Dunaújváros Hetilap

Hosszú évek óta húzódó szemétprobléma oldódott meg

doszerk - 2022. január 8. 8:25

A temetők állapota mindig érzékeny téma, hiszen mindenkit érint, nem nagyon van olyan dunaújvárosi akinek ne nyugodna ott barátja, családtagja. Természetes, hogy mindannyian azt szeretnénk: méltó körülmények között pihenhessenek. 

Ha a körülmények nem megfelelők, akkor megjelenik a kritika. A város vezetése mindezek figyelembevételével írt ki 2020-ban pályázatot a temető üzemeltetésére. Az új üzemeltető több jelentős problémát is örökölt, amelyek közül mára többet is sikerült megoldani, néhányat az önkormányzattal közösen. 

Fejlesztette, takarítottak

Ilyen volt a ravatalozó felújítása, ahol többek között kicserélték a korábbi törött és hiányos, e miatt pedig balesetveszélyes padlót. 
Szintén megtörtént a temetőben üzemelő nyilvános illemhely felújítása is. Annak érdekében, hogy a rendet mindenki magáénak érezze a mosdó használata jelképes 100 forint megfizetésével lehetséges. 

A legújabb munka pedig december közepén ért véget, ám kétségkívül ez a leg látványosabb. Egy hosszú évek óta húzódó probléma oldódott meg. Talán egy évtizede is már, hogy a temető 6-os út felőli oldalán elkezdett gyűlni egy szeméthalom. A többségében temetői hulladékból (műanyag koszorúk, mécsestartók, szalagok, művirágok) álló szeméthalom az évek során egyre nőtt, a korábbi önkormányzat és üzemeltető azonban nem tudott megegyezni arról, hogy kinek is kellene felszámolnia az áldatlan állapotokat. 
Érdekes véletlen, hogy időről időre ismeretlen eredetű tűz ütött ki a temető mögötti illegális szemétlerakó területén, amelynek hatására csökkent a szemét mértéke, érdemi megoldás azonban nem született. 

Megszűnt az illegális szeméttelep

A jelenlegi városvezetés azonban az új üzemeltetővel közösen felvette a kesztyűt az illegális szemétlerakókkal szemben. Decemberben több körben szállították el az illegálisan lerakott hulladékot, amely a temetői üzemeltetőváltás óta leginkább a lakosság által odaszállított szeméttel bővült, kidobott hűtőszekrények és televíziók növelték az évek óta ott lévő temetői hulladékot. Végül három nap alatt sikerült a 273 tonnányi, ember magasságú szeméthegyet elszállítani. 

A rendet azonban nemcsak csinálni, hanem megtartani is kell, így ez ügyben is lépett az önkormányzat. Mezei Zsolt alpolgármester és Orosz Csaba a körzet képviselője a környéken lakókkal is egyeztetve úgy döntött, hogy lezárja a terület felé vezető utat, így megnehezítve az illegális szemetelők dolgát. Az már az első napokban kiderült, hogy ez bizony nem tetszik azoknak, akik a város pénzén szeretnének megszabadulni a szemetüktől. Az önkormányzat azonban a jövőben is résen lesz a területen, hogy a szemétkupac ne nőjön újra, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan dolgozzunk és áldozzunk arra, hogy a temető méltó helyszíne legyen szeretteinktől való búcsúra és emlékezésre. Idén is folytatni fogjuk a temető fejlesztését, megújítását.  

A temetőben végzett munkálatokra közel 20 millió fordított az önkormányzat. Vigyázzunk rá mindannyian, hiszen ismerjük Széchenyi István bölcsességét: "Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit."

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.