Dunaújváros Hetilap

Minden dunaújvárositól 100 ezer – évente

Öcaline - 2021. december 9. 12:25

Közös sajtótájékoztatót tartott a különleges gazdasági övezet témájáról Pintér Tamás polgármester, Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester a Városházán délelőtt.

A kormánydöntésről, a fideszes bosszúról és az elmaradt forrásokról is szó esett a „C” szárnyban rendezett eseményen.

„... megtettük a jogi lépéseket”

A különleges gazdasági övezet létrehozása igazságtalan, egyértelműen politikai érdekeket szolgáló döntés volt, és az önkormányzat álláspontja szerint törvénytelen is, hangsúlyozta Pintér Tamás: 
– Ígéretünkhöz híven megtettük a jogi lépéseket. Két szerződésünk volt, pikáns a dologban, hogy mindkettőt fideszes elődöm, Cserna Gábor kötötte, az egyiket Iváncsa polgármesterével a másikat Rácalmás polgármesterével. Ezekben a szerződésekben mindannyian elismerték, hogy Dunaújvárosnak jár a pénz, hiszen az Iváncsai Ipari Park a Dunaújvárosi Modern Városok program pénzéből épült, és a Hankook beruházásra is sokat költött városunk, a közműveket most is mi biztosítjuk.

Pintér Tamás hangsúlyozta: Rácalmás és Iváncsa polgármestere kibújt az érvényes kontraktusok alól – az önkormányzat más lehetőség híján pert indított érdekei érvényesítéséért. A két per mellett egy Alkotmánybírósági beadványt is tettek a kizárólag politikai célokat szolgáló kormányhatározatot megsemmisítése érdekében.

„... igazságtalan rendszer született”

Hasonló húrokat pengetett a tájékoztatón Kálló Gergely is; térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, a döntés előkészítésében főszerepet vállalt Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, egyúttal a Fidesz térségi választókerületi elnöke: 

– Sajnálom, hogy Molnár Krisztián a hatalmát arra használja, hogy egymás ellen uszítsa és kijátssza a térség településeit. A közgyűlési elnök szerint igazságos döntés jött létre, pedig igazságtalan rendszer született. Míg korábban 52 ezer ember javát szolgálták a források, az új elosztási szisztéma szerint 15 ezren részesülnek a javakból.

Jövőre már 1,5 milliárd mínusz

Kemény szavakkal ostorozta a kormánydöntést Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester is. Mint kiemelte, aki valóban a térség jólétében gondolkodik, és van egy minimális igazságérzete, az elfogadhatatlannak tartja a verdiktet:
– Elfogadhatatlan, hogy Dunaújváros önkormányzata egy fillért se kapjon a Hankook gyár bevételéből, miközben a gyár egykori dunaújvárosi földeken fekszik, a gyár felépítésére esély sem lett volna az önkormányzat támogatása nélkül, arról nem is beszélve, hogy a gyár negatív hatásait éppen Dunaújváros lakói érzik a leginkább. 

Szabó Zsolt a számok nyelvére is lefordította a döntést, mint kiemelte, már az idén 684 millió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak, miközben a beruházásból még egy kapavágás sem történt: 
– Dunaújvárost tehát úgy büntették 684 millió forint elvételével csak az idén, hogy még ez az ürügy beruházás sem kezdődött meg. Ráadásul ez a jelentős bevételkiesés év közben ért minket, tehát az idei terveinkből kellett lefaragnunk. Út- és járdafelújítások, óvoda-felújítások maradtak el Molnár Krisztián és a Fidesz miatt. 
A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kiemelte – Dunaújváros minden egyes évben jelentős összeget fizet ki szolidaritási hozzájárulás címén, ezt azért fizeti városunk, hogy a kormány azt elossza a Dunaújvárosnál szegényebb települések között:
– Csak az idén 1768 millió forintot fizettünk ki erre a célra, annak ellenére, hogy a bevételeink 684 millióval csökkentek. Ez az 1768 millió a város iparűzési adóbevételeink 42 százaléka, ami a megyei jogú városok között a legmagasabb. Dunaújváros polgárai jogosan kérdezik: hová teszi ezt a temérdek pénzt a kormány, amit ők adóként befizetnek? 
Szabó Zsolt a tájékoztató végén hangsúlyozta: akár a perek végén, akár a kormányváltás után, de helyre fogják hozni ezt az igazságtalanságot – ám addig is működtetik Dunaújvárost. Igaz, jövőre már 1500 millió forint hiányzik a különleges övezet miatt a büdzséből – de ezt is meg fogják oldani, ígérte. 

(Címlap- és nyitókép: Vaszócsik Kristóf; belső oldali fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.