Dunaújváros Hetilap

Felfutó ágban az ingatlanpiac a városban

Öcaline - 2021. október 12. 18:04

Az idei évet – főként a nyári időszakot – elnézve valamennyi lakóingatlan-típus átlagára emelkedett Dunaújvárosban.  A drágulás mértéke típusonként változó, de az albérletpiacon is megfigyelhető. Elemzés az Ingatlannet szakértő együttműködésével.

A pandémiás időszak lecsengésével az ingatlanárak is bátrabban emelkednek – nemcsak Dunaújvárosban, hanem országos szinten is korrekció jellemezte a piacot az elmúlt időszakban.

Felszökött az átlagár

Az áremelkedés volt a nyári hónapok jellemző trendje – Dunaújvárosban a családi házak júniusi átlagos négyzetméter ára 260 ezer forintról nyár végére 350 ezer forintra emelkedett. A dunaújvárosi lakáspiacon már enyhébb volt a drágulás, a téglalakások esetében 320 ezerről 330 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, a panellakások esetében 290 ezerről 310 ezerre módosult ugyanez a mutató.

A családi házak országszerte nagyobb ütemben drágulnak, mint a lakások. Ennek oka – nem meglepő – a járványidőszak: népszerűbbé váltak a kerttel rendelkező ingatlanok. Most pedig tűnik, hogy továbbra sem a lakások a slágerek. (Persze semmi sem tart örökké, a tanév kezdetével nagyobb kereslet mutatkozhat majd a lakások iránt, így megugorhat az áruk is.)

Albérletek: korrekciós szakasz

2021-ben a dunaújvárosi albérletpiacon egészen márciusig folyamatosan csökkentek az átlagos bérleti díjak, ezt követően stagnáltak. Végül ezen a téren is a nyár hozott nagy fordulatot: júniustól drágulni kezdtek a kiadásra kínált lakások a városban.
Ám a bérleti díjak még nem érik el az év eleji szintet: a januári átlagár 2000 forint felett állt, míg az augusztusi 1800 forint volt. Az év hátralevő részében azonban még várható további áremelés, nem kizárt, hogy újra elérik a 2000 forintos határt – vagy akár át is lépik azt. Így ha Dunaújvárosban tervez valaki lakást bérelni, jobb, ha minél hamarabb lép. 

Új trend a piacon

Nemcsak a koronavírus hozott változásokat az ingatlan-keresési és -vásárlási szokásokat illetően, hanem a klímaváltozás is. Pontosabban a felmelegedés miatt a jövőben keresettebbek lehetnek az északi tájolású lakások a korábban nagy népszerűségnek örvendő déli fekvéssel szemben. Az északi oldal ugyanis sokkal hűvösebb, és nem melegszik fel annyira, mint a déli oldal. 
Szintén fontos fejlemény a honi ingatlanpiacon, hogy a klímaváltozás miatt nagyobb figyelmet kaphatnak majd az úgynevezett fenntartható otthonok – hiszen a környezettudatos életmód "elsajátítása" rövidesen elengedhetetlen tényező lehet.

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf fotója; belső oldali illusztrációk: Ingatlannet)
 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.