Dunaújváros Hetilap

Dübörög az össz-ellenzéki aláírásgyűjtés

Öcaline - 2022. január 14. 9:09

Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője számolt be arról, miért fontos az össz-ellenzék aláírásgyűjtése és hol tartanak jelenleg ezzel a térségben. Mint az elhangzott, két, a térségünket is érintő témában kérik ki a választók véleményét. Minden aláírás kell, minden aláírás számít!

A közelmúltban kezdődött aláírásgyűjtés célja, hogy az állampolgárok egy népszavazás keretében nyilváníthassanak véleményt a Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítása kapcsán.
A részletekről Kálló Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón számolt be a Városháza „C” szárnyában:
 – Az első téma, amelyben az emberek véleményét kérdezzük, az az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szól. Tudjuk, hogy a támogatás ideje azért ilyen rövid, hogy ösztönözze az álláskeresőket a munka világába történő visszatérésre, ám a koronavírus-járvány következtében rendkívül sokan veszítették el az állásukat, valamint rengeteg munkahely szűnt meg – különösen igaz ez a vendéglátó szektorra. Egyértelművé vált, hogy az eddig 3 hónapig folyósított támogatás ideje kevés. A népszavazási kezdeményezés alapján ezt a 3 hónapot hosszabbítanánk meg 270 napra. A másik kérdés a kínai kommunista Fudan egyetemhez kapcsolódik. Mint ismert, a kormány támogatásával az intézmény a fővárosba költözne. Mi azt szeretnénk, ha az állam a külföldi egyetem helyett a hazai fiatalokat támogatná. Ha a kormány a Fudan helyén lakhatást biztosítana a magyar hallgatóknak, így sok, Budapesten tanuló dunaújvárosi fiatalnak például nem okozna gondot szálláskeresés.
A tájékoztató végén Kálló Gergely hangsúlyozta, a cél az, hogy az országgyűlési választásokkal egy napon tarthassuk meg a népszavazást, ehhez azonban az kell, hogy miután az ellenzék leadta a 200 ezer érvényes aláírást, a köztársasági elnök február 12-ig kitűzze annak időpontját. (A sajtótájékoztatóig több mint 120 ezer ember írta alá országosan a kezdeményezést.) A képviselő hozzátette, ezzel értékes adóforintokat spórolhatnának, hiszen egy-egy népszavazás lebonyolítása 2-5 milliárd forintba kerül.

Figyelem, fontos: aláírni kizárólag személyesen lehet, nincs online formája!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.