Dunaújváros Hetilap

Végre a közutakon is valóra válhat a jelszó: „Legyen világosság!” (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2021. november 10. 16:32

Megkezdődött a város főbb közlekedési útvonalain a közvilágítás évek óta várt, vágyott és követelt rekonstrukciója – az alkalomból Pintér Tamás polgármester tartott tájékoztatót a munkálatok első helyszínén, a Dózsa György úton szerdán délelőtt. Kíváncsi az előtte/utána képpárunkra? Mutatom! (FRISSÍTVE)

Elhibázott beruházás, sötétbe borult utcák, súlyos közlekedésbiztonsági, mi több, bűnmegelőzési aggályok, balesetveszély – 2015 óta visszatérő téma volt a városi nyilvánosságban és közbeszédben a pályázati úton, de pocsékul megvalósított közvilágítás-korszerűsítési program. 

Megígérték, megcsinálják

Aligha véletlen, hogy a "Rajta, Újváros!" Egyesületnek az egyik fő üzenete és ígérete volt a 2019-es önkormányzati választás előtt, hogy az egyesült ellenzék véget vet a város utcáit (is) eluraló sötétségnek – a "Legyen világosság Dunaújvárosban!" ennek a programnak többértelmű, de mindenféleképpen megkerülhetetlen jelszava lett. Ezt is felidézte Pintér Tamás a rekonstrukciós munkálatok helyszínén, a Dózsa György út erdei tornapályához vezető átkelőjénél tartott tájékoztató során:

– Régóta várt, mi több, követelt kivitelezés helyszínén vagyunk most, hiszen 2015-ben kezdődött az a program, amelynek gyászos eredményeként városunkban sötétben még sötétebb lett az igényelt-várt világosság helyett. Mára kétségtelenné vált, hogy minden ízében elhibázott beruházás volt az előző városvezetéshez köthető közvilágítás-fejlesztési projekt: jobb beruházással és jobb kivitelezéssel kellett volna előrukkolni – ehelyett sötétbe borították a várost. Mi korábban azt ígértük, újra fényt hozunk Dunaújvárosba – örömmel mondhatom, hogy a munkálatok elkezdődtek, és a főbb közlekedési útvonalakon heteken belül be is fejeződik a rekonstrukció első üteme.

Fenntartási fék után belevágtak

A város első embere hangsúlyozta: a fejlesztési pályázata 2015-ös befejezése után öt éves fenntartási időszak kezdődött, ez idő alatt nem lehetett érdemi változásokat végrehajtani – így a lámpatestek cseréjére sem kerülhetett sor. Ha a fenntartási időszak alatt bármit is lépnek, vissza kellett volna fizetni a teljes összeget, ezért nem kerülhetett sor korábban érdemi beavatkozása – de amint lehetőségük adódott, azonnal belevágtak, nyomatékosította Pintér Tamás:
– A fenntartási időszak idén januárban lejárt, márciusban befutott a projektzáró jegyzőkönyv, és azonnal megkezdtük az érdemi munkát a közvilágítás valódi, mérhető, látható fejlesztése érdekében. A fejlesztés első körében 223 lámpatest cseréjét végzik el a tendernyertes cég szakemberei, a korábbi indukciós lámpatestek helyett korszerű LED-es fényforrásokat helyeznek el, amelyek fényereje az előírt szabványnál 10 százalékkal erősebb. Mivel a korábban kitett indukciós lámpatestek fényereje mintegy 20-30 százalékkal alacsonyabb volt a szabványnál, a szakemberek 30-40 százalékos, vagyis szabad szemmel is jól érzékelhető fényerő-növekedést ígérnek a rekonstrukcióban érintett útszakaszokon.

A polgármester elmondta, az első feladat a tervezés volt, amely három hónapot vett igénybe, ezt követően közbeszerzési eljárás keretében választottak kivitelezőt a feladatra. Az elmúlt években rengeteg gondot okozó, balesetveszélyes sötétség felszámolására 100 milliós keretet különített el az önkormányzat a költségvetésből. A munkálatok során a november 30-i határidőig LED-es világítást telepítenek a Dózsa György útnak az erdei tornapályától a Vasmű útig tartó szakaszára, a Vasmű úton a Városházánál lévő körforgótól az Építők útjáig, valamint a Szórád Márton úton az Aranyvölgyi úti Y-kereszteződéstől a Béke térig. Pintér Tamás hangsúlyozta: ezzel még közel sem ér véget a közvilágítás-rekonstrukció, hiszen a tervek szerint jövőre folytatódik a fejlesztés.

Előtérben a háttér, avagy milyen tervek nyomán dolgoznak a szakemberek?

A polgármesteri tájékoztató helyszínén a fejlesztési munkálatok hátteréről konzultáltunk Gurubi Istvánnal, a Városháza villamos energia ügyintézőjével. A szakember a beruházás előzményeiről elmondta: egy-egy szakaszt az adott út forgalmi kategóriájának megfelelő közvilágítási osztályba sorolnak – így választották ki az első ütem említett "útvonalát" is –, ezt a munkát a Schreder Magyarország Zrt. végezte el, mégpedig a Dialux tervezési program alapján. Ennek nyomán készültek el a kiviteli tervek, majd az elvégzett számításoknak megfelelően szállították a szükséges fényerejű lámpatesteket. A fényforrásokat szintén a Schreder Magyarország biztosította.
A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Roneko Kft. nyerte, a szerelési feladatot a fehérvári cég munkatársai végzik.

Ilyen volt/ilyen lett – és már ma este látható!

Jelenleg három szektorban, azaz három munkaállomáson tart a rekonstrukció – autósok, figyelem, kéretik óvatosan közlekedni az emelőkocsis járművek környezetében –, ez mindenképpen meggyorsítja a munka befejezését. A szerződés szerint a határnap november 30., de ha nem szól közbe az időjárás, a számítások szerint akár már a jövő hét végére végezhetnek a feladattal a szakemberek. 
Aki pedig személyesen akarja megtapasztalni az ilyen volt/ilyen lett élményét, már ma este ellátogathat a Dózsa György útra! 

UPDATE 21.37 – ilyen volt, ilyen lett!

Az összeállítás végén emlegetett kísérletet természetesen a DO műhelye is elvégezte, fotós kollégánk tegnap este és ma este is ugyanakkor, ugyanonnan fotózta ugyanazt a Dózsa György úti terepet. Az eredmény számottevő, annak ellenére, hogy tegnap nem volt köd, ma meg igen. Mutatom!

2021. 11. 09. 20 óra

2021. 11. 10. 20 óra

Q. e. d., ahogy azt a fizikaórán a fénytani kísérlet után a táblára írtuk!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!