Életeket menthet a gyakorlás

doszerk - 2021. szeptember 26. 9:18

Tűzoltók, katasztrófavédők és mentők együttműködése, személymentés, kárelhárítás, majd a tapasztalatok közös értékelése: szeptember 9-én egymást követően két katasztrófavédelmi gyakorlat is zajlott a városban és a vállalatnál.

Mint azt lapunknak Borbély Attila, az  ISD  DUNAFERR  Zrt. biztonsági és védelmi igazgatója  összefoglalta,  reggel  8  órától  egy  ún.  BVT-(belső  védelmi terv) gyakorlat kezdődött a vállalat területén. Itt a feltételezett vészhelyzeti történés az ISD Power Kft. kamragáztartóján bekövetkezett  baleset  volt. Ezt a  gyakorlatot  a  helyszínen,  valós körülmények között, a szükséges védelmi erők bevonásával hajtották  végre.  A  feltételezett szituáció  egy  gázömlés  szimulálása  volt,  amely  egy  műszaki meghibásodás  során  alakult  ki. A baleset következtében nagy mennyiségű kamragáz  került a légtérbe és okozott személyi sérülést. A keletkezett kárt a létesítményi  tűzoltóság  szakemberei  szakszerűen  elhárították,  és a  két  „sérült”  mentése  is  megtörtént  az  üzemi  mentőszolgálat  kivonuló  egységének  segítségével.

A második történés a város  területén  zajló  KVT-(külső védelmi terv) gyakorlat volt, amely ugyan nem igényelt tényleges beavatkozást, de a közreműködők köre kiegészült a mentésben és kárelhárításban résztvevő  szervek  védelmi  egységeken  túl  az  érintett  önkormányzatok, vagyis Dunaújváros és Rácalmás önkormányzatának képviselőivel, a környező, felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősülő termelőegységek, valamint az érintett közüzemi szolgáltatók szakembereivel. Ebben a BVT-gyakorlatban megismert feltételezett szituáció  annyival  egészült  ki,  hogy  a kedvezőtlen  széljárás következtében a kiszabadult mérgező gázfelhő  átlépte  a  DUNAFERR telekhatárát. Ilyen esetekben az  a  fő  szempont,  hogy  a  veszélyes  anyagok  által  veszélyeztetett  dolgozókat  és  lakosságot megóvják  az  üzemben  váratlanul  bekövetkezhető  események káros hatásaitól.

A jelenlegi, és hasonló rendszeres gyakorlatok célja, hogy az említett szervezetek összehangolják tevékenységüket, amelyek  egy  ipari  baleset  esetén  a  lakosság  védelmét  biztosítják.  Másrészt, a  kiképzés  során  elsajátított  ismeretek  elmélyítésére,  a  külső  védelmi  tervekben megjelölt szervezetek  egymás  közötti,  valamint a mentésben  részt  vevő  más  szereplőkkel való együttműködés gyakorlására, az alkalmazási készenlét  időben  történő  elérésére  és  mindezek  ellenőrzésére  is lehetőséget  biztosítanak  ezek  a gyakorlatok. Egy ilyen gyakorlat túlmutat a jogszabályban rögzített célon, hiszen a jól összehangolt  akció  egy  esetleges  káresemény  bekövetkeztekor  életeket menthet!

Borbély Attila igazgató megjegyezte, hogy mind a belső, mind  a  külső  védelmi  tervet  a katasztrófavédelmi  hatóság  koordinálja, és egyben ellenőrzi  is  azok  szakszerű  végrehajtását. A védelmiterv-gyakorlat minősítése elfogadhatónak tekinthető,  amennyiben  az  üzem üzemeltetője  a  gyakorlat  során a  meghatározott  súlyos  baleseti  eseménysorok  legalább  egyikét  a  tervben meghatározottak szerint  gyakoroltatja  az  arra  kioktatottakkal, és a gyakorlat során  a  gyakorlatban  részt  vevők a tervben meghatározottak szerint  cselekednek,  továbbá  nem tapasztalható semmilyen körülmény, ami egy feltételezett baleset  során  annak  kimenetelét  negatív  irányba  terelhetné. Ilyen lehet például a védőfelszerelés nem megfelelő használata. A DUNAFERR sikerrel teljesítette  a  fenti  követelményeket,  így  a  gyakorlat megfelelő minősítést kapott.

Szilágyi Irén

A rovat további hírei: Sziréna

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

Szénmonoxid-mérgezés történt egy városi társasházban

2022. aug. 10.

Rosszul érezte magát egy dunaújvárosi társasház egyik lakója kedden délután, ezért kórházba került, ahol enyhe szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg nála. Nyáron is veszélyes!

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

Ittasan balesetezett a Papírgyári úton

2022. aug. 06.

Nem véletlenül vezetett figyelmetlenül az előtte haladó kocsinak ütköző jármű vezetője. Személyi sérülés ugyan nem történt a péntek délutáni balesetben, de a vétkes sofőr ittasan ült a volán mögé, értesült a DO.

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

Kifosztotta áldozatát – másfél órán belül elcsípték

2022. aug. 04.

Nagyon gyorsan elkapták a dunaújvárosi rendőrök azt a férfit, aki megütötte áldozatát, majd elvette mobiltelefonját. Kifosztással vádolják, értesült a DO.

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

Bréking: két motoros ütközött, teljes útzár a 6-os főúton (FRISSÍTVE)

2022. aug. 04.

Adony térségében történt a baleset még 6 óra előtt, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A balesettel érintett szakaszt teljesen elzárták a közlekedők elől. Gyorshír. (FRISSÍTVE)

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

Figyelem, nagy a tűzveszély a kánikulában!

2022. aug. 03.

Az elmúlt hetek – sőt, hónapok – csapadékmentes időjárása lényegében folyamatos veszélyhelyzetet okoz: akár egy pillanatnyi figyelmetlenség, egy szikra vagy eldobott csikk is nagy pusztítást okozó tüzekhez vezethet. Több elrettentő példa is figyelmeztet a veszélyre.

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

Magyar kocsi, török csempész, afgán utasok

2022. júl. 29.

Nemzetközi viszonylat a Pentele hídon: török embercsempész szaladt a rendőrök karjaiba, tizenegy afgánt szállított, értesült a DO.

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

Foglalkoztatása során próbált megszökni egy fogoly

2022. júl. 28.

Nem jött össze a mesterterv, már a telep területén elcsípték, derül ki az esetet taglaló ügyészégi összegzésből.