Tévhitek a fogápolásban, avagy a fogvesztés leggyakoribb okai

doszerk - 2021. november 18. 10:29

A magyar lakosság fogainak állapota európai viszonylatban nézve borzasztónak nevezhető. A legszembetűnőbb a foghiány, a fogszuvasodás pedig népbetegséggé vált. (X)

Pedig a gyulladt, rossz fogak nemcsak esztétikai problémát jelentenek.Amikor az érintetteket megkérdezik, vajon miért nem figyeltek oda kellőképpen a fogaik épségének megtartására, sokan a genetikára fogják a kialakult helyzetet.

A fogelvesztések 80 százaléka megelőzhető

Az öröklődés, mint ok csak az esetek 10-20 százalékában tehető felelőssé. A fogvesztések nagy része a rossz szokásoknak, a rossz szájhigiénének és a fogorvosi ellenőrzések elodázásának köszönhető.

A fogaid állapotára negatív hatást gyakorolnak bizonyos betegségek - például a cukorbetegség vagy a reumatoid artritisz. A fogaid az életkor előrehaladtával is romlásnak indulhatnak, ha nem vigyázol rájuk eléggé. Ronthat a helyzeten a nem megfelelő életmód, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, ahogy a rossz szociális helyzet is fogvesztéshez vezethet.

Tévhitek a fogápolásban

Lehet, hogy azt hiszed, hogy egy alma elrágcsálásával sokat teszel a fogaid egészségéért. Ideje lenne ezt a tévhitet elfelejtened - az alapos fogmosást semmi sem helyettesítheti. Ráadásul az alma savtartalma magas, még rosszat is teszel a fogaiddal - a nyál savtartalma oldani kezdi a fogzománcot (dentális erózió, eróziós fogkopás). Ebből a megfontolásból érdemes mérsékelned a magas savtartalmú gyümölcsök (citrom, narancs) és gyümölcslevek fogyasztását.

A fogaid védelme érdekében tudatosan kell alkalmaznod az egészséges táplálkozás alapelveit. Csökkentened kell a cukorfogyasztást, a zsír- és sóbevitelt.

Tévedés az is, hogy a fogszuvasodás a fluoridhiány következménye. Emiatt a téveszme miatt a 70-es években minden 15 év alatti gyereknek adtak fluorid tablettát, de 1996-tól már csak a rizikó csoportba tartozóknak. A változtatás oka az volt, hogy gyerekeknél krónikus fluorid mérgezés alakult ki.

Ne moss közvetlenül étkezés után fogat!

Tévhit, hogy evés után azonnal fogat kell mosni. Miért? Mert ha savas anyagot tartalmazott, amit ettél - citromlé, ecet -, a savas közegben a fogzománc felpuhult. Ha ezt fogkefével dörzsölni kezded még mielőtt az újra stabilizálódhatott volna, egyszerűen leszeded a fogaid felületéről a zománcot. Ezért étkezés után várj legalább 40-90 percet a fogmosással.

Mire érdemes figyelni?

Ahhoz, hogy a fogaid állapotát megőrizhesd, gondos fogápolásra van szükség. Optimálisan ez évi 4 fogkefét és 12 tubus fogkrémet feltételez. A hazai “fogyasztás” sajnos ennél lényegesen alacsonyabb.

Fontos a fogmosás helyes technikájának elsajátítása is, ahogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Még a régi amalgám fogtöméstől is megszabadulhatsz az inlay és onlay fogbetétek segítségével, amit a budapesti Jildent Clinique szakemberei is előszeretettel alkalmaznak.

A fogágybetegségek többségét baktériumok okozzák, ezért a kialakulásuk megelőzésében az esetek 80%-ában a rendszeres, alapos fogmosás és a fogselyem használata segíthet.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)