Dunaújváros Hetilap

Sziszifuszi küzdelem az illegális lerakókkal

Öcaline - 2021. december 8. 18:01

Elhordott szeméthegy, kiásott, majd az éj leple alatt betemetett útakadály, káromkodó alpolgármester, és a halvány remény, hogy ha lassan, is, de változik a helyzet. Tudósítás a temetőnél lévő illegális lerakó megszüntetéséről, bejárással.

Eltüntették a dunaújvárosi temető hátsó, 6-os út felőli bejáratánál éktelenkedő szeméthegyet, de az évtizedes küzdelem nem ért véget az illegális szemétlerakókkal – mindezt a helyszínen árulta el lapunknak Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester.

300 köbméter szemetet tüntettek el

Kezdjük a legfontosabb tényezővel; az önkormányzat a napokban megszüntette az elmúlt időszakban szó szerint aggasztó méreteket öltött illegális hulladéklerakót, magyarázta Mezei Zsolt:
– Több mint 300 köbméter hulladékot szállítattunk el, ezek egy része kommunális szemét volt, de sok-sok építési hulladék, sitt akadt, találtunk kibelezett hűtőt, gumikat. Már a munkálatok közben voltak aggasztó jelek: nappal dolgoztak a szeméthegy megszüntetésén, éjjel idekerült 2-3 köbméter cseréphulladék...

Az alpolgármester kérdésünkre elárulta: korábban volt ugyan vita arról, hogy kinek a feladata a szó szerint elszomorító helyzet megszüntetése – hiszen temetői hulladék is bőven akadt a merítésben –, ezt megelőzendő vállalták a „teljes pucolást”; a munkálatokra 6 millió forintot fordítottak az önkormányzati költségvetésből.

Volt akadály, nincs akadály? Van akadály!

Akadt azonban egy extrém csavar az eddig szép reményekkel kecsegtető történetben. A munkálatok végeztével mindkét oldalon ásattak egy-egy árkot keresztbe a földúton, hogy megakadályozzák az illegális szállítmányok helyszínre érkezését – ám nem sokáig tartott az akadály, mondta dühösen az alpolgármester:
– Az árok hétfőn reggel készült el, keddre virradó éjjel valaki betemette, majd lerakott a frissen megtisztított területre körülbelül 3 köbméter építési hulladékot. Nem tudom elképzelni, ki vetemedhet ilyenre – ennyi erővel, energiával elvihette volna bármelyik hulladéklerakóba! A cifra reakcióimat az olvasók fantáziájára bízom, de elárulom, sokáig káromkodtam egy ültő helyemben. Maga a tény is elszomorító, ráadásul annak a 6 millió forintnak másutt is lenne helye a büdzsében – járdákat vagy játszótereket is felújíthattunk volna belőle. 

Az alpolgármester hangsúlyozta: a temetői hátsó bejárat gyalogosan megközelíthető továbbra is, de újra kiásatták az árkot, és egyéb technikai megoldást is bevetnek a terület hatékony őrzés-védelme érdekében.

Ez utóbbira szükség is lesz, méghozzá hamar: az árok és a 6-os út között már szerdán megjelentek az első szemétkupacok. Sziszifuszi csata lesz, nem kérdés.

(Címlap- és belső oldali képek: Végh Zoltán; nyitókép: archív felvétel)
 

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!