Nyakunkon a pergető szezon, ideje körbenézni a pergető botok között

doszerk - 2021. október 19. 8:30

Amikor véget ér a szeptember és megyünk bele az őszbe, az embernek akaratlanul is viszketni kezd a keze a pergető bot után. Persze ilyenkor nem árt annak is utána nézni, hogy a pergető felszerelés tényleg készen áll-e a szezonra. (X)

A cikkben ehhez igyekszünk praktikus segítséget biztosítani. Vagyis csapunk egy rögtönzött pergető bot és felszerelés mustrát annak érdekében, hogy felkészülten lehessen a vízpartra indulni.

Egy szenvedélyes pergető horgász számára az ősz idilli periódusnak számíthat

Vannak azok az októberi, novemberi és decemberi reggelek, amikor az embernek kapásból ez a gondolat ugrik be: “ez bizony ideális pergető idő”. Úgyhogy nem ritka jelenség, hogy egy szenvedélyes pergető horgásznak mindig ott van legalább egy bot a kocsi csomagtartójában.
Ahogy egyre hűvösebbek a nappalok, ködösebbek a reggelek és hidegre váltanak az éjszakák, úgy hűlnek le folyamatos jelleggel a folyó- és állóvizek is. Márpedig ez nem jelenthet mást, minthogy a ragadozó halak kapókedve is egyre élénkebb lesz.
Vagyis eredményesek lehetünk csukára, süllőre, kősüllőre, vagy többek között balinra pergetve is. Persze ehhez mindenképp szükség lesz megfelelő pergető botra.

Mik lehetnek a pergető bot kiválasztásának leginkább szóba jöhető szempontjai?

Mindenekelőtt úgy kell pergető pálcát keresni, hogy a választás összhangban lehessen a módszerrel, a víz sajátosságaival, no és persze a szóba jöhető halakkal. Más és más pergető horgászbotot kíván mondjuk egy folyóvízi pergetés süllőre, mint mondjuk egy könnyed sügerezés valamelyik holtágon.
Ha ezeket a szempontokat sikerült tisztázni, jöhetnek az olyan praktikus paraméterek, mint például a pergető bot hossza, a dobósúlya, gyártója, no és persze az önsúlya. Természetesen nem feltétlenül kell egyetlen pergető bot mellett lehorgonyozni. Egy igazi szenvedélyes pergető horgász több pálcát is beszerez magának, hogy mindig a körülményekhez igazodva tudja “ütni” úgymond a vizet.

Ha megvan az optimális pergető horgászbot, mi mindenre lehet még szükség?

Tegyük fel, hogy felmegyünk a Fishinda pergető horgászbot választékát átfésülni, és sikerül is megtalálni a hozzánk leginkább passzoló darabot vagy darabokat. Ahhoz, hogy eredményesek legyünk majd a vízparton, mindenképp szükség lehet néhány eszközre pluszban.
Ott van például az orsó, vagy pedig a zsinórválasztás kérdése. Mondanunk sem kell, hogy mindkettőt a pergető bothoz igazodva javasolt kiválasztani. No és persze ezek után következhet a történet sava-borsa, vagyis a csaliválasztás.
Az igazság az, hogy pergetésnél műcsaliból sosem lehet elég. A lényeg, hogy színek, típus és méret szempontjából is legyen többféle opció a tarsolyban. Méghozzá úgy, hogy a választott pergető horgászbot segítségével minél precízebben tudjuk a csalit a legjobb helyekre juttatni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)