Mit érdemes figyelembe venni pergetőbot kiválasztásakor?

doszerk - 2022. január 12. 18:39

Mi mindent vegyen számításba az ember akkor, amikor a pergetőbot keresése és kiválasztása a cél? Melyek a leginkább szóba jöhető és lényeges tényezői a horgászbot megválasztásának? (X)

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd kiemelten a cikk következő részében. Egyfajta rövid, lényegre törő kézikönyvként szeretnénk segíteni ugyanis abban, hogy mindenképp körültekintően sikerüljön eljárni a pergetéshez használni kívánt bot beszerzésekor.

Kezdjük ott, hogy milyen halakra szeretnénk horgászni?

Teljesen más karakterisztikájú bottal lehetünk hatékonyak például egy könnyű pecázásnak számító sügeres vagy kősüllős pályán. Ezzel szemben más eszközök szükségesek akkor, amikor bokrokkal tarkított nehéz terepen szeretnénk becsapni a termetes csukákat.

Ehhez mérten azzal érdemes kezdeni a pergetőbot keresését, hogy melyek azok a halak, amelyeket zsákmányul ejtenénk. Csuka, süllő, balin, kősüllő, sügér vagy feketesügér, netán harcsa? Ezt tényleg célszerű átgondolni mielőtt rátérnénk az egyéb praktikus szempontokra.

Persze egy gyakorlott pergető szeret több eshetőségre is felkészülni, emiatt a különböző karakterisztikájú pergetőbotok együttes beszerzése szintén járható útnak bizonyulhat.

Pergetőbot keresésekor a vízfelület adottságait is célszerű figyelembe venni

Borzasztóan sokat adhat hozzá, adott esetben pedig elveheti a pergetés eredményességét és élményét a jól, illetve a nem megfelelően megválasztott bot.

Gondoljuk át alaposan, hogy alapvetően folyón vagy állóvízen akarunk-e pergetni? Milyen távolságokat szeretnénk meghorgászni? Mennyire kell számolni sodrással, akadókkal, nehéz tereppel, náddal, hínárcsomókkal, bokrokkal, ágakkal?

A Damil.hu webáruházban található pergetőbotok között is remekül látható, hogy változatos opciók állnak rendelkezésre ahhoz mérten, hogy várhatóan milyen víztípuson történik majd a horgászat.

További szempontok, amikor a célokhoz illeszkedő pergetőbot megtalálása a cél

Pergetőbotot keresve mindenképpen számít a hosszúság. Rövidebb pálcákkal könnyebb lehet manőverezni, ugyanakkor a hosszabb botokkal távolabbra dobhatunk. Mérjük tehát fel, hogy számunkra melyik a fontosabb!

Vegyük ezzel együtt át azt is, hogy mekkora dobósúlyra lehet szükség! Nagyobb villantók, testesebb csalik használatához mehetünk felfelé akár az 50 gramm feletti tartományba is.
Kisebb twister, gumihal és wobbler használata kapcsán viszont bőven megteszi egy könnyebb, finomabb pergetőpálca is. Mindenképp olyan árban, amit a lehetőségeink megengednek.

Mindenki maga dönti el azt, hogy mennyit szeretne és mennyit tud a pergetőbot beszerzésére fordítani. Szerencsére manapság kedvezőek a lehetőségek, ár-érték arányt tekintve remek pálcákkal indulhatunk el a vízpartra.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Özvegyi haszonélvezeti jog

Özvegyi haszonélvezeti jog

2022. máj. 23.

Minden, amit az özvegyi öröklési procedúráról tudnia kell! Az özvegyi jog egyrészt az örökhagyó élettársának a hagyatékra való jogát fejezi ki. (X) 

Tömeges jelenlét és élményözön a repülőtéri családi napon (galériával)

Tömeges jelenlét és élményözön a repülőtéri családi napon (galériával)

2022. máj. 23.

Ha nem is a csillagos, de a napsütötte ragyogó ég szabott csak határt a résztvevők lelkesedésének – sokan kilátogattak a repülőtérre vasárnap azzal az elhatározott céllal, hogy bekapcsolódjanak a Családi nap eseményeibe!

Komoly kihívások – avagy így hordoznak ők!

Komoly kihívások – avagy így hordoznak ők!

2022. máj. 23.

Javában tart a Hordozás Hete fantázianevű programsorozat, több komoly és/vagy szórakoztató programot szentel a témának az Anyák a Hordozásért Alapítvány.

Változékony idő várható, de végre jöhet némi csapadék is

Változékony idő várható, de végre jöhet némi csapadék is

2022. máj. 23.

Mozgalmas és izgalmas hetünk lesz időjárási szempontból a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Ha  minden jól alakul, végre ismét lesz részünk égi áldásban. 

A "csináld magad" projektek alapkövei: a kéziszerszámok

A "csináld magad" projektek alapkövei: a kéziszerszámok

2022. máj. 22.

Bárminek is szeretnénk nekiállni saját magunk, a megfelelő eszközök és szerszámok elengedhetetlenek minden munkához. (X) 

Aszfaltkoptatók az alsó Duna-parton (galériával)

Aszfaltkoptatók az alsó Duna-parton (galériával)

2022. máj. 22.

Nem mindennapi látványosságot és nem gyenge bulit, ráadásul jótét célú randevút ígért a benzingőz és a gumifüst híveinek a városunkban rendezett Bimmer Parade az alsó Duna-parton szombaton – és be is váltotta a reményeket!

Tolatókamerák, hogy a holttér se okozzon problémát

Tolatókamerák, hogy a holttér se okozzon problémát

2022. máj. 21.

Ahhoz, hogy a nagyobb gépjárművek sofőrjei könnyebben és biztonságosabban tudjanak hátramenetben is vezetni, egy megfelelő tolatókamera kiválasztása rettentő fontos. (X)