Dunaújváros Hetilap

Mi az a Global Faktor Zrt.?

doszerk - 2021. augusztus 29. 17:27

Újabb hivatalos megerősítést kaptak a dunaújvárosi fogyasztók a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), miközben a Neszmélyi Loránd által vezetett cég, a Global Faktor fenyegeti a dunaújvárosiakat.

A MEKH megerősítette az DVG Zrt. és az önkormányzat korábbi tájékoztatásait. E szerint a DVG Zrt. Dunaújvárosban a távhőszolgáltatási feladatokat átvette, a fogyasztóknak nincs szükségük új szerződés aláírására a DVG Zrt.-vel (ez más szolgáltatóváltás esetén is bevett gyakorlat). 
A MEKH is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy június 30. után a DVCSH Kft. kizárólag a mérőleolvasást követő elszámoló számlát volt jogosult kibocsátani. Minden ettől eltérő tartalmú, június 30-a utáni fogyasztást tartalmazó számla kibocsátására a DVCSH Kft. nem volt jogosult. Ezeket tehát nem kell befizetni, a jogosulatlanul kibocsátott számla után pedig – minden más fenyegetés ellenére – a DVCSH késedelmi kamatot sem szedhet. A DVCSH azonban ismét agresszívvé vált, és egy Global Faktor Zrt. nevű céggel fenyegeti a dunaújvárosiakat. 
Mi az a Global Faktor Zrt.?
A napokban a DVCSH Kft. több fogyasztója kapott fenyegető levelet a Global Faktor Zrt.-től. Többen azt hitték, hogy ez végrehajtást jelent, hiszen ezzel fenyegetőzött a cég. 
A fogyasztóknak érdemes tudniuk, hogy a Global Faktor nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége, amiben persze feltűnik a Pomázi család is, hiszen vezető tisztségviselő a Global Faktorban Pomázi Anna is. 
Aki figyelmesen megnézi a DVCSH-tól kapott számlákat az azt is láthatja, hogy a távfűtés és a víz díját valójában eddig sem a DVCSH-nak fizette, hanem a Global Faktor Zrt.-nek. Ez az apróbetűs rész minden DVCSH által kiküldött számlán is szerepel.

Magyarul a távfűtés és a vízdíj nem ahhoz a céghez folyt be, amelyik szolgáltatott, hanem a kisebbségi tulajdonosok egy magáncégéhez. Természetesen ez is része annak a szövevényes céghálónak, amit a kisebbségi tulajdonos a DVCSH köré épített. 

Dunaújváros MJV Önkormányzata ezt fogja most felszámolni és a szolgáltatást az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-re bízni. 
A DVCSH ügyvezetőjeként, Neszmélyi Loránd által kiadott közlemény természetesen nem említi, hogy a DVCSH távhő és vízdíja az ö magáncégéhez folyik be. 
A DVCSH kisebbségi tulajdonosi köre más városokban is megvezette a fogyasztókat jogosulatlan számlakibocsátással, Szekszárdon is ugyanígy jártak el 2015-ben, miután a szekszárdi vezetés ajtót mutatott nekik.
Mindezekre figyelemmel Dunaújváros MJV Önkormányzata ismét megnyugtatja a tisztelt fogyasztókat, hogy a 2021. június 30-a utáni távhőfogyasztásról kiállított számlákat nem kell kiegyenlíteniük sem a DVCSH-nak, sem a Global Faktornak. Ezt – az ágazatot felügyelő – Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is megerősítette. 
A MEKH arra is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy 2021. július 1-től nem állnak szerződéses jogviszonyban a távhőfogyasztásról a DVCSH Kft.-vel. A DVCSH követelése tehát ebből a szempontból sem jogos. A Global Faktorral pedig szintén semmilyen szerződéses viszonyban nem állnak a dunaújvárosi fogyasztók. A teljes tájékoztatás elérhető a MEKH honlapján is. 

A Global Faktor felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank, a fogyasztók ide fordulhatnak, ha panaszt szeretnének tenni a cég ellen.

(Forrás: DMJV Önkormányzata, a fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.