Dunaújváros Hetilap

Tételes tájékoztatás a közmeghallgatáson (1.)

Öcaline - 2021. december 17. 10:16

A monstre közgyűlést követően még egy feladat várt a képviselőkre és a városvezetésre tegnap délután. A Városháza díszterme adott otthont a közmeghallgatás eseménynek. Első rész, polgármesteri összegzés.

Az érdeklődőket Pintér Tamás köszöntötte, és az esemény elején is a polgármester ragadta magához a szót – az elmúlt időszak eseményeit összegző beszámolóval kezdődött a közmeghallgatás.

Köszönet a feszített munkáért

Mivel pedig a legutóbbi ilyen alkalom tavaly februárban volt, a polgármester közel két esztendő fontosabb tételeit elevenítette fel. Megemlékezett képviselőtársa, Utassy Éva tragikus haláláról, majd a koronavírus világjárvány kacsán megjegyezte, elégtelen volt a kormányzati tájékoztatás, ami alaposan megnehezítette az itt lakók biztonságával, egészségvédelmével összefüggőhelyi döntéseket. Ráadásul a kötelező adatszolgáltatást is elmulasztotta a kormányzat, így a Városháza kénytelen volt a K-monitor adataira támaszkodni – ezek alapján azonban az éves felmérés szerint a legjobbak közé tartozott Dunaújváros a járvány elleni védekezés terén.
Pintér Tamás mindenkinek köszönetet mondott az elmúlt évi megfeszített munkáért, mint mondta, a professzionális, felkészült kollégák nélkül lehetetlen lett volna talpon tartani a várost. Ha korlátosak is a lehetőségek, a városvezetés igyekszik honorálni a munkát, a jutalomkeret mellett a cafetéria juttatások terén duplájára emelkedett a keret aszociális szférában. A vírus elleni védekezésre visszatérve kiemelte: az önkormányzati intézményekben dolgozók körében végzett felmérés szerint 80 százalékos az átoltottság – míg a fennmaradó 20 százalékos arány döntő többsége egészségügyi okból nem vette fel az oltást.

Alamizsna helyett támogatást!

A város financiális helyzetére térve a polgármester elmondta: a megyei jogú városok adóbevételei csökkentek, a kormányé nőttek – remény van arra, hogy a városi bevételek idén visszatérnek a 2019-es nívóra. A tervezett gazdálkodást és főként a fejlesztéseket az is akadályozta,  hogy 2020-ban 3,2 milliárddal nőtt  a kiesés – nem utolsósorban a kormányzati elvonások miatt. Ráadásul városunk a megyei jogú városok közül lakosságarányosan a legtöbb, 1,8 milliárdos szolidaritási adót fizet, hangsúlyozta Pintér Tamás:
– A feladatok ellátáshoz, főként pedig a fejlesztésekhez meg kell kapni a forrásokat, hiszen egyelőre csak a feladat nőtt – e téren akár a tömegközlekedést, akár a hajléktalan-ellátást, az útfelújítást vagy a létesítmények működtetését említhetem –, sajnos az ezek mellé rendelt források nem biztosítottak. Úgy gondolom, automatikus kompenzáció kellene, alamizsna helyett valódi megfelelő szintű támogatásra lenne szükség. Nem titok, a legnagyobb árulás a különleges gazdasági létrejötte volt, amely révén a kormányzat évente és fejenként 100 ezer forintot vesz ki a dunaújvárosi polgárok zsebéből. Politikai döntés született, ráadásul törvénytelen is – ezért jogi lépéseket tettünk a helyzet orvoslására. Beszédes adat, hogy az "igazságos" döntés nyomán az eddigi 52 ezer ember helyett 15 ezer fő részesül a támogatásból. 

A főbb számokra térve a polgármester kiemelte: az idei terveket 684 millió forinttal kellett megkurtítani, 1,77 milliárd a már említett szolidaritási adó, ráadásul félő, hogy jövőre a már említett 684 milliós tétel 1,5 milliárdra emelkedik. A polgármester ugyanakkor egyértelműen a feszes és étgondolt gazdálkodás javára írta, hogy míg az előző városvezetés 1,5 milliárd forintos hitelt vett föl – jobbára kampánycélú látványberuházások fedezésére –, mára a hitelfelvétel 760 milliósra csökkent, és ebből 260 millió van már csak hátra. Sajnos a turizmus-fejlesztés terén főszereplőnek szánt nemzetközi  Limes-pályázatot az összes hazai szereplő, így városunk is elbukta.

Sok gond, sok biztató eredmény

A város első embere az üzemeltetés részleteire térve hangsúlyozta: tavaly 44, idén 20 millió forintot tudtak fordítani a közparkokban, véderdőben, a takarításban és a felújításban nagy szerepet vállaló géppark korszerűsítésére. A parkolási helyzet terén a Weiner körúton és a Római városrészben 40-40 új parkoló segít legalább kicsit enyhíteni a gondokat, és a Római városrészben tervezett új parkolóhelyeket tavasszal már használhatják a körzetben lakók. E körben említette Pintér Tamás a roncsautók elszállítását is – eddig körülbelül 80 parkolót szabadított föl ezzel a programmal az önkormányzat.
Külön fejezetet szentelt a városvezető a távhőszolgáltatás kérdéskörének, kiemelve, hogy több évtizede problémás szolgáltatást sikerülhet normális és európai szintű feladatellátással felváltani. Az előkészítetlenséggel kapcsolatos kritikákra elmondta, a fűtés leállítása után három hónappal, az energiahivatal megerősítésével, minden törvényt betartva rendelkeztek, ráadásul folyamatosan tájékoztatták a nyilvánosságot lépéseikről.
A város mindennapjaira térve Pintér Tamás kiemelte, fontos a gazdaság fejlesztése, de a legfontosabb, hogy 45 ezer dunaújvárosi összetartó közösségben éljen:
– Az elmúlt időszakban több köztéri alkotást adhattunk át, amelyek a lokálpatriotizmust, a büszke város képét erősítik – emellett még egy nagyon fontos, akár szimbolikus jelentőségű eredményt elértünk. Nagy ígéretünk volt, egyúttal fontos jelszavunk, hogy legyen fény Dunaújvárosban – és öt év után végre lecserélhettünk 223 lámpatestet. Eddig, hiszen elhatározott szándékunk a rekonstrukciós program folytatása – így folytatjuk, hogy mindenhol jó legyen.

Folytatjuk

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!