Megelőzhetőek a tragédiával végződő lakástüzek is

Öcaline - 2022. január 11. 16:28

A tűzoltók tapasztalatai azt mutatják, hogy télen megnő a lakástüzek, melléképülettüzek száma – a téma apropóján friss figyelmeztetéssel szolgáltak.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság friss mutatói szerint a megyében tavaly csaknem 300 otthonban keletkezett tűz. Az esetek kétharmadában már csak a tűzoltók tudták megfékezni a lángokat, hangsúlyozta Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Súlyos esetek, fontos figyelmeztetés 

Egyetlen tényezőt tekintve lehet ok a bizakodásra: szerencsére egyik lakástűz sem követelt áldozatot. Ám 19 fő megsérült – többségük füstmérgezés miatt. A lakástüzeknél legtöbbször nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. Elég akár néhány négyzetcentiméteres tűz is ahhoz, hogy annyi mérgező füst keletkezzen, ami tragédiához vezet. Sok használati tárgyunk, bútorunk tartalmaz ugyanis műanyagokat, ezek égésekor mérgező gázok keletkeznek. 
A lakástüzek legtöbbször nyílt láng, például gyertya használatára, elektromos hibára, főzés közbeni figyelmetlenségre vagy dohányzásra vezethetőek vissza. Gyakori, hogy a fűtési rendszer hibája miatt gyulladt ki a lakás, nyomatékosította a szóvivő:
– Tulajdonképpen mindegy, hogy milyen technológiával fűtünk, ezek hőtermelő, gyakran nyílt lánggal égő berendezések, és a meghibásodásukból, figyelmetlen használatukból tűz keletkezhet. Fontos ezeket karbantartani, a közelükből pedig minden éghető anyagot elpakolni. A tüzelőt sose tároljuk a kályha, kazán közelében, hiszen bármikor kipattanhat egy szikra, amely meggyújthatja a közelben levő dolgokat, még akár a bekészített tűzifát is.

A gondatlanság bosszúja

A lakástüzek 99 százaléka emberi gondatlanság miatt történik, éppen ezért megelőzhetőek. A szóvivői összegzés szerint nagyon fontos, hogy a napi rutin és a megszokások mellett figyeljünk otthonunk biztonságára, ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról, a tüzelőt tegyük távolabb a kályhától, kazántól, figyeljünk a tűzhelyen készülő ételre.
Még két fontos tényezőt említett Szabó-Bisztricz Anett: a tragédiák elkerülése érdekében javasolt füstérzékelőt vásárolni otthonra, valamint jobban figyelni idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra. Többször emlegetett tényező, de nagyon igaz: egy 2-3 ezer forintért beszerezhető füstérzékelő tűz esetén életet ment.

A baj bekövetkezése utánra is fontos tanáccsal szolgált a szóvivő: a keletkezett tüzet csak akkor próbáljuk meg eloltani, ha nem kockáztatjuk testi épségünket. Ha nagyobb a tűz, meneküljünk ki az épületből, és haladéktalanul hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!

A végére még néhány szomorú adat: megyei viszonylatban tavaly a két megyei jogú városban, Székesfehérváron és Dunaújvárosban, valamint Móron, Sárkeresztúron és Bicskén kellett a legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. Elgondolkodtató tény, hogy 31 lakástűz a kéményben keletkezett – ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

(A kép természetesen illusztráció) 

A rovat további hírei: Sziréna

Monty Python a szerelőműhelyben

Monty Python a szerelőműhelyben

2022. júl. 01.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége a vád, amióta olvastam a sztorit, azon agyalok, hogy na, vannak persze zseniális trükkök, de ezt mégis hogyan? Mit hitt, nem veszik észre?

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

2022. jún. 30.

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

2022. jún. 29.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a férfi eltűnése miatt – itt a felhívás, és a szokásos szelíd nógatás: már egy megosztás is közelebb vihet Győr Balázshoz.

 

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

2022. jún. 28.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Fejér és Pest megye több településén árult drogot. 

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

2022. jún. 27.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 18 éves pusztaszabolcsi lány eltűnése miatt. Jelentkezzen, ha látta – és egy megosztás is segíthet!

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

2022. jún. 26.

Két személyautó ütközött össze Rácalmásnál szombaton késő délután – személyi sérülés is történt, sokáig egy sávon haladt az autópálya forgalma a Pécs felé tartó oldalon.

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!