Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: itt kötelező a maszkviselés szombattól

Öcaline - 2021. november 19. 15:58

Tombol a negyedik hullám, dőlnek a rekordok, friss kormányrendelet szabályoz. A delta variáns elsősorban az oltatlanokra jelent komoly veszélyt.

Hathónapos rekord dőlt meg a napi halálozás terén a koronavírus világjárvány hazánkat is elért negyedik hulláma során – 135 újabb áldozata van a járványnak. Országosan 6000 fölé nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma, 613 ember ápolnak lélegeztetőgépen – ez utóbbi adat közelíti a második hullám csúcsát. 

Magyarország európai viszonylatban is az élen van a halálozási adatok tekintetében: bár az országok listáján Bulgária, Lettország, Románia és Horvátország után "csak" az ötödik, elgondolkodtató adat, hogy a halálozás lakosságarányosan mintegy négyszerese (!!!) az európai uniós átlagnak.

Mindezek nyomán aligha véletlen, hogy – bár sokak szerint későn és puhán – a kormányzat ismét korlátozó intézkedésekkel igyekszik tompítani a negyedik hullám élét. A most napvilágot látott friss kormányrendelet előírásai szerint november 20-án, szombaton nulla órától ismét maszkot kell viselni a boltokban, a bevásárlóközpontokban (kivétel az irodákat, üzemi helyiségeket és a sportolásra használt tereket). Kötelező a maszkviselés az előadóművészeti eseményeken (színház, tánc, zene) – függetlenül attól, hogy nyilvánosak-e vagy sem (kivéve a fellépőknek), valamint a mozikban, múzeumokban, könyvtárakban, továbbá az archívumokban, közművelődési intézményekben, levéltárakban. Szükséges a maszkviselés szombattól a közigazgatási szervek és posták azon részein, ahol vendégeket és/vagy ügyfeleket fogadnak, valamint a sportrendezvényeken is – itt a sportolók, edzők és bírók számítanak kivételnek. Szintén kötelező lesz a maszk viselése a zárt térben tartott zenés-táncos rendezvényeken, kulturális eseményeken, falunapokon az ott dolgozóknak, valamint az edzőteremben, uszodában, fürdőben, jégpályán, szálláshelyen, vendéglátóhelyen az ott dolgozóknak. Az előírás szerint tehát ez utóbbi helyeken a vendégeknek nem kötelező a maszkviselés. Fontos tudnivaló, hogy a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban az intézményvezető alakíthatja a maszkviselés szabályait – mint ahogy a vallási szertartásokon sem írták elő kötelezően a maszkviselést.

Mentesülnek a kötelmek alól a hat éven aluliak, a pszichoszociális fogyatékossággal és autizmus spektrumzavarral élők is.

(A fotó illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!