Dunaújváros Hetilap

Hosszúra nyúlt a közgyűlés – döntésözön várt a képviselőkre

Öcaline - 2021. október 21. 14:09

Ahogy vártuk és írtuk, rekord hosszúságú napirend várt a közgyűlés tagjaira a Városházán ma délelőtt: a nyílt ülésen 55, a zárt tanácskozáson további 3 pontról dönthettek a képviselők. 

Fajsúlyos kérdések és formális döntések egyaránt szerepeltek az önkormányzat mai ülésén: monstre tanácskozásara készülhettek a képviselők, hiszen a zárt ülés témáit is ide számítva majdnem hatvan tétel szerepelt a napirendben.

Köszönet a fényért, és egy fontos javaslat

A tanácskozás elején Motyovszki Mátyás mondott köszönetet a Duna-parti sétány közvilágításának megvalósításáért, külön kiemelve Mezei Zsolt alpolgármester tevékeny részvétele mellett Novák Katica közreműködését is az évtizedes álmok valóra váltásáért. Gombos István a mozgáskorlátozott parkolók indokolatlan használatára hívta föl a figyelmet, és felfestést javasolt az inkriminált helyekre.
A szokásos nyitó napirendek – vagyis a polgármesteri hivatalnak a közgyűlés utolsó rendes ülése óta végzett munkájáról és a meghozott polgármesteri döntésekről szóló tájékoztató, továbbá  a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtását összegző jelentés – után azonnal fajsúlyos témák következnek. Az önkormányzat gazdálkodási rendeletének újabb módosítását a nemzeti közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzési szabályok változtatása indokolta, míg a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendelet módosítására több önkormányzati lakás pályázati úton történő értékesítéséhez, valamint egy szociális bérlakás szakemberlakássá történő átminősítése miatt került sor. 

Vita a szennyvíztisztítóról

Mint az ülésen elhangzott, az avar és kerti hulladék égetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására a város családi házas övezetében lakók részéről merült fel jelentős igény – Orosz Csaba képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy a megyei közgyűlés állásfoglalása a komposztálást javasolja a zöldhulladék kezelésére, de néha elkerülhetetlen a beteg, komposztálásra nem alkalmas növényzet megsemmisítése. Fontos tudnivaló, hogy az elfogadott javaslat szerintkizárólag szerdán és pénteken lehet égetni, illetve a képviselő azt is hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség büntet, ha hulladékégetést tapasztal.

Az önkormányzat részére vagyon- és felelősségbiztosítási szolgáltatás megrendelését célzó közbeszerzési eljárást az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. nyerte a képviselők név szerinti szavazása nyomán, s szintén név szerint voksoltak a rágcsálók, valamint fürkészdarázs elleni védekezési munkák ellátását célzó közbeszerzési eljárás elindításáról. A jelenlegi kontraktus jövő februárban lejár – a most elfogadott előterjesztés a közbeszerzési eljárás megindítására irányul. A monoton menetet vita színezte a javaslatról, ami a felszámolás alatt álló Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. működéséhez szükséges intézkedések meghozatalát célzó egyezségi ajánlatot tartalmazta. A határozati javaslat 5. pontja kapcsán Szepesi Attila felrótta, hogy könyvvizsgálói jelentés nélkül nem fogadható el, így módosítást tett a pont törlésére – ezt a módosítót a többség nem támogatta. Ugyanakkor Pintér Tamás polgármester arra tett módosító javaslatot, hogy az 5. pontot könyvvizsgálói vizsgálat elindításával módosítsák – ezt a javaslatot, majd a teljes napirendet támogatta a többség.

Edző legenda nevét veszi fel a tornacsarnok

A közgyűlés tagi nyújtására vonatkozó javaslatot is elfogadott a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. részére. A döntés háttere, hogy a vagyonkezelő büntető eljárásokat kezdeményezett polgári jogi igénye érvényesítésére is kiterjedően a DVCSH Kft.-vel szemben. Az eljárások eredményes lezárásáig, de legkésőbb 2022. szeptember 30-ig 350 millió forint tagi kölcsönt biztosít az önkormányzat a DVG Zrt. javára.
Szintén a DVG-t érintő tétel, hogy a közgyűlés döntése nyomán a vagyonkezelőt bízta meg az Építők útja 9. szám alatti ingatlanon található termálkút üzemeltetésével – az ideiglenes üzemeltetés határnapja december 31. 
Szimbolikus döntés is szerepelt a napirendben: a képviselők döntése nyomán a tornacsarnok Pap Zoltán magyar tornász, legendás edző és testnevelő tanár, a Kovács-szaltó megálmodója nevét veszi fel.

Intézményi színterek

A Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetet 189 milliós visszatérítendő támogatásban részesítette az önkormányzat, a közgyűlésen a támogatás véghatáridejének módosítását fogadták el – a kórháznak december 31-ig kell visszafizetni a támogatást. Javaslat született a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házával megkötött fenntartói megállapodás módosítására is; a közgyűlés a december 31-én lejáró kontraktus változatlan tartalommal történő fenntartásra tesz javaslatot a jövő évre, azzal a kiegészítéssel, hogy jövő májusig kezdődjenek egyeztetések új szerződés megalkotására 2022-ben.
Szintén döntöttek a képviselők arról, hogy módosítják a város közigazgatási területén végzett közfeladatok ellátására vonatkozó szolgáltatási keretszerződést; a javaslatot az indokolta, hogy az út- és járdaburkolatok felületi javítása, karbantartása feladatra jóváhagyott előirányzat mértéke előreláthatólag nem elegendő a zökkenőmentes ellátására – a döntés nyomán a feladatra három részre bontva összesen 25 millió forintos forrást biztosít az önkormányzat.
Végül, de közel sem utolsósorban, nyílt ülés utolsó tételeként a Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet elrendeléséről döntöttek a képviselők – méghozzá a december 27. és január 2. közötti időszakra vonatkozóan.

Fontos döntések a zárt ajtók mögött

A tanácskozás végén három napirend erejéig zárt ülés következett: döntés született a Szociális Munkáért – Dunaújváros díj adományozására, majd két vezetői pályázatról határoztak a képviselők.
Az Útkeresés Segítő Szolgálat intézmény magasabb vezetőjének megbízására vonatkozó pályázaton Mészárosné Libor Ágnes lett a befutó, míg az Egészségmegőrzési Központ megbízott vezetőjévé Demeter-Weiner Anettet választották.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.