Dunaújváros Hetilap

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Öcaline - 2022. január 21. 18:06

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

A választási időszakban több fontos dátummal számolhatnak mind a jelölő szervezetek, mind a választók – ezeket szedjük csokorba az alábbiakban, természetesen szigorúan kronológiai sorrendben.

Fókuszban a választók

Mint dr. Molnár Attila elmondta, az igazságügyi miniszter 1/2022. (I.11.) IM rendeletében foglaltak az irányadók az április 3-án esedékes országgyűlési választással kapcsolatos határidőkről. Ezek szerint a választási értesítőt minden választó megkapja február 11-ig, aki január 26-án szerepel a szavazóköri névjegyzékben. Az értesítőben többek között a választás megnevezését, szavazás napját, a szavazókört, a szavazóhelyiség címét, és a szavazással kapcsolatos egyéb fontos tájékoztatást olvashatunk benne – a dokumentumot hagyományos postai küldeményként küldi a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
Amennyiben például a választó január 26. után változtat lakhelyet, akkor az új értesítőt a lakhelye szerinti helyi választási iroda megküldi részére. Ebből eredően fontos dátum, hogy január 27-én kezdődően van lehetőség benyújtani a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket – az átjelentkezésre irányuló kérelem beadási határideje március 25-én 16 órakor jár le, és szintén e határnapig lehet beadni a külképviseleti névjegyzékbe vétel iránti kérelmeket is.

Kezdődhet a kampány!

A már említett IM rendelet szerint a kampányidőszak február 12-én kezdődik, és – a választás napján bizonyos korlátozásokkal ugyan, de – egészen április 3-án 19 óráig tart. Az ajánlóívek kiadása, az ajánlásgyűjtéshez szintén február 12-én történik. E szombati reggelen pontban 8 órakor kezdődik meg az ajánlóívek kiadása a választási irodán. Minden induló jelölt egyedi, sorszámmal ellátott ajánlóívet kap. A jelöléshez legalább 500 darab érvényes ajánlás szükséges, aminek összegyűjtésére a jelölteknek 2 hét áll rendelkezésére. Egy állampolgár több jelölt ívét is aláírhatja, azonban egy jelöltet csak egy aláírással támogathat, amelyhez a nevét, lakcímét és személyi azonosító számát kell megadnia. A jelöltállítás határideje az egyéni választókerületi képviselő-jelöltek esetében február 25-én 16 órakor jár le, vagyis eddig gyűjthetik az aláírásokat. Ezt követően még ezen a napon 16 órát követően összeül Fejér megye 04. számú, Dunaújváros székhelytelepülésen működő Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága, és kisorsolja a szavazólapon szereplő jelöltek sorrendjét – figyelem, fontos: az ülés nyilvános, azon bármely választópolgár részt vehet!
Városunkban a választással összefüggő tudnivalók sorában fontos újdonság, hogy létrehoztuk az un. 100-as számú szavazókört, amely kizárólag az átjelentkezéssel szavazó választók voksainak leadására szolgál; ennek helyszíne a Városháza „C” szárnyában, a közgyűlési terem előtt lesz (megjegyzendő, hogy az utca szerint az 5-ös számú szavazókörbe tartozó választók most a Városháza „B” szárnyban szavaznak majd). A többi szavazókör változatlan helyen várja a választókat: az országgyűlési választás április 3-án, vasárnap 6 órától 19 óráig tart majd.
Dr. Molnár Attila örömteli ténynek nevezte, hogy közel 230 fő jelentkezett önkormányzati delegáltnak a szavazatszámláló bizottságokba – az önkormányzat delegált szavazatszámlálókat várhatóan a februári rendes ülésen választja meg a közgyűlés, ám a Fejér 04. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjairól már döntöttek.

Fontos linkek segítik a választói tájékozódást

Külön kéréssel fordul lapunk olvasóihoz a helyi választási iroda vezetője: bárki, aki érdeklődik a választás részletei, aktuális tudnivalói iránt, elsősorban a választással kapcsolatos hivatalos intenetes felületeken tájékozódjon. Dr. Molnár Attila szerint az országos tartalmak elsősorban az NVI weboldalán érhetők el, de jó szívvel ajánlott a város hivatalos oldalán létrehozott, a választási információkat gyűjtő/közreadó aloldal is! 

A két felület elérhetősége itt!

Nemzeti Választási Iroda (katt) >>

Választási információk – Dunaújváros (katt) >>

(Címlap- és nyitóképünk illusztráció, belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni!