Dunaújváros Hetilap

Előválasztás: egy nagy kérdés nyitott még (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2021. október 8. 10:49

A térség országgyűlési képviselőjelöltje az össz-ellenzéki térfélen Kálló Gergely lesz, az előválasztás küszöbön álló második fordulójában a miniszterelnök-jelölt személyéről dönthetünk – három jelölt közül, október 10-16. között. Bónusz: Castellum-visszanéző az összefogás tétjéről! (FRISSÍTVE)

Megszületett a 2021-es előválasztás első fordulójának végeredménye – kezdjük a lokális mutatókkal! Fejér megye 4. választókerületében a Jobbik színeiben indult, a DK, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és az MMM támogatását élvező Kálló Gergely győzött 5349 szavazattal (a voksok 83,76 százalékát begyűjtve) a Momentum képviseletében rajthoz állt Kovács Jankával szemben (1037 szavazat, 16,24 százalékpont).
Az előválasztáson országos viszonylatban minden előzetes várakozást messze meghaladó számban, több mint 630 ezren vettek részt. A miniszterelnök-jelöltek erőpróbáján a három továbbjutó Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter lett – Dobrev Klára 216 ezer 248 szavazatot kapott (34,84 százalék), Karácsony Gergelynek 169 ezer 434 voks jutott (27,3 százalék), míg Márki-Zay Péter 126 ezer 628 választó bizalmát nyerte el (20,4 százalék).
Az első forduló tapasztalataiból okulva az Országos Előválasztási Bizottság úgy döntött, hogy az eredeti, hétnapos időszak megőrzésével elcsúsztatja az előválasztás második fordulóját – október 10-16. között lehet voksolni, vagyis már szombattól újra az urnákhoz járulhatunk.  Fontos érv, hogy így időben születik hivatalos végeredmény ahhoz, hogy  október 23-án a nemzeti ünnepen együtt sorakozzon fel az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és 106 egyéni képviselőjelöltje.

Arról, miért lehet fontos egy választás során, hogy minden fronton egy kihívója legyen az Orbán-rezsim apsiránsának, többször posztoltam anno a Castellum hasábjain. Az alábbi összegzés is ezt a témakört taglalja: a cikk 2019 májusában, az EP választás adatainak tükrében készült, ellenzéki összefogást sürget, és ellenzéki sikert jósol. Bejött. Mutatom!

EP választás után: kötelező lesz az ellenzéki összefogás (katt) >>

UPDATE – Karácsony Gergely visszalép!

Összeállításunk élesítése után következett a nagy bejelentés, amiről már tegnap röppentek föl nem megerősített hírek: Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A képlet innentől egyszerű, két aspiráns maradt ringben, a vasárnap kezdődő voksolás során Dobrev Klára és Márki-Zay Péter közül választhatnak a szavazók. Amennyiben a 2019-es Castellum-cikk matekja érvényesül, akkor Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója (és ha ott is érvényesül a castellumos matek, akkor egyúttal legyőzője is) 2022-ben. A visszalépés hátteréről a 444-en jelent meg remek összegzés, mutatom!

Hogyan bírta Márki-Zay visszalépésre Karácsonyt? (katt) >>

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali kép:Castellum-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.