Dunaújváros Hetilap

"... élhető, szerethető városért dolgozunk"

Öcaline - 2022. január 23. 17:39

Bár akadnak feszítő gondok, több területen is elégedett a tavaly végzett munkával a városüzemeltetés területén Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Mint elárulta, idén újabb fejlesztések és komoly tervek szerepelnek a palettán. Interjú.

Kezdjük egy rövid értékeléssel: mi volt a legnagyobb probléma tavaly, és melyik eredményre a legbüszkébb a városüzemeltetés területén?
– Sokan biztos a forráshiányt említenék, ami valóban feszítő gond, de engem sokkal jobban zavar az a nemtörődömség, sőt, szándékos károkozás, ami néhány városlakót jellemez – ezeken az eseteken nem tudok napirendre térni. Tudom ugyanakkor, hogy a meghatározó többség jól érzi magát tiszta, rendezett közegben, ezért is fontos számomra, számunkra a városlakók komfortérzete. Azt tudni kell, hogy a városüzem komoly és összetett feladatkör, magában foglalja a közutak állapotát és a parkápolást, a közterületek takarítását és az erdősítést, de még a szabadstrand üzemeltetését is, hogy egy rendhagyó elemet is említsek. Tavaly egyébként közel 1 milliárd forintot szántunk a feladatokra, és idén is hasonló, vagy, ha lehet, még jelentősebb forrást szeretnénk erre szánni.
Mindennapos gondok és feladatok, említette korábban – kik és hogyan birkóznak meg ezzel?
– Azt is látni kell, hogy ez egy csapatmunka – ebben alapvető feladat hárul a DHHF, a DVG és a Dunanett szakembereire. Több száz ember összehangolt munkájára van szükség, és itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki szerepet vállal ebben a komplex, esetenként sziszifuszi munkában – és büszkeséggel tölt el a tudat, hogy egy élhető, szerethető városért dolgozunk.
Mielőtt az idei tervekre térnénk, értékelje a tavalyi esztendőt...
– Úgy gondolom, az előző városvezetés nem, vagy nem a kellő mélységben, hatékonysággal foglalkozott ezzel a területtel – őszintén remélem, látszik a változás, a tisztaság, rendezettség terén is. Most van egy aktuális részfeladat, amire őszintén büszke vagyok, a síkosságmentesítés terén még az egyébként nagyon kritikus facebook-hozzászólások terepén is szinte csak dicsérő mondatok születtek.
Az előző évhez képest mely területeken terveznek változásokat?
– Sok-sok tervünk van, de ami a legfontosabb, elodázhatatlan: a gépesítés folytatása. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az eszközpark bővítésére – ennek ugyanis van még egy ritkán emlegetett, de fontos hozadéka: ha beáll egy korszerű és hatékony gép, akkor a felszabaduló élő erő a zöldterületek csinosításában vehet részt. Kora tavasztól folytatódik a lomtalanítás, áprilistól az útburkolati jelek festése, valamint amint az idő engedi, a kátyúzás is. Emellett folytatjuk a járdafelújítási programot, és egy komplex városi kertek akció elindítását is fontolgatjuk – ennek fontos közösségépítő hozadéka is lehet. De számomra az az elsődleges, hogy a hétköznapjaink életminőségét egyre jobban meghatározza közterületeink tisztasága, rendje. Lehet nagyszabású átalakításokban gondolkodni, vagy éppen látványtervekkel szórakoztatni a lakosságot, ahogyan azt a kormány teszi, de a valóság az, amit naponta munkába menet, gyerekkel a játszótéren vagy éppen a kutyánkat sétáltatva tapasztalunk. Az elmúlt években is igyekeztünk azonnal reagálni a lakossági bejelentésekre, és egyre intenzívebb figyelemmel követjük a közterületek állapotát. Ráadásul az elmúlt évek járványhelyzetének körülményei között felértékelődtek azok a zöld területek, ahol akár egy téli napfényes délután is ki tudunk kapcsolódni pár órára. Egy kis nyugalom rendezett környezetben – felbecsülhetetlen érték!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

Örömmel mozgatták meg az óvodásokat (galériával)

2022. szep. 28.

Az egészséges életmód, a mozgás és a környezetvédelem fontosságára hívta fel tíz dunaújvárosi tagóvoda növendékeinek figyelmét a felső Duna-parton megrendezett ovifutás.

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

Szakmai nap az egészségügyi szakdolgozóknak – újra Dunaújvárosban

2022. szep. 28.

Jubilál a sorozat, idén éppen tizedszerre rendezi meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete – a tanácskozásnak (2015 után újra) Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme ad otthont csütörtökön.