Dunaújváros Hetilap

Előválasztás: Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója

Öcaline - 2021. október 17. 21:48

Bár tételes végeredmény még nincs, pro forma eldőlt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje nyerte az ellenzéki előválasztás második fordulóját. Ahogy azt a DO-n október 8-án már jó előre meg is jósoltam. 

Kettő perccel az urnazárás előtt remek időzítéssel a Városháza téren voltam szombaton este, az előválasztás sátránál lévő aktivisták okkal-joggal és platrormfüggetlenül ünnepeltek.

Ünnepeljünk egyet együtt!

a második fordulóban nőtt a választói aktivitás, már csak az eredmény volt kérdéses. Késve futott be – pedig szó szerint loholt – Nagy Ervin – a városunkból elszármazott színész végül a helyi erők értő irányításával, online voksolt. Mert, ahogy sokaknak még, fontos volt, hogy ott legyen a szavazata; mert minden voks számít. (Így lesz ez 2022-ben is, ne legyen kétségünk felőle: minden, de tényleg minden voks számít.)
A fővárosban tarolt, sok vidéki helyszínen – köztük, erről lesz majd még szó, Fejér megyében is – fordított az első forduló végeredményéhez mérten Márki-Zay Péter, aki a voksok 60 százalékos feldolgozottsága után lényegében behozhatatlan előnyre tett szert az első fordulót megnyert Dobrev Klárával szemben. Ezzel formálisan eldőlt, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje lesz Orbán Viktor kihívója a 2022-es országgyűlési választáson.

Előhangok, eredmények

A kormányzati propagandagépezet nem sok szót veszteget a magyarországi közélet elmúlt éveinek legfontosabb tényezőjére, a nem NER-kompatibilis médiában és a nagy közösségi portálon azonban folyamatosan nyomon követhetők az események – például az, hogy a fővárosban rendezett eredményvárón Márki-Zay Péter a javára visszalépett Karácsony Gergely társaságában ünnepelte a győzelmet. Amit egyébként már az ellenzéki előválasztás első fordulóját követően megjósoltam, így: "Amennyiben a 2019-es Castellum-cikk matekja érvényesül, akkor Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója (és ha ott is érvényesül a castellumos matek, akkor egyúttal legyőzője is) 2022-ben."

A teljes cikk itt olvasható!
Előválasztás: egy nagy kérdés nyitott még (katt) >>

A hivatkozott Castellum-dolgozat 2019-ből az ellenzéki összefogás szükségességéről (és a nettó matek lényegéről) pedig itt lelhető fel!
EP választás után: kötelező lesz az ellenzéki összefogás (katt) >>

Mindezek után lássuk a szó szerint élő példát – a lokális adatsorok tükrében. Fejér megyében a második forduló során majdnem ezer szavazattal nyert a hódmezővásárhelyi polgármester: Márki-Zay Péter 11 ezer 416 szavazatot szorgoskodott össze, Dobrev Klára 10 ezer 540 voksot gyűjtött. Ezzel a végső győztes térségünkben is fordított: az első fordulóban ugyanis a megyében Dobrev nyert, méghozzá nagy előnnyel ¬– 8 ezer 712 szavazattal –, míg Márki-Zay akkor még a harmadik volt helyet szerezte meg 4 ezer 425 vokssal.

A második forduló végeredményére még várni kell, de a nagy kérdés eldőlt: Márki-Zay Péter áll ki a jelenlegi miniszterelnök ellen a 2022-es országgyűlési választás során. És a sokat emlegetett matematikai alapvetés egyértelmű: amennyiben sikerül – minden karaktergyilkossági kísérlet és orbánista ármány ellenére – egyben tartani az ellenzéki összefogást, úgy a jövő tavaszi választást követően a Mi Országunk miniszterelnökét nem Orbán Viktornak hívják majd. 

A feladat, magunk közt, nem túl bonyolult: ha más nem Dunaújváros (és térsége) már többször megmutatta, hogy sikerülhet. A kotta adott – már csak le kell játszani.

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; nyitókép: Mindenki Magyarországa Mozgalom)
 

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!