A dioráma elemei igen fontosak

doszerk - 2021. szeptember 19. 7:49

Egy terepasztal vagy kisebb jelenet megörökítésénél a környezet elemei legalább olyan fontosak a megfelelő összhatás eléréséhez, mint maguk a makettek.

Egy terepasztal vagy kisebb jelenet megörökítésénél a környezet elemei legalább olyan fontosak a megfelelő összhatás eléréséhez, mint maguk a makettek. Éppen ezért érdemes az erre a célra gyártott dioráma kellékeket alkalmazni.

A dioráma alapja

Ahhoz, hogy egy makettet a lehető legszebb módon szemléltessünk, fontos a körítés. A terepasztal alapját pedig maga a talaj és a háttér elemei adják, méretétől függetlenül. Meghatározó jellegűek a nagyobb kiegészítők, mint például a romos épületek, sátrak vagy lépcsők.

A Modellfutár dioráma készletében találhatsz komplett alapokat, amelyek egy szeletet mutatnak be valamilyen környezetből, legyen az romos város vagy afrikai földút. Ezek remek kiindulási pontot jelentenek, önmagukban is mutatósak és tökéletesek egy-egy modell bemutatására.

Azonban azok számára is vannak opciók, akik maguk építenék fel az egész diorámát. Különféle talajtípusokat, műfüvet, valamint önálló épületeket is beszerezhetsz, ezáltal egy teljesen egyedi konstrukciót alkotva.

Azonban ezek a hozzávalók leginkább csak az alapot nyújtják, és számos más kellékkel teheted igazán látványossá a végeredményt.

A lényeg a részletekben rejlik

A látképet apró elemek teszik igazán életszerűvé. Ezek alatt mind természetes, mind mesterséges eredetű tárgyakat értünk, amelyek a helyszíntől függően válnak relevánssá. Például a különféle növények, szőlőtőkék leginkább egy erdei vagy vidéki dioráma részeként tündökölnek igazán.

Ezzel szemben városi környezetben a különféle poszterek, hirdetőtáblák, szemetesek és jelzőtáblák képviselik ezt a szerepet. Háborús látképek esetén különféle ládákat és muníciós utánpótlásokat szórhatsz el a katonák között, nem is beszélve a külön fegyverekről.

Természetesen a korszakok közötti eltéréssel is számoltak a gyártók. Világháborús, modern, de akár a történelembe messzire visszanyúló elemekkel is találkozhatsz. Habár a kísértés nagy, mégis az a legcélszerűbb, ha nem viszed túlzásba ezeket a kiegészítőket, hanem pontosan annyit használsz, hogy a jelenet életszerű legyen.

A méretarányra figyelj!

Habár ez egy olyan részlet, ami felett könnyű elsiklani akkor is, ha az ember már régóta foglalkozik makettezéssel, inkább érdemes kétszer leellenőrizni, hogy mi milyen méretarányban van.
Természetesen elsősorban minden a kiállítani kívánt modell vagy modellek méretén múlik. Ezek képviselik a központi szerepet, és a maketteket eleve előre össze kell állítani. Minden modell méretarányáról meggyőződhetünk a doboz alapján.

Ezt követően igyekeznünk kell, hogy a diorámához felhasznált elemek is kövessék ezt a méretezést. Természetesen vannak olyan hozzávalók, amelyek esetében akár jelentős eltérés sem okoz akkora feltűnést, például növényzet vagy dobozok esetén, azonban a használati tárgyak esetén rendkívül zavaró lehet a különbség.

A dobozokon ebben az esetben is megtalálod a méretarányt, valamint a Modellfutár oldalán az egyes termékek leírásában is szerepel ez az érték.

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.