Egyetlen tényező marad változatlan szinte végig: a szél

Öcaline - 2022. január 31. 17:37

Mozgalmas hetünk lesz meteorológiai szempontból, ígéri a DO időjárási szakértője. A történetben egy momentum nevezhető állandónak: az erős, gyakran viharos szél.

Ahogy nap közben tapasztalhattuk, erősen megnövekedett a felhőzet, és a délutáni óráktól északnyugat felől szórványosan csapadékzóna érte el térségünket. Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztője friss prognózisa szerint nagyrészt esőt várhattunk, de az északi hegyek-völgyek lakói havas esőt, havat kaptak égi áldásként. A szél délnyugatiról délután északnyugatira fordult – 9 fok körüli maximumokat mérhettünk.
A közeli kilátások némi változást ígérnek a friss modellek szerint: kedden az erős, olykor viharos északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, záporos csapadék lehet csak. Estétől aztán erős felhősödés várható, és többfelé kezdődik havazás, havas eső. Nap közben 4-5 fokos csúcsokkal számolhatunk. A folytatás is csapadékos időt tartogat: szerda reggelig a délnyugati tájakat leszámítva több helyen lesz csapadék – a Tiszántúlon nagyrészt hó, máshol eső, havas eső, hó vegyesen hullhat. Később csökken a felhőzet, és ismét nagy területen erősödik meg az északnyugati szél, ráadásul 6-9 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
A hét legszebb napjának a csütörtök ígérkezik a középtávú előrejelzések specialistája szerint: fátyolfelhős, száraz időre van kilátás, és – végre! – a kezdetben még erős északnyugati szél fokozatosan gyengül. Marad a 6-7 fok körüli enyhe idő.
A hét második felében visszatér a szeles idő: pénteken erősen felhős napra számíthatunk, de csak estétől alakulhat ki havas eső, eső. A déli, délnyugati szél estétől északnyugatira fordul és újra megélénkül; térségünkben továbbra is 7-9 fok ígérkezik délután. Szeles, főként szombaton csapadékos időt ígér a hét vége – szombaton borult idővel és esővel, vasárnap már főként egy-egy futó záporral számolhatunk.

És fúj, fúj, fúj a szél.

(Fotó: Így látjuk Mi! – Bozor Magdolna képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)