Dunaújváros Hetilap

Hosszú évek óta húzódó szemétprobléma oldódott meg

doszerk - 2022. január 8. 8:25

A temetők állapota mindig érzékeny téma, hiszen mindenkit érint, nem nagyon van olyan dunaújvárosi akinek ne nyugodna ott barátja, családtagja. Természetes, hogy mindannyian azt szeretnénk: méltó körülmények között pihenhessenek. 

Ha a körülmények nem megfelelők, akkor megjelenik a kritika. A város vezetése mindezek figyelembevételével írt ki 2020-ban pályázatot a temető üzemeltetésére. Az új üzemeltető több jelentős problémát is örökölt, amelyek közül mára többet is sikerült megoldani, néhányat az önkormányzattal közösen. 

Fejlesztette, takarítottak

Ilyen volt a ravatalozó felújítása, ahol többek között kicserélték a korábbi törött és hiányos, e miatt pedig balesetveszélyes padlót. 
Szintén megtörtént a temetőben üzemelő nyilvános illemhely felújítása is. Annak érdekében, hogy a rendet mindenki magáénak érezze a mosdó használata jelképes 100 forint megfizetésével lehetséges. 

A legújabb munka pedig december közepén ért véget, ám kétségkívül ez a leg látványosabb. Egy hosszú évek óta húzódó probléma oldódott meg. Talán egy évtizede is már, hogy a temető 6-os út felőli oldalán elkezdett gyűlni egy szeméthalom. A többségében temetői hulladékból (műanyag koszorúk, mécsestartók, szalagok, művirágok) álló szeméthalom az évek során egyre nőtt, a korábbi önkormányzat és üzemeltető azonban nem tudott megegyezni arról, hogy kinek is kellene felszámolnia az áldatlan állapotokat. 
Érdekes véletlen, hogy időről időre ismeretlen eredetű tűz ütött ki a temető mögötti illegális szemétlerakó területén, amelynek hatására csökkent a szemét mértéke, érdemi megoldás azonban nem született. 

Megszűnt az illegális szeméttelep

A jelenlegi városvezetés azonban az új üzemeltetővel közösen felvette a kesztyűt az illegális szemétlerakókkal szemben. Decemberben több körben szállították el az illegálisan lerakott hulladékot, amely a temetői üzemeltetőváltás óta leginkább a lakosság által odaszállított szeméttel bővült, kidobott hűtőszekrények és televíziók növelték az évek óta ott lévő temetői hulladékot. Végül három nap alatt sikerült a 273 tonnányi, ember magasságú szeméthegyet elszállítani. 

A rendet azonban nemcsak csinálni, hanem megtartani is kell, így ez ügyben is lépett az önkormányzat. Mezei Zsolt alpolgármester és Orosz Csaba a körzet képviselője a környéken lakókkal is egyeztetve úgy döntött, hogy lezárja a terület felé vezető utat, így megnehezítve az illegális szemetelők dolgát. Az már az első napokban kiderült, hogy ez bizony nem tetszik azoknak, akik a város pénzén szeretnének megszabadulni a szemetüktől. Az önkormányzat azonban a jövőben is résen lesz a területen, hogy a szemétkupac ne nőjön újra, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan dolgozzunk és áldozzunk arra, hogy a temető méltó helyszíne legyen szeretteinktől való búcsúra és emlékezésre. Idén is folytatni fogjuk a temető fejlesztését, megújítását.  

A temetőben végzett munkálatokra közel 20 millió fordított az önkormányzat. Vigyázzunk rá mindannyian, hiszen ismerjük Széchenyi István bölcsességét: "Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit."

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!