A szemkörnyék helyes ápolása

doszerk - 2022. január 25. 18:32

Az öregedési folyamat egyik látványos jele a szem körüli ráncok megjelenése. Kezdetben finom vonalak, később mély barázdák köszönnek vissza ránk a tükörből. (X)

A zavaró ráncok kialakulását és más szem körüli problémákat szemkörnyékápoló kozmetikumok segítségével tudjuk kezelni.

Miért érzékenyebb a szem körüli bőr?

A szem körüli bőr sokkal vékonyabb, mint a test többi részén. Ebből kifolyólag sérülékenyebb és már az apró elváltozások is jobban meglátszanak rajta. A szem környékén nincsenek faggyúmirigyek sem, amik faggyút (olajat) termelnének, emiatt a terület eleve hajlamosabb a kiszáradásra. Ezen felül a szem körüli izmok az arc többi részével is “össze vannak kötve”, így akaratlanul is mozgatjuk őket például akkor, amikor nevetünk, ráncoljuk a homlokunkat, hunyorítunk vagy kacsintunk.

A szemránckrém használata nem csak a ráncok megelőzésére, érettebb bőr esetén halványítására szolgál, hanem más szem körüli bőrhibák szépítésére is. Gyakori esztétikai probléma a szem körüli sötét karikák (mosómedve szem kinézet), duzzanatok és puffadások, valamint a “táskás” szem.

Szépséghibák a szem körül

A faggyúmirigyek hiánya már önmagában hordozza, hogy a szem körüli bőr szárazabb, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a szemkörnyék hidratálására kortól és bőrtípustól függetlenül. Az olyan hatóanyagok, mint az argánolaj vagy a hibiszkusz-, a ligetszépe-, a búzavirág bioaktív gyógynövényi kivonatok, mind-mind táplálják a szemkörnyéki érzékeny bőrt. A hialuronsav segít a bőr vízmegkötő képességét növelni, ezáltal kisimítja a finom ráncokat.

A sötét karikák legtöbb esetben az álmatlanság jelei, ezen csak pihentető alvással és a következetes bőrápolási rutin kiépítésével tudunk segíteni. Azt azonban kevesen tudják, hogy a sötét karikák azért látszanak jobban, mert az amúgy is vékony bőr alatt a kis hajszálerek (barna, lila, kék csíkok a szem alatt és szemhéjon) megduzzadnak. A megoldás erre a K-vitamin, ami segíti a véralvadást, így halványíthatjuk a szem körül futó ereket. A C-vitamin pedig segíthet a folthalványításban. A természetes szépségápolás kedvelői a BIOLA webshopban érzékeny bőrre és speciális szemduzzanatra való szemkörnyékápolót is beszerezhetnek, amelyek hatékonyan orvosolják a szem körüli problémákat. 

A szemránckrém helyes használata

A kevesebb néha több elvét követve, éppen csak egy mogyorónyi mennyiséget használj a szemránckrémből! Tegyél pár pöttyöt a szemed alá a szemzugból kiindulva és folytasd egészen a szemöldökig! Ne dörzsöld körbe-körbe, mert így még jobban megsérted a vékony bőrt! Helyette ujjbeggyel finoman ütögesd bele a bőrödbe az anyagot! A szemhéjra és a pillákra egyáltalán nem javasolt szemkörnyékápolót kenni, mivel össze fog csomósodni és nem fog felszívódni. 

A megelőzés mindig jobb, mint a tűzoltás, ezért a szemkörnyék ápolását már a húszas évek végén érdemes elkezdeni. A krémek használata mellett gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről és a pihentető alvásról is!
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt?

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)