Dunaújváros Hetilap

Őszi megemlékezések és ünnepségek Dunaújvárosban

Terdik Péter - 2021. szeptember 30. 7:17

Három dunaújvárosi ünnepség előkészületeiről is beszámolt Barta Endre tegnap délelőtti tájékoztatóján. A humán ügyekért felelős alpolgármester egy különleges ünnepi felhívásról is szót ejtett a megemlékezések kapcsán. 

Az ősz folyamán három megemlékezésen is részt vehetnek az érdeklődők Dunaújvárosban. Az aradi vértanúk mellett az ’56-os forradalom hőseihez köthető programokra hívja a városlakókat Barta Endre alpolgármester: 
 – Az ünnepek sorában az első október 6-án lesz,  14 órától a ’48-as emlékműnél emlékezünk meg az aradi vértanúkról. Csathó Gábor, a Vasvári iskola történelemtanára mondja el az ünnepi beszédet, továbbá az intézmény diákjai ünnepi műsorral is készülnek az alkalomra. Változik a hagyományos október 23-i ünnepség menetrendje is: október 21-én ünnepi műsort tekinthetnek meg az érdeklődők a Bartók Kamaraszínházban este 6 órától, majd október 23-án délelőtt 9 órától lesz a koszorúzás, illetve a megemlékezés köztemetőben található ’56-os kopjafánál. Annak emlékére, hogy a forradalom után Pentelén még napokkal később is szóltak a fegyverek, november 8-án este 6 órától múltidéző eseményt hirdetünk a Városháza téren. 
Az október 23-i megmozdulással kapcsolatban Barta Endre elmondta, szeretnék bevonni a megemlékezésbe a városi középiskolásokat, ezért hamarosan egy felhívást intéznek az oktatási intézmények felé. A pályázat során a diákok leírhatják, hogy mit jelent számukra az 1956-os forradalom, miként vélekednek róla. Az önkormányzat munkatársai a beérkezett munkák közül választják majd ki azokat, amelyeket felolvasnak a temetői ünnepség során. 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.