Dunaújváros Hetilap

Kulturális és közéleti körkép a koronavírus árnyékában

Terdik Péter - 2022. január 15. 8:11

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester számolt be a tavalyi év eredményeiről és nehézségeiről. A járvány következtében számos tervet és projektet kellett teljesen az alapoktól újra felépíteni Dunaújvárosban. 

Az elmúlt esztendő eredményeiről és nehézségeiről számolt be Barta Endre alpolgármester. Mint azt elmondta, mikor 2019-ben humán ügyekért felelős alpolgármesterként kezdett tevékenykedni, nem gondolta, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie. Sikeresen kezdték meg a közös munkát Dunaújváros különféle intézményeivel, de a tervek megvalósítására sajnos csak a pandémia árnyékában kerülhetett sor.

Az együttműködés ereje 

Az alpolgármester hangsúlyozta, amikor a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakát éltük, örömmel tapasztalta, hogy a település kulturális, szociális, és oktatási intézményei közös együttműködéssel vészelték át ezt az időszakot: 
 – Az elmúlt két-másfél év mindenki számára rendkívül nehéz volt. Folyamatosan tárgyaltunk különböző intézmények vezetőivel az elképzeléseinkről. Aztán jött a koronavírus. Onnantól kezdve kis túlzással leginkább a túlélés volt a tét, de hihetetlen büszke vagyok azokra az emberekre, akik egymást segítették a legsúlyosabb időkben. Olyan szoros kapcsolatok alakultak ki, amelyekre eddig még nem volt példa. Az intézményvezetőkkel egyeztetve fontosnak tartottuk, hogy legyen egy terv, egy úgynevezett koncepció a jövőt illetően. Ezek az egyeztetések a vírushelyzet mellett is folytatódtak, így konkrét célokkal vághattunk neki a közös munkának. Az intézményvezetők mellett a területen dolgozó önkormányzati munkatársaimnak is nagy hálával tartozom, hiszen mindenben számíthatok rájuk.

Új alapokon  

Nagy sikernek örvendett a városlakók és a környékbeliek körében például az adventi forgatag, valamint a nyári rendezvények a Szalki-szigeten. Barta Endre ezzel kapcsolatban a következő gondolatokat osztotta meg: 
 –  Az elmúlt esztendőben az is nehézséget okozott, hogy egyáltalán milyen rendezvényeket tarthatunk meg, illetve a különböző eseményekről hogyan, és milyen formában emlékezhetünk meg. Örömmel láttuk, hogy sikeresek és népszerűek voltak mind a Dunaújváros 70, mind pedig a Szalki-szigeten megrendezett programok. Számomra viszont az is kiemelten fontos, hogy az olyan ünnepekről, mint például az augusztus 20, illetve a március 15, méltóképpen, tartalmasan, és szépen emlékezhessünk meg. Erre a legjobb példa talán az adventi forgatag – nagy koncertek nélkül is sikerült megtölteni a Városháza teret, és a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát. A jövőben is szeretnénk színvonalas, és tartalmas elfoglaltságokkal készülni a városlakóknak.

A jövőt tervezik  

Az alpolgármester úgy folytatta, az éveleji időszak javarészt a tervezésről szól: 
 – Nagy terveink vannak a jövőt illetően is, mindez valójában a költségvetés függvénye. Az első hetek ilyenkor leginkább arról szólnak, hogy a kulturális, oktatási, és szociális intézmények vezetőivel tárgyalunk az adott esztendő elképzeléseiről. A közgyűlés általában februárban fogadja el az adott év költségvetését, így azt követően tudjuk összeegyeztetni a terveket a rendelkezésre álló forrásainkkal.

Terítéken a kiemelten fontos szociális kérdések

Barta Endre számára az említett intézmények mellett kiemelten fontos a lakhatás kérdése is. Mint azt elmondta, jelenleg sokkal nagyobb igény mutatkozik az önkormányzati lakások iránt, mint amennyit a rászorulók rendelkezésére tudnak bocsátani. Hozzátette, ez a rendszer természetesen változást igényel. Emellett előrehaladott együttműködés és konkrét célok fogalmazódtak meg az SNI-s gyermekek oktatása és helyzete, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását illetően is. Ezekről a témákról későbbiekben még tájékoztatják majd az érintetteket.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A demenciáról kezdődik előadássorozat

A demenciáról kezdődik előadássorozat

2022. máj. 24.

A demenciát taglalja az az előadássorozat, amely május 25-én 16 órakor kezdődik a Városházán. Az érdeklődők egyebek mellett a betegség tüneteiről, előfordulásáról és gyakoriságáról is szakemberektől hallhatnak. A bemutató sorozat részleteiről Solymosi-Bányai Bettina szociálgerontológus és Barta Endre alpolgármester közösen számoltak be. 

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

Kerékpáros körkép a nyári szezon előtt

2022. máj. 23.

A karmabankba gyűjtő jótét bringaszerelőtől a kétkerekűs alpolgármesterig; ki és hogyan készül a bringások nagy nyári szezonjára? Zsírzás terén is segítünk!

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

Kikapcsolódási lehetőségek Dunaújváros önkormányzatának jóvoltából

2022. máj. 22.

Az önkormányzat számos üdülője várja a kikapcsolódásra vágyókat – nem csak a Szalki-szigeten! Az önkormányzat tulajdonában további három üdülő is van: Siófok-Balatonszabadin, Harkányban, illetve Balatonkenesén, ezek a szálláshelyek pedig jutányos áron bárki számára elérhetők.

Remek hangulatban futott a város (galériával)

Remek hangulatban futott a város (galériával)

2022. máj. 21.

Igazi futóidőben rendezték meg a Fut a város Dunaújváros elnevezésű jótékonysági "futóversenyt" ma délelőtt. A végig kiváló hangulatú megméretés teljes bevételével a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telepet támogatják a szervezők.

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

Távhő: fűtés után már a karbantartás következik

2022. máj. 20.

A távhőszezon vége címmel tartott tájékoztatót az Építők útján lévő erőműnél Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő és Isztli Tamás, a DVG Zrt. távhőtermelési ágazatvezetője szerdán délután. Az elmúlt időszak tapasztalatai mellett a soron következő karbantartási munkákról is beszámoltak.

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

Már javában csobognak a város kútjai (galériával)

2022. máj. 20.

Öt szökőkút és három ivókút tartozik az önkormányzat üzemeltetési körébe, amelynek feladatait a DVG Zrt. látja el. A tavaszi hónapok során elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat, így a hagyományoknak megfelelően májustól már csobognak a kutak.  

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

Várja és meg is lepi az összefogás segítőit a Duna Plazma!

2022. máj. 20.

Amint arról már beszámoltunk, egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt ki a közelmúltban a Duna Plazma: a Béke téri bázis ezúttal nagyszabású közösségi összefogással kíván segíteni a város óvodáin! A hogyanról olvashatnak az alábbiakban!