Dunaújváros Hetilap

Kálló Gergely: "... akkor adunk és segítünk, ha szükséges"

doszerk - 2022. január 28. 10:38

Felszállt a fehér füst, már tudjuk az országgyűlési választás időpontját, hamarosan kezdődik a kampány is. A megméretés tétjéről, a választókerületben induló fideszes jelölt személyéről és a felelős kormányzással kapcsolatos elvárásairól Kálló Gergely országgyűlési képviselővel beszélgettünk.

Mészáros Lajost indítja a Fidesz a térségben, a hírek szerint azonban nem önként jelentkezett a feladatra. Mi erről a véleménye?
– Elszomorít. Egyrészt ha valakinek nincsenek politikai ambíciói, mert másképp szolgálná az embereket, azt tiszteletben kell tartani, mert nem lenne sem őszinte, sem hathatós a politikai szolgálata. Mészáros Lajos a kórházat igazgatva szerette volna szolgálni az embereket, amit én azért is értek meg, mert a Fideszben csak gombnyomogatásra tartják az országgyűlési képviselőket. Ott a Főnök kérésének kell eleget tenni, nem a lakosok igényeit kielégíteni. Az ráadásul, ahogy, amivel rávették erre (az Alfahír forrása szerint megzsarolták, hogy ha nem vállalja el a jelöltséget, Dunaújvárosban nem maradhat igazgató, ellenben ha vállalja, Székesfehérváron lehet az – a szerk.) két dologról is árulkodik: ők is azzal számolnak, hogy bukik a jelöltjük, de valakit indítaniuk kell, a másik pedig, hogy gyönyörűen mutatja, hogyan működik a Fidesz.
Ezt kifejtené, ön szerint hogyan működik?
– 12 év vannak hatalmon – nem kormányon, amely szolgálná az embereket, annak adna, akkor és annyit, amennyit kell, hanem hatalmon – kegyúrként osztogatva, ha kell, megfélemlítve, megzsarolva a pozícióban lévő embereket vagy olyanokat, akik közösségekért felelősek. Gondolok itt polgármesterekre, igazgatókra, de akár cégvezetőkre is. Aki kormányon van, ilyen aránnyal, az bármit megtehet. És kampányidőszakban, amikor a hatalma megtartása a tét, meg is tesz: kiüríti az államkasszát és osztogat, a választás előtti két hónapra ütemezi be az összes felújítást, átadást, amit az elmúlt négy évben kellett volna megcsinálni, ígér fűt-fát, hogy kormányon maradva megteszi ezt és azt, akiket kell, tönkretesz, akiket nem tud, azokat pedig zsarolással állítja maga mellé. Nagyon kevés olyan támogatója van a Fidesznek – legyen szó cégről vagy emberről –, akik meggyőződésből állnak mellé, higgyék el, egyiknek sem őszinte a mosolya. Vagy el tudja képzelni azt bárki, hogy önszántából áll ki és mosolyog együtt közös fotón egy frissen kinevezett képviselőjelölt és egy városi cégvezető? Olyan emberek, akik eddig még soha nem találkoztak egymással, most közösen kiadnak egy közleményt? Mennyire hihető ez?
Miért nem az ellenzék mellé állnak akkor? Egyelőre fej-fej mellett van az összellenzék és a Fidesz, ugyanakkora az esélye a kormányra kerülésüknek.
– Mert mi nem kérünk ilyet senkitől. Épp ezt a rendszert akarjuk felszámolni. Mi akkor adunk és segítünk, ha szükséges. Másképp ülünk a lovon: mi nem azt nézzük, hogy kit használhatunk fel, hogyan, mire egy ígéret fejében (amit vagy beváltunk vagy nem), hanem azt, hogy mi mit tehetünk érted, hogy segítsünk, mert ha a te városod, te iskolád, te kórházad, te céged jól megy, akkor a honfitársaink életszínvonala is rendben lesz, márpedig mi arra esküdtünk fel, hogy azt tegyük jobbá. Óriási különbség van az emberek szolgálata és a hatalom megtartásának célja között. Akkor kell felújítani az utakat, amikor rosszak, akkor kell bért emelni, amikor az alacsony, vagy, hogy helyi példát is mondjak: akkor kell segíteni a Vasműn, amikor nem tud bért fizetni a munkavállalóiknak.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.