Dunaújváros Hetilap

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Öcaline - 2022. január 21. 18:06

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

A választási időszakban több fontos dátummal számolhatnak mind a jelölő szervezetek, mind a választók – ezeket szedjük csokorba az alábbiakban, természetesen szigorúan kronológiai sorrendben.

Fókuszban a választók

Mint dr. Molnár Attila elmondta, az igazságügyi miniszter 1/2022. (I.11.) IM rendeletében foglaltak az irányadók az április 3-án esedékes országgyűlési választással kapcsolatos határidőkről. Ezek szerint a választási értesítőt minden választó megkapja február 11-ig, aki január 26-án szerepel a szavazóköri névjegyzékben. Az értesítőben többek között a választás megnevezését, szavazás napját, a szavazókört, a szavazóhelyiség címét, és a szavazással kapcsolatos egyéb fontos tájékoztatást olvashatunk benne – a dokumentumot hagyományos postai küldeményként küldi a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
Amennyiben például a választó január 26. után változtat lakhelyet, akkor az új értesítőt a lakhelye szerinti helyi választási iroda megküldi részére. Ebből eredően fontos dátum, hogy január 27-én kezdődően van lehetőség benyújtani a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket – az átjelentkezésre irányuló kérelem beadási határideje március 25-én 16 órakor jár le, és szintén e határnapig lehet beadni a külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmeket is.

Kezdődhet a kampány!

A már említett IM rendelet szerint a kampányidőszak február 12-én kezdődik, és – a választás napján bizonyos korlátozásokkal ugyan, de – egészen április 3-án 19 óráig tart. Az ajánlóívek kiadása, az ajánlásgyűjtéshez szintén február 12-én történik. E szombati reggelen pontban 8 órakor kezdődik meg az ajánlóívek kiadása a választási irodán. Minden induló jelölt egyedi, sorszámmal ellátott ajánlóívet kap. A jelöléshez legalább 500 darab érvényes ajánlás szükséges, aminek összegyűjtésére a jelölteknek 2 hét áll rendelkezésére. Egy állampolgár több jelölt ívét is aláírhatja, azonban egy jelöltet csak egy aláírással támogathat, amelyhez a nevét, lakcímét és személyi azonosító számát kell megadnia. A jelöltállítás határideje az egyéni választókerületi képviselő-jelöltek esetében február 25-én 16 órakor jár le, vagyis eddig gyűjthetik az aláírásokat. Ezt követően még ezen a napon 16 órát követően összeül Fejér megye 04. számú, Dunaújváros székhelytelepülésen működő Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága, és kisorsolja a szavazólapon szereplő jelöltek sorrendjét – figyelem, fontos: az ülés nyilvános, azon bármely választópolgár részt vehet!
Városunkban a választással összefüggő tudnivalók sorában fontos újdonság, hogy létrehoztuk az un. 100-as számú szavazókört, amely kizárólag az átjelentkezéssel szavazó választók voksainak leadására szolgál; ennek helyszíne a Városháza „C” szárnyában, a közgyűlési terem előtt lesz (megjegyzendő, hogy az utca szerint az 5-ös számú szavazókörbe tartozó választók most a Városháza „B” szárnyban szavaznak majd). A többi szavazókör változatlan helyen várja a választókat: az országgyűlési választás április 3-án, vasárnap 6 órától 19 óráig tart majd.
Dr. Molnár Attila örömteli ténynek nevezte, hogy közel 230 fő jelentkezett önkormányzati delegáltnak a szavazatszámláló bizottságokba – az önkormányzat delegált szavazatszámlálókat várhatóan a februári rendes ülésen választja meg a közgyűlés, ám a Fejér 04. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjairól már döntöttek.

Fontos linkek segítik a választói tájékozódást

Külön kéréssel fordul lapunk olvasóihoz a helyi választási iroda vezetője: bárki, aki érdeklődik a választás részletei, aktuális tudnivalói iránt, elsősorban a választással kapcsolatos hivatalos intenetes felületeken tájékozódjon. Dr. Molnár Attila szerint az országos tartalmak elsősorban az NVI weboldalán érhetők el, de jó szívvel ajánlott a város hivatalos oldalán létrehozott, a választási információkat gyűjtő/közreadó aloldal is! 

A két felület elérhetősége itt!

Nemzeti Választási Iroda (katt) >>

Választási információk – Dunaújváros (katt) >>

(Címlap- és nyitóképünk illusztráció, belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.