Dunaújváros Hetilap

90 éves lett a tánc mestere

doszerk - 2021. november 25. 10:07

Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Wünsch Lászlót. A nívódíjas koreográfus, városunk díszpolgára otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.

Wünsch László 1931. november 19-én született Diósgyőrben, és mint felidézte, városunkba is a tánc szeretete hozta.

Nagyívű pálya emlékei

1951-ben a Színház és Filmművészeti Főiskola Koreográfusképző Főtanszakának hallgatójaként egy nyári gyakorlat részeként Dunapentelére érkezett a tánccsoportok támogatására, a táncversenyek zsűrizésére, idézte fel:
– A főiskolán a klasszikus balettől kezdve a karaktertáncon át a társastáncokig, a táncművészet minden ágába belekóstoltam. A nyári gyakorlatom alatt már komoly megtiszteltetés ért, ugyanis megbíztak, hogy a tánccsoportokból alapítsam meg a Vasmű Együttest. 

A diploma megszerzése után 1954-ben a megépülő színház koreográfusaként került városunkba feleségével, a nívódíjas balettmesternővel, Tomcsányi Évával. Nevükhöz köthető egyebek mellett a Fekete Fehér Táncegyüttes megalapítása, a Balettkedvelők Klubjának létrehozása és az, hogy az országban elsőként Dunaújvárosban indulhatott el az Állami Alapfokú Táncművészeti Iskola:
– A Gárdonyi iskola tánc tagozatán a mai napig az általunk kidolgozott tananyagot tanítják, méghozzá egykori növendékeink.

Élete a tánc

Laci bácsi 1970 óta tapasztalatát, sokoldalú felkészültségét Dunaújváros környékén is hasznosította és évtizedeken keresztül vezetett tánciskolákat, így például Madocsán, Mezőfalván vagy Hartán.
Wünsch László Dunaújváros és térsége táncművészeti életének nemcsak megalapítója, de színes, több irányú táncművészeti ágazatának úttörő megteremtője. Tevékenységével maradandó érdemeket szerzett, elősegítette Dunaújváros értékeinek gyarapí­tását, öregbítette hírnevét hazánkban és külföldön egyaránt, hiszen a táncnak köszönhetően bejárta az egész világot.

Mint a szerdai köszöntő során Pintér Tamás polgármester kiemelte,  már a Wünsch név egyet jelent Dunaújvárossal:
–  Szinte nincs olyan városlakó, aki ne ismerné a méltán híres nevet. A Wünsch név az egész életen át tartó  kitartó munka, a tehetség és  magas fokú szakmai tudással egyenlő. Laci bácsi és Éva néni az egész világon öregbítette Dunaújváros hírnevét. Nem beszélve arról, hogy generációknak adták át szakmai tudásukat, hivatásuk iránti alázatukat. Egykori növendékeik közül is sokan vannak, akik a Wünsch házaspár példáját követve, a táncot választották hivatásul. Büszke vagyok rájuk!

Wünsch László szakmai tevékenységének elismeréseként számos kitüntetést büszke tulajdonosa – egyebek mellett például Dunaújvárosért díjas, Kiváló Pedagógus díjas és a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető cím birtokosa. Boldog születésnapot, mester!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.