Dunaújváros Hetilap

Szorul a hurok a Pomázi-cégek körül

doszerk - 2021. november 11. 18:54

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal után a Fejér Megyei Kormányhivatal is megerősítette, hogy a DVCSH Kft. nem rendelkezik engedéllyel. 

A kormányhivatalhoz több fogyasztó is panasszal élt a DVCSH jogosulatlan számlái miatt, álláspontjuk szerint azonban a „szolgáltatást nem nyújtó, ugyanakkor számlát kibocsátó gazdálkodó szervezettel szemben” a Kormányhivatal nem jogosult eljárást folytatni. A sok információ és történés közepette most összefoglaljuk az eddig történteket.

Botrányos eset után súlyos döntés

Február első hétvégéjén a DVCSH a város jelentős részében karbantartásra hivatkozva korlátozta a fűtést, óvodákat, bölcsődéket zárt ki a szolgáltatásból. Az önkormányzat már akkor jelezte: elfogadhatatlan számára, hogy a DVCSH a fűtési időszakban korlátozza a fűtést. A botrányos eset miatt a Sárbogárdi jegyző és az Energiahivatal is vizsgálatot folytatott, mindkét hatóság azt állapította meg, hogy a DVCSH törvénytelenül járt el. 
Ennek a vizsgálati jelentésnek a birtokában döntött úgy a város vezetése, hogy április végén felmondja a DVCSH-val való szerződést. Az tehát, hogy hirtelen, átgondolatlan lépés született volna nem fedi a valóságot, hiszen a felmondásra majdnem három hónappal a fűtéskimaradás után került sor, miután a hatósági vizsgálat is megerősítette a DVCSH szabálytalan eljárását. 
Az Energiahivatal ezt követően elvette a DVCSH Kft. szolgáltatási engedélyét és az állami tulajdonú MVM OTSZ-t jelölte ki helyette. Nekik július 1-jén kellett volna átadnia a DVCSH-nak a szolgáltatást ezt azonban a Pomázi-cég megtagadta. Ez azért is érdekes, mert az a székesfehérvári ítélet, amire a DVCSH most nap, mint nap hivatkozik csak július 6-án született, vagyis 5 nappal később, mindenképpen érthetetlen tehát, hogy július 1-jén miért nem adták át zökkenőmentesen a szolgáltatást. 
Mivel a DVCSH ellenállása miatt az MVM nem tudott mit kezdeni a helyzettel, az Energiahivatal a DVG Zrt.-t jelölte ki szolgáltatónak, akik augusztus elején át is vették a szolgáltatáshoz szükséges hőközpontot a DVCSH-tól, amit azóta is a DVG üzemeltet. 

Az erőművek működtetése is a DVG-hez került

Ma már talán minden dunaújvárosi tudja, hogy a szolgáltató nem termel energiát, azt csupán megveszi a termelőktől és eljuttattatja a fogyasztókhoz. Dunaújvárosban azonban jól tudjuk, hogy a termelők is Pomázi Csaba kezelésében voltak, ezek az ominózus gázmotoros erőművek, amelyek körül már az előző ciklusban komoly anomáliák alakultak ki, miután kiderült, hogy az ott lévő vagyont a Pomázi-cégek az önkormányzat tudomása nélkül kivitték a cégből. Ez milliárdos nagyságrendű kárt okozhatott a városnak. 

A DVG-vel az erőműveket üzemeltető Pomázi-cégek nem voltak hajlandók együttműködni, zavaros cégügyleteik miatt milliárdos kvótatartozást halmoztak fel, miközben még ügyvezetőjük sem volt. Ezért az Energiahivatal szeptember 15-el az erőművek működtetését is a DVG Zrt.-re bízta. A Pomázi-csoport azonban ezt sem volt hajlandó zökkenőmentesen átadni, sőt működésképtelenné tették azokat és ismét karbantartásra hivatkoztak. 
A rendőrség azonban a Pomázi-cégek más telephelyein lefoglalta a kiszerelt alkatrészeket, a DVG Zrt. szakemberei pedig ismét működőképessé tették az erőműveket és október közepén el is indították azokat.
A Pomázi-cégek tehát semmilyen szolgáltatást és semmilyen termelést nem végeznek, a számlákat azonban ennek ellenére kibocsájtják és fenyegetik a városlakókat. Az önkormányzat továbbra is arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy senki ne fizessen nekik. Az ügyben feljelentés is történt, a rendőrség pedig elrendelte a nyomozást.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.