Dunaújváros Hetilap

Kulturális és közéleti körkép a koronavírus árnyékában

Terdik Péter - 2022. január 15. 8:11

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester számolt be a tavalyi év eredményeiről és nehézségeiről. A járvány következtében számos tervet és projektet kellett teljesen az alapoktól újra felépíteni Dunaújvárosban. 

Az elmúlt esztendő eredményeiről és nehézségeiről számolt be Barta Endre alpolgármester. Mint azt elmondta, mikor 2019-ben humán ügyekért felelős alpolgármesterként kezdett tevékenykedni, nem gondolta, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie. Sikeresen kezdték meg a közös munkát Dunaújváros különféle intézményeivel, de a tervek megvalósítására sajnos csak a pandémia árnyékában kerülhetett sor.

Az együttműködés ereje 

Az alpolgármester hangsúlyozta, amikor a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakát éltük, örömmel tapasztalta, hogy a település kulturális, szociális, és oktatási intézményei közös együttműködéssel vészelték át ezt az időszakot: 
 – Az elmúlt két-másfél év mindenki számára rendkívül nehéz volt. Folyamatosan tárgyaltunk különböző intézmények vezetőivel az elképzeléseinkről. Aztán jött a koronavírus. Onnantól kezdve kis túlzással leginkább a túlélés volt a tét, de hihetetlen büszke vagyok azokra az emberekre, akik egymást segítették a legsúlyosabb időkben. Olyan szoros kapcsolatok alakultak ki, amelyekre eddig még nem volt példa. Az intézményvezetőkkel egyeztetve fontosnak tartottuk, hogy legyen egy terv, egy úgynevezett koncepció a jövőt illetően. Ezek az egyeztetések a vírushelyzet mellett is folytatódtak, így konkrét célokkal vághattunk neki a közös munkának. Az intézményvezetők mellett a területen dolgozó önkormányzati munkatársaimnak is nagy hálával tartozom, hiszen mindenben számíthatok rájuk.

Új alapokon  

Nagy sikernek örvendett a városlakók és a környékbeliek körében például az adventi forgatag, valamint a nyári rendezvények a Szalki-szigeten. Barta Endre ezzel kapcsolatban a következő gondolatokat osztotta meg: 
 –  Az elmúlt esztendőben az is nehézséget okozott, hogy egyáltalán milyen rendezvényeket tarthatunk meg, illetve a különböző eseményekről hogyan, és milyen formában emlékezhetünk meg. Örömmel láttuk, hogy sikeresek és népszerűek voltak mind a Dunaújváros 70, mind pedig a Szalki-szigeten megrendezett programok. Számomra viszont az is kiemelten fontos, hogy az olyan ünnepekről, mint például az augusztus 20, illetve a március 15, méltóképpen, tartalmasan, és szépen emlékezhessünk meg. Erre a legjobb példa talán az adventi forgatag – nagy koncertek nélkül is sikerült megtölteni a Városháza teret, és a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát. A jövőben is szeretnénk színvonalas, és tartalmas elfoglaltságokkal készülni a városlakóknak.

A jövőt tervezik  

Az alpolgármester úgy folytatta, az éveleji időszak javarészt a tervezésről szól: 
 – Nagy terveink vannak a jövőt illetően is, mindez valójában a költségvetés függvénye. Az első hetek ilyenkor leginkább arról szólnak, hogy a kulturális, oktatási, és szociális intézmények vezetőivel tárgyalunk az adott esztendő elképzeléseiről. A közgyűlés általában februárban fogadja el az adott év költségvetését, így azt követően tudjuk összeegyeztetni a terveket a rendelkezésre álló forrásainkkal.

Terítéken a kiemelten fontos szociális kérdések

Barta Endre számára az említett intézmények mellett kiemelten fontos a lakhatás kérdése is. Mint azt elmondta, jelenleg sokkal nagyobb igény mutatkozik az önkormányzati lakások iránt, mint amennyit a rászorulók rendelkezésére tudnak bocsátani. Hozzátette, ez a rendszer természetesen változást igényel. Emellett előrehaladott együttműködés és konkrét célok fogalmazódtak meg az SNI-s gyermekek oktatása és helyzete, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását illetően is. Ezekről a témákról későbbiekben még tájékoztatják majd az érintetteket.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!