Dunaújváros Hetilap

"... és rossz emlék lesz a város meglopása is!"

doszerk - 2021. december 21. 11:27

A 2021-es évet végigkísérte a DVCSH-val történt szerződésbontás. Év végére a jogi helyzet világosan rendeződött, bár a DVCSH Kft. továbbra is küldi a jogosulatlan számláit – a tapasztalatokról Medgyesi Miklós sajtószóvivővel beszélgettünk.

Gondolta volna, hogy ekkora felfordulás lesz a szerződés felmondásából?
– Láthattuk korábban, hogy más városokban ahol szerződést bontottak a Pomázi csoporttal mindenhol fennakadást okoztak, soha nem ment zökkenőmentesen az átmenet, így sejtettük, hogy itt sem lesz ez másként, annak ellenére, hogy közben Pomázi Csaba előzetes letartóztatásban is volt. Az viszont számomra meglepő volt, hogy a korábbi évek átverései és pocsék szolgáltatása ellenére mégis milyen sokan megijedtek cég fenyegetéseitől, bár a sok rossz tapasztalat után ez igazából teljesen érthető.
Nem gondolja, hogy egy gyors, indulatból született döntés volt a szerződés felmondása?
– Több helyen olvastam ezt a véleményt, az a helyzet vele, hogy tényszerűen téves. A DVCSH-val kapcsolatban a február 5-ei hétvége fűtésleállása volt az az esemény, ami miatt az önkormányzat azt mondta, hogy most már tényleg elég volt ebből. Főleg a miatt, hogy nem csak egyszerűen elzárták a város fűtését a leghidegebb télben, hanem bölcsődék, óvodák fűtését zárták el úgy, hogy a gyerekek még bent voltak, ráadásul gyáva és sunyi módon, mert amikor az óvónők megkérdezték, hogy mit csinálnak a hőközpontokban a DVCSH munkatársai nem az igazat mondták, hanem például olyanokat, hogy "jöttünk rendezni a fűtést". Ez a február 5-ei hétvégén történt. A szerződést az önkormányzat április végén mondta fel, vagyis majdnem három hónappal később. Azt gondolom, mindenki volt indulatos életében, de három hónapig folyamatosan nem gondolnám. Ez alatt az időszak alatt pedig éppen azt vizsgálta az önkormányzat, hogy jogszerű és előkészített felmondás történjen. Egy független állami szerv, az Energiahivatal vizsgálata kimondta ebben az időszakban, hogy a DVCSH hibázott, ráadásul hazudott is, amikor azt állította, hogy az önkormányzat tartozása miatt nem tudtak karbantartani korábban.

Mindezek feketén-fehéren le vannak írva a vizsgálati anyagban, mindenkinek ajánlom az elolvasását. A sárbogárdi jegyző vizsgálata is azt állapította meg, hogy a DVCSH nem megfelelően járt el. Vagyis több, az önkormányzattól független hatóság is alátámasztotta a véleményünket. Ezután történt a szerződésbontás. Aminek előkészítettségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy azóta a Győri Ítélőtábla és az Energiahivatal is nekünk adott igazat.
Vannak, akik továbbra is úgy gondolják, hogy a DVCSH Kft. a jogosult a számlák kiállítására és nekik fizetnek. Nekik mit tudna mondani?
– Nem hiszem, hogy bármi újat. Ők egy csalás áldozatai, amire sok alkalommal felhívtuk a figyelmüket. Természetesen ettől függetlenül nyugodtan fizethetnek a DVCSH-nak, de ők ezzel egy magáncégnek adnak ajándékot nem a távhőszámlájukat fizetik meg, hiszen a DVCSH nem távhőszolgáltató. Sem engedélye nincs erre, sem a várossal szerződése, sem pedig eszköze. Az ő lakásaikba is a DVG biztosítja a meleget, ezért pedig fizetni kell, vagyis be kell fizetniük a DVG csekkjeit is. 
A DVCSH majd átadja ezt az összeget a DVG-nek a perek végén, ez nem lehet megoldás?
– Ezek évekig elhúzódó perek, amiknek egyébként nincs halasztó hatálya, sokszor elmondtuk: a perektől függetlenül a DVG-nek kell fizetni, mert egészen addig ő a szolgáltató, amíg a bíróság mást nem mond. Itt azért hozzátenném, hogy a Pomázi-cégekkel szemben 8 peres ügy zajlik jelenleg, ebből 5 az előző önkormányzat idején indult, például a szennyvíztisztító miatt, mégsem merült fel senkiben, hogy ezek miatt a perek miatt ne fizetné a csatornaszámláját. 
Ezek szerint hamarosan tényleg vége lesz a DVCSH korszaknak?
– Nagyon remélem, hogy néhány hónap múlva már csak rossz emlék lesznek. Rossz emlék az indokolatlan fűtéskimaradás, rossz emlék a hanyag karbantartás, rossz emlék a kifizetetlen munkavállalók, és rossz emlék lesz a város meglopása is! A most a DVCSH-t védők sajnos ezekről nem nagyon szeretnek beszélni, ahogyan arról sem, hogy a túlfizetéseket miért nem hajlandó kifizetni a cég, vagy ami a legújabb arcpirító lépésük, hogy idős lakók számlájáról nem vonja le a vízszámlát a csoportos beszedési megbízás ellenére, aztán a távhőszámlával együtt fizetteti ki velük. Éppen a DVCSH ezen undorító húzásai miatt örvendett ez a cég közutálatnak. Számomra megdöbbentő, hogy vannak, akik ezt a mentalitást védik, én őszintén örülök neki, hogy Dunaújváros végre megszabadul tőlük.

DMJV Önkormányzata
(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.