Dunaújváros Hetilap

Hosszú évek óta húzódó szemétprobléma oldódott meg

doszerk - 2022. január 8. 8:25

A temetők állapota mindig érzékeny téma, hiszen mindenkit érint, nem nagyon van olyan dunaújvárosi akinek ne nyugodna ott barátja, családtagja. Természetes, hogy mindannyian azt szeretnénk: méltó körülmények között pihenhessenek. 

Ha a körülmények nem megfelelők, akkor megjelenik a kritika. A város vezetése mindezek figyelembevételével írt ki 2020-ban pályázatot a temető üzemeltetésére. Az új üzemeltető több jelentős problémát is örökölt, amelyek közül mára többet is sikerült megoldani, néhányat az önkormányzattal közösen. 

Fejlesztette, takarítottak

Ilyen volt a ravatalozó felújítása, ahol többek között kicserélték a korábbi törött és hiányos, e miatt pedig balesetveszélyes padlót. 
Szintén megtörtént a temetőben üzemelő nyilvános illemhely felújítása is. Annak érdekében, hogy a rendet mindenki magáénak érezze a mosdó használata jelképes 100 forint megfizetésével lehetséges. 

A legújabb munka pedig december közepén ért véget, ám kétségkívül ez a leg látványosabb. Egy hosszú évek óta húzódó probléma oldódott meg. Talán egy évtizede is már, hogy a temető 6-os út felőli oldalán elkezdett gyűlni egy szeméthalom. A többségében temetői hulladékból (műanyag koszorúk, mécsestartók, szalagok, művirágok) álló szeméthalom az évek során egyre nőtt, a korábbi önkormányzat és üzemeltető azonban nem tudott megegyezni arról, hogy kinek is kellene felszámolnia az áldatlan állapotokat. 
Érdekes véletlen, hogy időről időre ismeretlen eredetű tűz ütött ki a temető mögötti illegális szemétlerakó területén, amelynek hatására csökkent a szemét mértéke, érdemi megoldás azonban nem született. 

Megszűnt az illegális szeméttelep

A jelenlegi városvezetés azonban az új üzemeltetővel közösen felvette a kesztyűt az illegális szemétlerakókkal szemben. Decemberben több körben szállították el az illegálisan lerakott hulladékot, amely a temetői üzemeltetőváltás óta leginkább a lakosság által odaszállított szeméttel bővült, kidobott hűtőszekrények és televíziók növelték az évek óta ott lévő temetői hulladékot. Végül három nap alatt sikerült a 273 tonnányi, ember magasságú szeméthegyet elszállítani. 

A rendet azonban nemcsak csinálni, hanem megtartani is kell, így ez ügyben is lépett az önkormányzat. Mezei Zsolt alpolgármester és Orosz Csaba a körzet képviselője a környéken lakókkal is egyeztetve úgy döntött, hogy lezárja a terület felé vezető utat, így megnehezítve az illegális szemetelők dolgát. Az már az első napokban kiderült, hogy ez bizony nem tetszik azoknak, akik a város pénzén szeretnének megszabadulni a szemetüktől. Az önkormányzat azonban a jövőben is résen lesz a területen, hogy a szemétkupac ne nőjön újra, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan dolgozzunk és áldozzunk arra, hogy a temető méltó helyszíne legyen szeretteinktől való búcsúra és emlékezésre. Idén is folytatni fogjuk a temető fejlesztését, megújítását.  

A temetőben végzett munkálatokra közel 20 millió fordított az önkormányzat. Vigyázzunk rá mindannyian, hiszen ismerjük Széchenyi István bölcsességét: "Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit."

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!