Dunaújváros Hetilap

Nem csak Dunaújváros, Magyarország is rosszul járt

doszerk - 2021. szeptember 24. 13:07

Alig egy hónappal a Világörökségi Bizottság borítékolhatóan pozitív döntése előtt vonta vissza Magyarország a Római limes világörökségi pályázatát arra hivatkozva, hogy a keleti Duna-szakaszban érintett országok kimaradtak a pályázatból. A Bizottság ezúttal nem engedett a magyar nyomásnak: a nyugati szakasz Magyarország részvétele nélkül került fel a Világörökségi Listára.

A Római Birodalom leginkább folyamok mentén kiépített egykori védvonala, a limes – erődítések, sáncok, árkok, falak, őrtornyok – a mai napig fennmaradó nyomai Európa tíz országát kötik össze a Rajna és a Duna mentén. Ennek szimbolikus jelentése miatt is fontos az UNESCO számára a limes világörökségi rangra emelése. A másfél évtizedes munkát követően 2017-ben négy ország, Németország, Ausztria, Szlovákia és Magyarország közös pályázat formájában nevezett a Világörökségi Bizottság pályázatán, amellyel a limes nyugati Duna-szakasza - tehát a négy ország területén található szakasz - felkerült volna a világörökségi listára.

A pályázat elbírálása előtt, 2019-ben kapta a bizottság az első pofont Magyarországtól, ugyanis a kormány a pályázat egyik legfontosabb elemének törlését jelentette be, nevezetesen az aquincumi helytartói palotát, amely döntést semmilyen szakmai egyeztetés vagy legalább előzetes tájékoztatás a szakemberek irányába nem előzött meg. Mikor Visy Zsolt, régészprofesszor, a hazai limes legjelentősebb kutatója, a pályázat kidolgozója a döntést követően elnézést kért az UNESCO-tól, menesztették miniszteri biztosi pozíciójából. Bár a Világörökségi Bizottság ekkor még engedélyezte, hogy a módosított pályázati anyag az eredeti értékelés alapján kerüljön elbírálásra, a magyar kormány a további tevékenységével elérte, hogy mégis nélkülünk fogadják el a pályázatot.

2021-ben ugyanis, miután Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia területén húzódó, az ún. keleti Duna-szakasz országainak nevezési lehetőségeit is vizsgálni kezdték, azon szempontok alapján, hogy önálló szakaszként, vagy a nyugati szakasz bővítéseként kerüljön fel a világörökségi listára a magyar kormány ismét megpróbálta megakasztani a folyamatot azzal, hogy elkezdte szorgalmazni azt, hogy a nyugati és a keleti szakaszról egyszerre döntsenek. Az utolsó pillanatban aztán a magyar kormány minden előzetes egyeztetés nélkül levélben fordult a német, az osztrák és a szlovák kormányhoz, és a teljes pályázat visszavonását kezdeményezték. Az UNESCO azonban ekkor már nem engedett Orbán Viktor megosztó politikájának és Magyarország nélkül fogadta el a pályázatot. A magyar kormány vélhetően a keleti országok felé irányuló gesztusként tervezte a keleti Duna-szakasz országainak csatlakozását is, azonban ezúttal a szalámipolitika nem vált be.

Képek: látványtervek

Ez a döntés súlyosan érintette Magyarországot és Dunaújvárost is, hiszen a limes fontos térségi központja volt Dunaújváros területén Intercisa, amelyet – éppen a városépítés miatt – Pannonia provincia egyik legjobban feltárt területeként tartanak számon a tudósok. A római korban Intercisa légióközpontként üzemelt, térségi bázisként szolgált. A városépítés során számos feltárás történt, a feltárt régészeti leletek jelentősége vitathatatlan. A 2017-ben elfogadott közgyűlési döntés értelmében a projektben három fejlesztés található: egy látogató központ kialakítása, a római kori kőtár műemléki és tájrekonstrukciója és egy edényégető kemence védőépületének kialakítása.

A pályázatot még az előző városvezetés nyújtotta be, 2018-ban közel félmilliárd forintos támogatást ítéltek meg az önkormányzatnak a kivitelezésre, majd a jelenlegi városvezetés 2020-ben kezdte meg a közbeszerzési eljárást és a tényleges kivitelezési munkálatokat. A víztorony mellett tervezett beruházás során egy 20 férőhelyes parkoló is épült volna, ami nemcsak a látogatóknak, hanem az ott élőknek is nagy segítség lett volna. Mivel azonban a Világörökségi Bizottság Magyarország kihagyásával döntött a limes világörökségi rangra emeléséről, ezek a turisztikailag is fontos fejlesztések elmaradnak az országban, így Dunaújvárosban is. A pályázatot a kormányzat visszavonta, a már elköltött pénzt pedig visszautaltatta.

Dunaújváros önkormányzata 18,9 millió forintot költött az előkészítési és tervezési munkálatokra, ami ezek után kidobott pénz. Hirschber Attila, a Magyar Limes Szövetség elnöke szerint hatalmas lehetőséget hagyott ki a magyar kormány a pályázatból való kimaradással, ugyanis a szövetség tanulmányai alapján hatalmas turisztikai érdeklődés övezi a Duna környezetében fekvő római emlékeket, így Dunaújváros és az ország több térsége is elesik a fejlesztési pénzektől valamint a turisztikai bevételektől.

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.