Dunaújváros Hetilap

"... élhető, szerethető városért dolgozunk"

Öcaline - 2022. január 23. 17:39

Bár akadnak feszítő gondok, több területen is elégedett a tavaly végzett munkával a városüzemeltetés területén Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester. Mint elárulta, idén újabb fejlesztések és komoly tervek szerepelnek a palettán. Interjú.

Kezdjük egy rövid értékeléssel: mi volt a legnagyobb probléma tavaly, és melyik eredményre a legbüszkébb a városüzemeltetés területén?
– Sokan biztos a forráshiányt említenék, ami valóban feszítő gond, de engem sokkal jobban zavar az a nemtörődömség, sőt, szándékos károkozás, ami néhány városlakót jellemez – ezeken az eseteken nem tudok napirendre térni. Tudom ugyanakkor, hogy a meghatározó többség jól érzi magát tiszta, rendezett közegben, ezért is fontos számomra, számunkra a városlakók komfortérzete. Azt tudni kell, hogy a városüzem komoly és összetett feladatkör, magában foglalja a közutak állapotát és a parkápolást, a közterületek takarítását és az erdősítést, de még a szabadstrand üzemeltetését is, hogy egy rendhagyó elemet is említsek. Tavaly egyébként közel 1 milliárd forintot szántunk a feladatokra, és idén is hasonló, vagy, ha lehet, még jelentősebb forrást szeretnénk erre szánni.
Mindennapos gondok és feladatok, említette korábban – kik és hogyan birkóznak meg ezzel?
– Azt is látni kell, hogy ez egy csapatmunka – ebben alapvető feladat hárul a DHHF, a DVG és a Dunanett szakembereire. Több száz ember összehangolt munkájára van szükség, és itt is szeretném megköszönni mindenkinek, aki szerepet vállal ebben a komplex, esetenként sziszifuszi munkában – és büszkeséggel tölt el a tudat, hogy egy élhető, szerethető városért dolgozunk.
Mielőtt az idei tervekre térnénk, értékelje a tavalyi esztendőt...
– Úgy gondolom, az előző városvezetés nem, vagy nem a kellő mélységben, hatékonysággal foglalkozott ezzel a területtel – őszintén remélem, látszik a változás, a tisztaság, rendezettség terén is. Most van egy aktuális részfeladat, amire őszintén büszke vagyok, a síkosságmentesítés terén még az egyébként nagyon kritikus facebook-hozzászólások terepén is szinte csak dicsérő mondatok születtek.
Az előző évhez képest mely területeken terveznek változásokat?
– Sok-sok tervünk van, de ami a legfontosabb, elodázhatatlan: a gépesítés folytatása. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az eszközpark bővítésére – ennek ugyanis van még egy ritkán emlegetett, de fontos hozadéka: ha beáll egy korszerű és hatékony gép, akkor a felszabaduló élő erő a zöldterületek csinosításában vehet részt. Kora tavasztól folytatódik a lomtalanítás, áprilistól az útburkolati jelek festése, valamint amint az idő engedi, a kátyúzás is. Emellett folytatjuk a járdafelújítási programot, és egy komplex városi kertek akció elindítását is fontolgatjuk – ennek fontos közösségépítő hozadéka is lehet. De számomra az az elsődleges, hogy a hétköznapjaink életminőségét egyre jobban meghatározza közterületeink tisztasága, rendje. Lehet nagyszabású átalakításokban gondolkodni, vagy éppen látványtervekkel szórakoztatni a lakosságot, ahogyan azt a kormány teszi, de a valóság az, amit naponta munkába menet, gyerekkel a játszótéren vagy éppen a kutyánkat sétáltatva tapasztalunk. Az elmúlt években is igyekeztünk azonnal reagálni a lakossági bejelentésekre, és egyre intenzívebb figyelemmel követjük a közterületek állapotát. Ráadásul az elmúlt évek járványhelyzetének körülményei között felértékelődtek azok a zöld területek, ahol akár egy téli napfényes délután is ki tudunk kapcsolódni pár órára. Egy kis nyugalom rendezett környezetben – felbecsülhetetlen érték!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.