Advent idején is vigyázzunk a tűzzel!

Öcaline - 2021. november 30. 10:49

Az ünnepi készülődés időszakára hangolva szolgált tűzmegelőzési tanácsokkal a megyei katasztrófavédelem. Fontos figyelmeztetések és hasznos tippek tára itt!

Sokunk otthonában lobbant fel az első adventi gyertya a hétvégén. Elkezdődött az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban a koszorú tűzvédelmi szempontból nem biztonságos, vagy nem megfelelő helyre rakjuk, az égő gyertya könnyen lakástüzet, sérülést okozhat, figyelmeztetett összegzésében Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Duplájára nő a tüzek száma

Mint kiemelte, Fejér megyében idén már több mint kétszázötven lakás gyulladt ki. A tűzoltók kilenc ember életét mentették meg, tizenheten megsérültek, többségük füstmérgezés miatt. 
A tapasztalatok szerint az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megduplázódik a lakástüzek száma. Már csak ezért is nagyon fontos, hogy a következő hetekben még jobban odafigyeljünk családunk és otthonunk biztonságára. 

Adventi tipptár

Az ünnepi készülődés részeként sokan feldíszítik otthonukat, és sok háztartásban adventi koszorút készítenek, vásárolnak. A megfelelő koszorú összeállításánál, kiválasztásánál a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt mindig legyen egy nem éghető alátét, úgynevezett gyertyatüske.
A koszorú biztonságos elhelyezésére is figyelni kell. Helyét úgy válasszuk meg, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében, hiszen a koszorúról a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, terítőre, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.
Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva a lámpafüzéreket, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. A vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

És ha mégis baj van...

A szóvivői összegzés végén arról olvashatnak, mi a teendő, ha baj van, illetve hogyan lehet megelőzni a végzetes kimenetelű baleseteket. Mint Szabó-Bisztricz Anett hangsúlyozta, egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. 
A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések.

(A fotó illusztráció)

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!