A legjobb, érzékelést és észlelést fejlesztő társasjátékok

doszerk - 2021. november 22. 16:07

A társasjátékok készségfejlesztő hatásáról mindenki hallott. A kisgyermekek számára a játéktevékenység az, amiben a világot megismerik, leképezik. (X)

Most az érzékelést és észlelést fejlesztő játékokról essen pár szó!

Mi az érzékelést és észlelést fejlesztő társasjátékok jellemzője?

Ezek a játékok sajátságos fajtái a társasoknak. Az emberek érzékszerveik segítségével tapasztalják meg a világot, nincs ez másképp gyermekkorban sem. A kicsik számára még minden újdonság: így a színek, a formák, az illatok vagy a hangok befogadására nagyon nyitottak.

Az észlelés azt jelenti, hogy egyszerre érzékel több érzékszerv által vett ingert a gyerkőc, ez az ismeretszerzés első lépcsőfoka. Ezt már kisgyermekkortól kezdődően érdemes fejleszteni, ehhez a különféle játékok a legalkalmasabbak.

Az észlelést fejlesztő társasjátékok elsősorban a színek, formák felismerésére helyezik a hangsúlyt, főleg a vizuális képességeket fejlesztik. A legismertebbek a Fekete Péter típusú kártyajátékok, de sok absztrakt társasjáték is ide tartozik.

A Qwirkle, az egyik legmenőbb készségfejlesztő társasjáték

Kedvcsinálóként mutatunk is néhány észlelést fejlesztő társasjátékot, mellyel az egész család eltöltheti jól az időt.

Az egyik ilyen a Qwirkle nevű társas, mely 2011-ben az év társasjátéka lett. Nem véletlenül: egyszerű, könnyen megjegyezhető játékszabály, letisztultság jellemzi, s attól olyan izgalmas, hogy a szerencsének is jókora szerepe van. Bár logikai társasjátékról van szó, nagyobb óvodások, kisiskolások örömmel ülnek le egy Qwirkle-partira. Itt 6 darab lapocskát kell egymás mellé helyezni szín vagy forma szerint. Különösen fejleszti ez a játék a megfigyelőkészséget, a koncentrációt és persze a kudarctűrést is.

Magyar nyelvű szabályleírással együtt a Compaya társasjáték boltban szerezhető be ez a kedvelt társas, hagyományos, fémdobozos és kártyás változatban is. A weboldalon további fejlesztő társasjátékok is rendelhetők, a kínálat igen bőséges. Érdemes felkeresni a honlapjukat, mert nemcsak társasokat, hanem kártyajátékokat, puzzle-t és építőjátékokat is találunk náluk.

Észreveszed a megoldást?

A felismeréseken alapuló kártyajátékok közül mindenképp érdemes megemlíteni a Dobble-t, mely abszolút tökéletes kikapcsolódást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ennek is többféle változata kapható a Compaya oldalán, köztük a gyerekek körében népszerű Harry Potteres, Jégvarázsos vagy Bogyó és Babócás kiadás is.

Szintén említésre méltó játék még a Smart Games Gyémánt Rejtekhely nevű terméke, melyet a Compaya munkatársainak köszönhetően magyar kiadásban élvezhetünk. Ez egy egyszemélyes logikai játék, ahol igazán résen kell lenni: mindig csak egy megoldás a jó. Aki szeretné gyermeke kitartását is fejleszteni az észlelésen kívül, választhatja ezt is.

A készségfejlesztő társasjátékok kínálatából biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak! 

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)