Dunaújváros Hetilap

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

doszerk - 2022. január 20. 18:08

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

A nyílt ülésen 26, majd zárt ajtók mögött további 2 napirend került a döntéshozók elé a csütörtöki közgyűlésen – egy tételt ugyanis levettek, de további négyet sürgősségi indítvánnyal napirendre vettek a képviselők csütörtökön délelőtt.

Bizottságtól illetményig 

Az ülés elején Pintér Tamás polgármester köszöntötte Farkas Lajost, az Intercisa Múzeum igazgatóját, majd elsőként a DVG Zrt. 2,5 milliárdos forgóeszköz-hiteléhez nyújtott önkormányzati garanciavállalást a testület (a visszafizetést külön rögzített tartozáselismerő nyilatkozat garantálja, válaszolta Szepesi Attila képviselő kérdésére Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester). Ezt követően döntöttek a Helyi Választási Bizottság összetételéről: a testületbe rendes tagként dr. Hanák Tamás, dr. Borbás Péter és dr. Kovács Ferenc, póttagként d. Eszenyi Zoltán és Fejes László került – a bizottság tagjai a döntést követően azonnal esküt is tettek a közgyűlés előtt.

Módosították a hivatalban foglalkoztatott, közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselők és közszolgálati ügykezelők jogviszonyával kapcsolatos rendeletet, majd döntés született a polgármester, valamint az alpolgármesterek illetményének, illetve költségtérítésének megállapításáról, és szintén döntöttek az önkormányzati képviselők, a nem képviselő bizottsági tagok és a tanácsnokok tiszteletdíjáról is. 
Az elfogadott határozatok egy törvényi változáshoz igazodnak, az Országgyűlés ugyanis decemberben úgy döntött, hogy meg kell emelni a polgármesterek tiszteletdíját. Az ülésen ismertették a Kormányhivatal tájékoztatását is, miszerint a települési képviselő-testületek kötelesek napirendre tűzni ezt a témát. Mivel sok más településhez hasonlóan Dunaújvárosban is a polgármester tiszteletdíjához van igazítva a képviselőké, így erről is döntést kellett hozni.

Megállapodásoktól szerződésekig

Új együttműködési megállapodás született az önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzatok között, majd az egészségügy témái kerültek a képviselők elé – egy beszámoló elfogadása után két feladat-ellátási szerződés megszüntetéséről, míg egy körzetben új szerződés kötéséről is határoztak.
A közgyűlés döntött a rászoruló dunaújvárosi gyermekek szünidei étkeztetésének biztosítását célzó javaslatról, amely szerint a tavaszi, nyári és téli szünetben mintegy 5500 adag ebéd biztosítását tervezik – a feladatra több mint 5 millió forintot szán a testület. Az ülésen az is eldőlt, hogy Vertig Csaba lesz a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft. új ügyvezetője – feladatait munkaviszonyban látja el, havi 550 ezer forintos munkabér ellenében.
A nyílt ülés utolsó harmadában több, a városüzemeltetés területét érintő tétel várt a képviselőkre: a Dunanett Nonprofit Kft.-vel kötött vállalkozási keretszerződés elfogadása mellett a társaságnak az idén végzendő lomtalanítási feladatokhoz szükséges mintegy 10,5 milliós többletforrás biztosításáról is döntöttek, majd módosították DVG Zrt.-vel kötött feladat-ellátási kontaktust is. Még egy „költséges” tétel: a testület döntése értelmében mintegy 3,4 millió forint  önkormányzati önrészt biztosít az ELENA projekthez. A nyílt ülés végére maradt még két sürgősségi indítvány: a DVG cégvezetőjévé Bencsik Istvánt választották a Dunanett élére, majd határoztak a számlavezető pénzintézettel kötött kontraktus felmondásáról: az OTP-től a K&H Bankhoz kerül a feladat.

Két személyes témáról döntöttek a zárt ajtók mögött

A nyílt tanácskozást követően zárt üléssel folytatódott a testületi ülés – itt két tétel került a képviselők elé. Előbb a Dunaújváros Sportjáért díj adományozásáról döntöttek a képviselők, majd az Egészségmegőrzési Központ vezető munkakör betöltésére vonatkozó javaslatról határoztak. 
A közgyűlési döntés nyomán a feladatot Vargáné Kocsis Anikó látja el.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.