Dunaújváros Hetilap

Fontos részletek az adózást érintő változásokról

doszerk - 2022. január 16. 9:26

Az idei évtől az adózási szabályokat illetően életbe lépett néhány változás, amelyre az önkormányzat Gazdasági Főosztály Adóosztálya figyelmeztet. 

A fontos tudnivalókat az alábbi összeállításban olvashatják, méghozzá tematikus bontásban, 

Megújul a helyi iparűzési adóbevallási nyomtatvány

Az adózóknak az állandó jellegű helyi iparűzési adókötelezettségükről (HIPAK) minden érintett önkormányzatra külön nyomtatványt kellett benyújtaniuk. Az idei évtől azonban az ún.  22HIPAK nyomtatvány bevezetésével az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják majd be az iparűzési adót, azaz adózónként és adóévenként egy bevallás benyújtására lesz szükség.
Akik az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett iparűzési adóalanyok – választásuk szerint – továbbra is teljesíthetik bevallási kötelezettségüket az illetékes önkormányzati adóhatósághoz papír alapon, amelynek dokumentumát az önkormányzat hivatalos honlapján a www.dunaujvaros.hu–n találják az Adóügyek fül alatt. 
Figyelem! Fontos határidők közelednek

Építményadó

Az építményadóban az adókötelezettség keletkezését, változását, illetve megszűnését január 15-ig kell bejelenteni.
Az építményadó ún. kivetéses jellege miatt az adózóknak nem kell minden évben adatbejelentést tenniük, hanem csak abban az esetben, ha a saját személyes vagy az ingatlan adataiban olyan változás következett be a múlt évben, ami kihat a következő, 2022. évi építményadó megállapítására.
 Fontos azt is tudni, hogy ingatlan adás-vétel esetén az eladót és vevőt (szerző felet) egyaránt terheli adatbejelentési kötelezettség. Az ehhez szükséges nyomtatványt szintén az Adóügyek fül alatt találják. 

Iparűzési adó

Az a KATA hatálya alá tartozó vállalkozás, amely az iparűzési adóban tett nyilatkozatát 2022-től meg kívánja változtatni és áttérni az általános módszer szerinti adóalap megállapításra, 2022. február 15. napjáig teheti meg.
A bejelentési kötelezettség teljesítéséhez az E-önkormányzat portálon közzétett „Bejelentkezés, változás-bejelentési” nyomtatvány szolgál. Amennyibe az egyszerűsített, tételes adóalap-megállapítási módszert választotta úgy a mentességét, kedvezményét a 2021. adóévre 2022. január 17-éig benyújtott adóbevallásban érvényesítheti.

További részletek a www.dunaujvaros.hu oldalon, az Adóhírek fül alatt találhatók.

DMJV Önkormányzata
(Illusztráció: dunaujvaros.hu)

 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.