Megelőzhetőek a tragédiával végződő lakástüzek is

Öcaline - 2022. január 11. 16:28

A tűzoltók tapasztalatai azt mutatják, hogy télen megnő a lakástüzek, melléképülettüzek száma – a téma apropóján friss figyelmeztetéssel szolgáltak.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság friss mutatói szerint a megyében tavaly csaknem 300 otthonban keletkezett tűz. Az esetek kétharmadában már csak a tűzoltók tudták megfékezni a lángokat, hangsúlyozta Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Súlyos esetek, fontos figyelmeztetés 

Egyetlen tényezőt tekintve lehet ok a bizakodásra: szerencsére egyik lakástűz sem követelt áldozatot. Ám 19 fő megsérült – többségük füstmérgezés miatt. A lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Elég akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz ugyanis műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. 
A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza. Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyulladt ki a lakás, nyomatékosította a szóvivő:
– Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat, még akár a bekészített tűzifát is.

A gondatlanság bosszúja

A lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt történik, éppen ezért megelőzhetőek. A szóvivői összegzés szerint nagyon fontos, hogy a napi rutin és a megszokások mellett figyeljünk otthonunk biztonságára, ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról, a tüzelőt tegyük távolabb a kályhától, kazántól, figyeljünk a tűzhelyen készülő ételre.
Még két fontos tényezőt említett Szabó-Bisztricz Anett: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra, valamint jobban figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. Többször emlegetett tényező, de nagyon igaz: egy 2-3 ezer forintért beszerezhető füstérzékelő tűz esetén életet ment.

A baj bekövetkezése utánra is fontos tanáccsal szolgált a szóvivő: a keletkezett tüzet csak akkor próbáljuk meg eloltani, ha nem kockáztatjuk testi épségünket. Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből, és haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

A végére még néhány szomorú adat: megyei viszonylatban tavaly a két megyei jogú városban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban, valamint Móron, Sárkeresztúron és Bicskén kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. Elgondolkodtató tény, hogy 31 lakástűz a kéményben keletkezett – ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

(A kép természetesen illusztráció) 

A rovat további hírei: Sziréna

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

Ha tél, hát hó, ha hó, hát baleset

2022. jan. 22.

Sajnos nem kellett sokáig várni az első, személyi sérüléssel járt ütközésre. Két autó találkozott Kulcs és Rácalmás között. Gyorshír.

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

Tombol a korona, csökken a járatok száma a helyi buszközlekedésben

2022. jan. 21.

A beteg sofőrök számának növekedése miatt lesznek kimaradó járatok a helyi közösségi közlekedés terén, adta hírül a város hivatalos oldala. Figyelem: már holnaptól!

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

Vádat emeltek a bukáskor elmenekült, de később elfogott csempész ellen

2022. jan. 20.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és kiutasították az országból a svéd autóból sikerrel spurizott szerb férfit.  

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

Újabb embercsempész bukott a Pentele hídnál

2022. jan. 20.

A Fejér megyei rendőrök fogták el a Bács megyei felhajtónál ma korán reggel. Német kocsi, szerb sofőr, hat szír menekülő. 

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

Egy baleset, egy elfogás – itt főszerepben az alkohollal

2022. jan. 17.

Jogosítvány nélkül okozott balesetet járművével egy nagyvenyimi férfi tegnap délután, míg este egy szabályszegés-halmozó autóssal szemben intézkedtek a rendőrök a Szórádon. Kihágáskörkép.

Bajba jutott túrázón segítettek

Bajba jutott túrázón segítettek

2022. jan. 16.

A Rácalmási-szigetek területén tévedt el és ijedt meg a vaddisznóktól az a 16 éves fiatalember, akin a dunaújvárosi rendőrök és a helyi polgárőrök segítettek szombaton.

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

Megrongálta a buszt – de garázdaság miatt is felelhet

2022. jan. 13.

Nem nyílt ki az ajtó, bedühödött, ütött, rúgott. Így megy ez.