be a Bartók társulata – a főbb szerepekben Koltai Róberttel és Nagy Ervinnel –, a rendezésért Őze Áron elnyerte a Gyulai Önkormányzat díját. Ezt követi a tánctagozat János vitéze – de egyébként is nagyon feszes lesz a program, hiszen csak szeptemberben és októberben öt, a pandémia miatt elmaradt bemutatót pótol a dunaújvárosi teátrum, hangsúlyozta az évadnyitón Őze Áron:
– Tizenkét darabot vagy a főpróbáig, vagy a zártkörű bemutatóig tudtunk készre próbálni a járvány hosszú ideje alatt, csak eddig nem láthatta ezeket a közönség. Vannak olyan produkcióink is, amelyekből eddig csak néhány előadást tudtunk kitűzni, ezeket is mind játsszuk tovább az új évadban, ilyen például az "És ideje a táncnak... ", a "Jónás könyve", vagy a "Dollárpapa". Mindet elcsomagoltuk, most végre a közönség elé tárjuk ezeket. De azért már nyáron létrejött a fúzió a nézők és a színházunk között, hiszen számos szabadtéri helyszínen, Szentendrén, az Esztergomi Várszínházban, a Gyulai Várszínházban léptünk föl. Mondhatom, hogy feltorlódott energiákkal vetettük bele magunkat a nyári színházba – és ezt éreztük a közönség részéről is!

Új bemutatók, zöld értékek, biztonságos működés

Az évad második felében, 2022 elejétől négy bemutatót tart a Bartók Kamaraszínház. A műfaji szempontból is színes, változatos sort a Hja, kérem, a nő, az Nő  című összeállítás nyitja Molnár Ferenc-jelenetekből, kuplékból, sanzonokból (a játék rendezője Korcsmáros György lesz), majd Tőkés Imola rendezésében láthatja a gyerekközönség Fodor Sándor Csipike és Kukucsi című mesejátékát. Nagy vállalás lesz Wedekind drámája: a A tavasz ébredése című darabot Ivanics Tamás irányításával viszi színre a társulat. A Bartók Táncszínház 2022 tavaszi bemutatója két egyfelvonásos darabból áll – az ökotudatos gondolkodás jegyében viszik színre ezeket. Vári Bertalan, a Bartók Táncszínház művészeti vezetője ennek kapcsán elárulta: fontosnak tartja a koreográfusi vénával rendelkező és alkotni vágyó táncművészeik támogatását, munkájuk segítését – teret adva ezzel elképzeléseik megvalósításához.
És ha már a környezettudatos megközelítésnél tartunk: az évadnyitón az is elhangzott, hogy a dunaújvárosi intézmény az országos Zöld Színház Projekt egyik alapító színháza lett. Őze Áron bejelentette: az új évadban tudatosan törekednek a jelmezek, bútorok, díszletelemek, kellékek újrafelhasználására, a környezettudatos energetikai fejlesztések megvalósulására. A jövőben megvizsgálják, hogy a színházi működés mely területén találhatnak ki még olyan megoldásokat, amelyekkel tehetnek a környezetünkért. Amit eddig bevezettek: az intézmény területén használt világítástechnikai eszközök, izzók teljes mértékben energiatakarékosak. A direktor elmondta azt is: a Nanushkától, illetve a Body Fashion cégtől olyan textíliákat kaptak támogatásként, amelyeket fel tudnak használni jelmezekhez. Az igazgató kitért a színház egzisztenciális helyzetére is:
– Biztonságban működhet a Bartók, amit nagyon köszönök a két fenntartónak, Dunaújváros önkormányzatának, illetve az EMMI Kulturális Államtitkárságának. Ez a biztonság különösképpen fontos számunkra egy ilyen nehéz időszak után. Bízom benne, hogy az új igazgatói ciklusom idején sikerül megteremteni egy önálló társulat alapjait is. Ezen leszünk. Hatalmas energiával, nagyon nagy szeretettel és kíváncsisággal várjuk a nézőinket az egész országból a 2021/22-es évadban is!

Eleven kapcsolat a közönséggel

A színházi közösség új évadban vállalt programjáról beszélt Csadi Zoltán művészeti igazgató, aki kinevezése kapcsán megjegyezte, az egyszerre volt számára óriási megtiszteltetés, nagy lehetőség, feladat és inspiráló felelősség:  
– A színház művészeti irányvonalának kialakítását közös munkával, folyamatos párbeszédben, közös gondolkodással képzelem el. A Bartók mögött van egy múlt, egy bejárt út, és van még előttünk számtalan lehetőség. Én abban hiszek, hogy ezt a tradíciót dinamizálni kell, és érdemes a 21. század lehetőségeihez képest bátran formálni. Hevesi Sándor írta 1930-ban egy tanulmányában, hogy a színház múzeummá vagy lomtárrá válik, ha nem tudja megteremteni és megtartani a közönséggel való eleven kapcsolatot. Kulcs a közönséggel való élő és eleven kapcsolat. Ez az, ami meghatározza az én munkámat és tevékenységemet. Új alkotókat is bevonunk a színház munkájába. Egy összetartó közösségből jöhet létre a Bartók Kamaraszínház erős társulata.
Az évadnyitón elhangzott: a színház a 2021/22-es évadban különféle plusz rendezvényeket is elkezd. A Bartók Színház – Történetek című projekt két elemből áll, havi rendszerességgel jelentkezik. A "Kötelezők – Koncepciók" program a magyar drámairodalom oktatásához és széles körű népszerűsítéséhez kapcsolódik segítséget nyújtva elsősorban a diákoknak a tananyagban szereplő színdarabok megismeréséhez és feldolgozásához. A Művészi pályák című program a 20. századi magyar kulturális és művészeti életben jelentős szerepet játszó művészek életpályáját mutatja be interaktív eszközökkel. Az előadásokat Dr. Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tudományos munkatársa és Csadi Zoltán vezetik.

Fontos a nézőknek, fontos a városnak

Az évadnyitón a színház közösségét köszöntötte Pintér Tamás polgármester is. Mint  a város első embere kiemelt, az intézmény a dunaújvárosi kulturális szcéna egyik alapintézményeként egyszerre fontos bázis a közönség számára, de meghatározó intézmény a legalább részben önkormányzati fenntartású műhelyek sorában is:
– Az évadnyitón hallott program és koncepció, a tervek gazdag kínálata ismét azt igazolta, hogy jó kezekben van a színház, és be tudja tölteni a feladatát. Maximálisan egyetértek Őze Áron igazgatóval abban, hogy a közönség számára értékes, változatos programmal kell előrukkolnia az intézménynek a sikeres működés érdekében – és őszintén remélem, megszűnik a bemutatók online térbe kényszerítése a vírus világjárvány miatt. Sok sikert kívánok az élő színház és a nézők közvetlen találkozásához az Egymásra találás évadában!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: augusztus műtárgya

DSTV: augusztus műtárgya

2022. aug. 11.

Az Intercisa Múzeum munkatársai minden hónapban kiválasztanak egy műtárgyat. Augusztusban Nagyné Hodik Mónika történész-muzeológus egy 1960-1964 között gyártott „tavasz” márkájú televíziót mutatott be az intézményben. Hangkép.

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

Színház a ligetben: jön a "Skót mámor"

2022. aug. 11.

A múlt heti sorozatnyitó után újabb fergeteges vígjátékkal várja a közönséget a Bartók Liget: szombaton Ivancsics Ilona és Színtársai mutatják be a Skót mámor című komédiát.

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

Acélszobrászok a Dunaferrben – újra itt az alkotótelep!

2022. aug. 10.

A Gyártó Egység üzemeiben készülnek az idei Acélszobrász Alkotótelep műalkotásai. Felvette a napi ritmust a három szobrász, rendszerint hat órakor kezdik a műszakot, csak kicsit tovább maradnak benn, a fél kettőre időzített ebédjük után. 

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.