Megelőzhetőek a tragédiával végződő lakástüzek is

Öcaline - 2022. január 11. 16:28

A tűzoltók tapasztalatai azt mutatják, hogy télen megnő a lakástüzek, melléképülettüzek száma – a téma apropóján friss figyelmeztetéssel szolgáltak.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság friss mutatói szerint a megyében tavaly csaknem 300 otthonban keletkezett tűz. Az esetek kétharmadában már csak a tűzoltók tudták megfékezni a lángokat, hangsúlyozta Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Súlyos esetek, fontos figyelmeztetés 

Egyetlen tényezőt tekintve lehet ok a bizakodásra: szerencsére egyik lakástűz sem követelt áldozatot. Ám 19 fő megsérült – többségük füstmérgezés miatt. A lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Elég akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz ugyanis műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. 
A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza. Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyulladt ki a lakás, nyomatékosította a szóvivő:
– Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat, még akár a bekészített tűzifát is.

A gondatlanság bosszúja

A lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt történik, éppen ezért megelőzhetőek. A szóvivői összegzés szerint nagyon fontos, hogy a napi rutin és a megszokások mellett figyeljünk otthonunk biztonságára, ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról, a tüzelőt tegyük távolabb a kályhától, kazántól, figyeljünk a tűzhelyen készülő ételre.
Még két fontos tényezőt említett Szabó-Bisztricz Anett: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra, valamint jobban figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. Többször emlegetett tényező, de nagyon igaz: egy 2-3 ezer forintért beszerezhető füstérzékelő tűz esetén életet ment.

A baj bekövetkezése utánra is fontos tanáccsal szolgált a szóvivő: a keletkezett tüzet csak akkor próbáljuk meg eloltani, ha nem kockáztatjuk testi épségünket. Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből, és haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

A végére még néhány szomorú adat: megyei viszonylatban tavaly a két megyei jogú városban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban, valamint Móron, Sárkeresztúron és Bicskén kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. Elgondolkodtató tény, hogy 31 lakástűz a kéményben keletkezett – ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

(A kép természetesen illusztráció) 

A rovat további hírei: Sziréna

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.