Dunaújváros Hetilap

Előválasztás: egy nagy kérdés nyitott még (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2021. október 8. 10:49

A térség országgyűlési képviselőjelöltje az össz-ellenzéki térfélen Kálló Gergely lesz, az előválasztás küszöbön álló második fordulójában a miniszterelnök-jelölt személyéről dönthetünk – három jelölt közül, október 10-16. között. Bónusz: Castellum-visszanéző az összefogás tétjéről! (FRISSÍTVE)

Megszületett a 2021-es előválasztás első fordulójának végeredménye – kezdjük a lokális mutatókkal! Fejér megye 4. választókerületében a Jobbik színeiben indult, a DK, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és az MMM támogatását élvező Kálló Gergely győzött 5349 szavazattal (a voksok 83,76 százalékát begyűjtve) a Momentum képviseletében rajthoz állt Kovács Jankával szemben (1037 szavazat, 16,24 százalékpont).
Az előválasztáson országos viszonylatban minden előzetes várakozást messze meghaladó számban, több mint 630 ezren vettek részt. A miniszterelnök-jelöltek erőpróbáján a három továbbjutó Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter lett – Dobrev Klára 216 ezer 248 szavazatot kapott (34,84 százalék), Karácsony Gergelynek 169 ezer 434 voks jutott (27,3 százalék), míg Márki-Zay Péter 126 ezer 628 választó bizalmát nyerte el (20,4 százalék).
Az első forduló tapasztalataiból okulva az Országos Előválasztási Bizottság úgy döntött, hogy az eredeti, hétnapos időszak megőrzésével elcsúsztatja az előválasztás második fordulóját – október 10-16. között lehet voksolni, vagyis már szombattól újra az urnákhoz járulhatunk.  Fontos érv, hogy így időben születik hivatalos végeredmény ahhoz, hogy  október 23-án a nemzeti ünnepen együtt sorakozzon fel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és 106 egyéni képviselőjelöltje.

Arról, miért lehet fontos egy választás során, hogy minden fronton egy kihívója legyen az Orbán-rezsim apsiránsának, többször posztoltam anno a Castellum hasábjain. Az alábbi összegzés is ezt a témakört taglalja: a cikk 2019 májusában, az EP választás adatainak tükrében készült, ellenzéki összefogást sürget, és ellenzéki sikert jósol. Bejött. Mutatom!

EP választás után: kötelező lesz az ellenzéki összefogás (katt) >>

UPDATE – Karácsony Gergely visszalép!

Összeállításunk élesítése után következett a nagy bejelentés, amiről már tegnap röppentek föl nem megerősített hírek: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A képlet innentől egyszerű, két aspiráns maradt ringben, a vasárnap kezdődő voksolás során Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közül választhatnak a szavazók. Amennyiben a 2019-es Castellum-cikk matekja érvényesül, akkor Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója (és ha ott is érvényesül a castellumos matek, akkor egyúttal legyőzője is) 2022-ben. A visszalépés hátteréről a 444-en jelent meg remek összegzés, mutatom!

Hogyan bírta Márki-Zay visszalépésre Karácsonyt? (katt) >>

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali kép:Castellum-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.