Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

doszerk - 2022. január 16. 8:49

A sniccer, más néven pengekés egyetlen olyan ember otthonából sem hiányozhat, aki szeret barkácsolni, kreatív ötleteket megvalósítani. (X)

Ez a szerszám ugyanis olyan pontos és precíz vágást tesz lehetővé, amire egy kés vagy egy olló sosem lenne képes, márpedig sokszor egy-két milliméter eltérés is rengeteget számít a végeredményt illetően. 

Pontosan mi az a sniccer?

Voltaképpen egy olyan vágóeszközről van szó, aminek két fontosabb jellemzője ismert, mégpedig az, hogy a pengéje cserélhető és visszacsúsztatható. E tulajdonságok pedig a barkácsolás során sokszor roppant hasznosnak bizonyulnak.

Egy sniccernek nincs szüksége külön védőtokra, ugyanis a pengék visszahúzott állapotban teljesen biztonságosak. Nem kell őket rendszeresen fenni és élezni, hiszen ha az élük már nem nyújtja az optimális teljesítményt, akkor egyszerűen csak kicseréljük a pengét, és máris újra használható állapotba kerülnek.

Bár sokan elsősorban papír- vagy tapétavágóként ismerik, ez az eszköz azonban ennél jóval sokoldalúbb. Valóban akadnak olyan termékek, amelyek csak a vékonyabb papírok vágására alkalmasak, azonban gyártanak olyan sniccereket is, amelyek a vastagabb, keményebb anyagokkal, például a gipszkartonnal, a bőrrel, a textillel, valamint a műanyaggal is megbirkóznak. 

A finnshop.hu oldalán található pengekések is az utóbbi kategóriába tartoznak, így számos barkácsolási feladathoz hasznukat vehetjük. 

Mit kell tudni az egyes pengetípusokról?

A sniccereket alapvetően két csoportra oszthatjuk: törhető- és trapézpengés eszközökre. Az előbbinél a pengét keresztben kis barázdák szelik át, egymástól egyenlő távolságban. E típus lényege, hogyha a penge életlenné válik, akkor csak le kell törni a végét a barázda mentén, és újból éles vágófelületet kapunk. 

Ezt mindaddig tudjuk ismételni, amíg a penge szép lassan el nem fogy, ilyenkor pedig a megmaradt kis véget kiszedjük, és belehelyezünk a sniccerbe egy újat. 

A trapézpengés eszközöknél pedig a pengét nem letörjük, hanem egyszerűen megfordítjuk, hogy az eddig nem használt vége nézzen kifelé, ahol az él még makulátlan állapotú. Hogyha pedig mindkét felén elkopott, akkor szintén kicseréljük a komplett pengét.

A középkategóriás, valamint a jobb minőségű sniccerekben egyébként van egy kis tárolórekesz, ahol akár 4-5 pótpengét is készenlétben tarthatunk, így a csere bárhol és bármikor egyszerűen kivitelezhető. 

Mit szerezzünk be a pengekés mellé?

A sniccerek mellé érdemes vágólapot és a vonalzót beszerezni. Az okokat talán nem kell magyarázni: szabad kézzel lehetetlen tökéletesen egyenes vonalban vágni, illetve nyilván szeretnénk megóvni az asztalt vagy a padlót az éles pengék által okozott karcoktól. 

A vonalzóval kapcsolatos legfontosabb kritérium az, hogy fémből, esetleg erős műanyagból készüljön, hogy a penge ne tudjon belevágni. A vágólap pedig legyen könnyen tisztítható, és nem árt, ha metrikus, négyzetrácsos jelöléssel rendelkezik, mert ez nagyban megkönnyíti a mérést és a kiszabást. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!