Dunaújváros Hetilap

Sziszifuszi küzdelem az illegális lerakókkal

Öcaline - 2021. december 8. 18:01

Elhordott szeméthegy, kiásott, majd az éj leple alatt betemetett útakadály, káromkodó alpolgármester, és a halvány remény, hogy ha lassan, is, de változik a helyzet. Tudósítás a temetőnél lévő illegális lerakó megszüntetéséről, bejárással.

Eltüntették a dunaújvárosi temető hátsó, 6-os út felőli bejáratánál éktelenkedő szeméthegyet, de az évtizedes küzdelem nem ért véget az illegális szemétlerakókkal – mindezt a helyszínen árulta el lapunknak Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester.

300 köbméter szemetet tüntettek el

Kezdjük a legfontosabb tényezővel; az önkormányzat a napokban megszüntette az elmúlt időszakban szó szerint aggasztó méreteket öltött illegális hulladéklerakót, magyarázta Mezei Zsolt:
– Több mint 300 köbméter hulladékot szállítattunk el, ezek egy része kommunális szemét volt, de sok-sok építési hulladék, sitt akadt, találtunk kibelezett hűtőt, gumikat. Már a munkálatok közben voltak aggasztó jelek: nappal dolgoztak a szeméthegy megszüntetésén, éjjel idekerült 2-3 köbméter cseréphulladék...

Az alpolgármester kérdésünkre elárulta: korábban volt ugyan vita arról, hogy kinek a feladata a szó szerint elszomorító helyzet megszüntetése – hiszen temetői hulladék is bőven akadt a merítésben –, ezt megelőzendő vállalták a „teljes pucolást”; a munkálatokra 6 millió forintot fordítottak az önkormányzati költségvetésből.

Volt akadály, nincs akadály? Van akadály!

Akadt azonban egy extrém csavar az eddig szép reményekkel kecsegtető történetben. A munkálatok végeztével mindkét oldalon ásattak egy-egy árkot keresztbe a földúton, hogy megakadályozzák az illegális szállítmányok helyszínre érkezését – ám nem sokáig tartott az akadály, mondta dühösen az alpolgármester:
– Az árok hétfőn reggel készült el, keddre virradó éjjel valaki betemette, majd lerakott a frissen megtisztított területre körülbelül 3 köbméter építési hulladékot. Nem tudom elképzelni, ki vetemedhet ilyenre – ennyi erővel, energiával elvihette volna bármelyik hulladéklerakóba! A cifra reakcióimat az olvasók fantáziájára bízom, de elárulom, sokáig káromkodtam egy ültő helyemben. Maga a tény is elszomorító, ráadásul annak a 6 millió forintnak másutt is lenne helye a büdzsében – járdákat vagy játszótereket is felújíthattunk volna belőle. 

Az alpolgármester hangsúlyozta: a temetői hátsó bejárat gyalogosan megközelíthető továbbra is, de újra kiásatták az árkot, és egyéb technikai megoldást is bevetnek a terület hatékony őrzés-védelme érdekében.

Ez utóbbira szükség is lesz, méghozzá hamar: az árok és a 6-os út között már szerdán megjelentek az első szemétkupacok. Sziszifuszi csata lesz, nem kérdés.

(Címlap- és belső oldali képek: Végh Zoltán; nyitókép: archív felvétel)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.