Dunaújváros Hetilap

Dübörög az össz-ellenzéki aláírásgyűjtés

Öcaline - 2022. január 14. 9:09

Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője számolt be arról, miért fontos az össz-ellenzék aláírásgyűjtése és hol tartanak jelenleg ezzel a térségben. Mint az elhangzott, két, a térségünket is érintő témában kérik ki a választók véleményét. Minden aláírás kell, minden aláírás számít!

A közelmúltban kezdődött aláírásgyűjtés célja, hogy az állampolgárok egy népszavazás keretében nyilváníthassanak véleményt a Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítása kapcsán.
A részletekről Kálló Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón számolt be a Városháza „C” szárnyában:
 – Az első téma, amelyben az emberek véleményét kérdezzük, az az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szól. Tudjuk, hogy a támogatás ideje azért ilyen rövid, hogy ösztönözze az álláskeresőket a munka világába történő visszatérésre, ám a koronavírus-járvány következtében rendkívül sokan veszítették el az állásukat, valamint rengeteg munkahely szűnt meg – különösen igaz ez a vendéglátó szektorra. Egyértelművé vált, hogy az eddig 3 hónapig folyósított támogatás ideje kevés. A népszavazási kezdeményezés alapján ezt a 3 hónapot hosszabbítanánk meg 270 napra. A másik kérdés a kínai kommunista Fudan egyetemhez kapcsolódik. Mint ismert, a kormány támogatásával az intézmény a fővárosba költözne. Mi azt szeretnénk, ha az állam a külföldi egyetem helyett a hazai fiatalokat támogatná. Ha a kormány a Fudan helyén lakhatást biztosítana a magyar hallgatóknak, így sok, Budapesten tanuló dunaújvárosi fiatalnak például nem okozna gondot szálláskeresés.
A tájékoztató végén Kálló Gergely hangsúlyozta, a cél az, hogy az országgyűlési választásokkal egy napon tarthassuk meg a népszavazást, ehhez azonban az kell, hogy miután az ellenzék leadta a 200 ezer érvényes aláírást, a köztársasági elnök február 12-ig kitűzze annak időpontját. (A sajtótájékoztatóig több mint 120 ezer ember írta alá országosan a kezdeményezést.) A képviselő hozzátette, ezzel értékes adóforintokat spórolhatnának, hiszen egy-egy népszavazás lebonyolítása 2-5 milliárd forintba kerül.

Figyelem, fontos: aláírni kizárólag személyesen lehet, nincs online formája!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.