Dunaújváros Hetilap

Ünnepi alkalmak a helyi gyülekezetekben

Öcaline - 2021. december 23. 15:52

A karácsony főünnepnek számít a keresztény egyházak életében – aligha véletlen, hogy kiemelt figyelemmel, ünnepi alkalmak sorával készülnek a helyi gyülekezetek, közösségek, hívek is. 

Az alábbi összeállításban a dunaújvárosi, valamint a társult közösségek esetében a térségi alkalmat vesszük sorra – természetesen felekezetek szerinti bontásban.

Római katolikus egyház

A helyi római katolikus plébánia a Gyermek születék Betlehemben címmel küldött összeállítást lapunknak, ebben hangsúlyozzák, hogy az évezredes hagyományokat követve Jézus Krisztus születését és első bemutatkozásait ünnepli a karácsonyi időszakban a közösség.
A karácsonyi ünnepkör alatt több esetben is változik Dunaújvárosban a római katolikus miserend és az altemplomi urnatemető nyitva tartása.
Ami a miserendet illeti: a december 24-től 26-ig, azaz péntektől vasárnapig terjedő hosszú hétvége pásztorjáték előadással kezdődik pénteken 16 órától, a szentesti éjféli misére 24 órától várják a híveket. Ezt követően karácsonyi ünnepi mise kezdődik szombaton 9 órától, míg a szent család szentmiséjének látogatására vasárnap 9 órától nyílik lehetőség a Krisztus Király Főtemplomban.
A fenti időszakban, vagyis december 24-26. között az urnatemető csak mágneskártyával lesz látogatható, naponta 10-18 óra között a Szórád Márton út felőli oldalról. Fontos előírás a hívek számára, hogy nagytemplomba történő belépés – a járvány veszélyhelyzet előírásait követve – csak szabályosan viselt védőmaszkban lehetséges, hangsúlyozta a római katolikus plébániától kapott tájékoztató.

Görögkatolikus egyház

A karácsonyi időszakban a térség görögkatolikus gyülekezetei számára három alkalmat biztosít a Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyházközség. Ezek közül az első a szombati szentmise lesz Százhalombattán december 25-én 16.30-tól. 
Ezt követően 26-án, vasárnap 9 órától Székesfehérváron, a vízivárosi Jézus Szíve plébánián, majd 11 órától a dunaújvárosi Szent Pantaleimon Templomban lesz görögkatolikus szentmise – szeretettel várják a híveket!

Evangélikus egyház

A gyermekek karácsonyi ünnepségével kezdődik a dunaújvárosi evangélikus gyülekezet ünnepi alkalmainak sora december 24-én, pénteken – méghozzá két helyszínen: 15 órától a dunaújvárosi templomban, majd 17 órától Kisapostagon várják a családokat. Szintén több éves hagyomány már, hogy éjfélkor az evangélikus templomban zenés áhítat kezdődik, tudatta lapunkkal Stermeczki András evangélikus lelkész.
A karácsonyi istentiszteletek rendje a következő: december 25-én, szombaton délelőtt 9 órától Kisapostagon, 11-től Dunaújvárosban, majd 15.30-tól Rácalmáson, míg 26-án 9-től Kisapostagon, majd 11 órától Dunaújvárosban lesz istentisztelet az evangélikus gyülekezet tagjainak.

Református egyház

A református gyülekezet is ünnepi alkalmak sorával várja a híveket: ezek közül az első december 24-én, pénteken lesz – 16 órától szentesti istentisztelet kezdődik a református templomban. Ezt követően december 25-én, majd 26-án, azaz karácsony első és második napján is tartanak úrvacsorás istentiszteltet 10 órától a református templomban. 

Az ökumené szellemében mindenkinek boldog, békés, áldott karácsonyt kívánnak!

(Címlap- és belső oldali képünk illusztráció, a cikk nyitóképe Giotto Jézus születése című festménye; forrás: Wikimedia Commons)

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.