Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

doszerk - 2022. január 16. 8:49

A sniccer, más néven pengekés egyetlen olyan ember otthonából sem hiányozhat, aki szeret barkácsolni, kreatív ötleteket megvalósítani. (X)

Ez a szerszám ugyanis olyan pontos és precíz vágást tesz lehetővé, amire egy kés vagy egy olló sosem lenne képes, márpedig sokszor egy-két milliméter eltérés is rengeteget számít a végeredményt illetően. 

Pontosan mi az a sniccer?

Voltaképpen egy olyan vágóeszközről van szó, aminek két fontosabb jellemzője ismert, mégpedig az, hogy a pengéje cserélhető és visszacsúsztatható. E tulajdonságok pedig a barkácsolás során sokszor roppant hasznosnak bizonyulnak.

Egy sniccernek nincs szüksége külön védőtokra, ugyanis a pengék visszahúzott állapotban teljesen biztonságosak. Nem kell őket rendszeresen fenni és élezni, hiszen ha az élük már nem nyújtja az optimális teljesítményt, akkor egyszerűen csak kicseréljük a pengét, és máris újra használható állapotba kerülnek.

Bár sokan elsősorban papír- vagy tapétavágóként ismerik, ez az eszköz azonban ennél jóval sokoldalúbb. Valóban akadnak olyan termékek, amelyek csak a vékonyabb papírok vágására alkalmasak, azonban gyártanak olyan sniccereket is, amelyek a vastagabb, keményebb anyagokkal, például a gipszkartonnal, a bőrrel, a textillel, valamint a műanyaggal is megbirkóznak. 

A finnshop.hu oldalán található pengekések is az utóbbi kategóriába tartoznak, így számos barkácsolási feladathoz hasznukat vehetjük. 

Mit kell tudni az egyes pengetípusokról?

A sniccereket alapvetően két csoportra oszthatjuk: törhető- és trapézpengés eszközökre. Az előbbinél a pengét keresztben kis barázdák szelik át, egymástól egyenlő távolságban. E típus lényege, hogyha a penge életlenné válik, akkor csak le kell törni a végét a barázda mentén, és újból éles vágófelületet kapunk. 

Ezt mindaddig tudjuk ismételni, amíg a penge szép lassan el nem fogy, ilyenkor pedig a megmaradt kis véget kiszedjük, és belehelyezünk a sniccerbe egy újat. 

A trapézpengés eszközöknél pedig a pengét nem letörjük, hanem egyszerűen megfordítjuk, hogy az eddig nem használt vége nézzen kifelé, ahol az él még makulátlan állapotú. Hogyha pedig mindkét felén elkopott, akkor szintén kicseréljük a komplett pengét.

A középkategóriás, valamint a jobb minőségű sniccerekben egyébként van egy kis tárolórekesz, ahol akár 4-5 pótpengét is készenlétben tarthatunk, így a csere bárhol és bármikor egyszerűen kivitelezhető. 

Mit szerezzünk be a pengekés mellé?

A sniccerek mellé érdemes vágólapot és a vonalzót beszerezni. Az okokat talán nem kell magyarázni: szabad kézzel lehetetlen tökéletesen egyenes vonalban vágni, illetve nyilván szeretnénk megóvni az asztalt vagy a padlót az éles pengék által okozott karcoktól. 

A vonalzóval kapcsolatos legfontosabb kritérium az, hogy fémből, esetleg erős műanyagból készüljön, hogy a penge ne tudjon belevágni. A vágólap pedig legyen könnyen tisztítható, és nem árt, ha metrikus, négyzetrácsos jelöléssel rendelkezik, mert ez nagyban megkönnyíti a mérést és a kiszabást. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

Legyél környezettudatos, fogyassz vegán borsófehérjét!

2022. máj. 18.

A növényi proteinek, így a méltán népszerű borsófehérje is, nemcsak a vegánok számára kínál előnyös alternatívát, hanem az allergiában, ételintoleranciában szenvedőknek is. (X)

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

Harisnyatartó fétis: az meg mi?

2022. máj. 17.

A lábfétisről már biztosan hallottál. De tudtad, hogy létezik harisnya- és harisnyatartó fétis is? (X) 

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

DSTV: új helyen a Csomagtartóvásár

2022. máj. 17.

Az új helyszínen is nagy sikert aratott a Csomagtartóvásár programja, derül ki a DSTV összeállításából. Ezúttal a Szabadság úti nagy parkoló biztosított helyszínt a kavalkádnak, a közönség közel 40 árus kincsei közül válogathatott. Hangkép.
 

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

Tudtad, hogy a csokoládé szinte mindig tökéletes ajándék?

2022. máj. 16.

Az ajándékok jolly jokere, a csokoládé segíthet, ha a tökéletes céges, családi vagy baráti ajándék kiválasztása komoly fejtörést okoz számodra. (X) 

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

Nyárias mutatók, de keddtől lehűlés jön és újra eső

2022. máj. 16.

Változékony időnk lesz a héten, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből; ma még nyárias idő várható, de holnap már lehűléssel számolhatunk, és némi csapadék is lehet. Aztán újra melegedés várható!

Minden, amire egy irodában szükség lehet

Minden, amire egy irodában szükség lehet

2022. máj. 15.

Legyen szó az otthoni feladatok elvégzéséről vagy az irodai munkáról, mindkét esetben fontos, hogy rendezetten tároljuk dokumentumainkat. (X) 

A lakástervezés időszaka

A lakástervezés időszaka

2022. máj. 15.

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)