Mit érdemes figyelembe venni pergetőbot kiválasztásakor?

doszerk - 2022. január 12. 18:39

Mi mindent vegyen számításba az ember akkor, amikor a pergetőbot keresése és kiválasztása a cél? Melyek a leginkább szóba jöhető és lényeges tényezői a horgászbot megválasztásának? (X)

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk majd kiemelten a cikk következő részében. Egyfajta rövid, lényegre törő kézikönyvként szeretnénk segíteni ugyanis abban, hogy mindenképp körültekintően sikerüljön eljárni a pergetéshez használni kívánt bot beszerzésekor.

Kezdjük ott, hogy milyen halakra szeretnénk horgászni?

Teljesen más karakterisztikájú bottal lehetünk hatékonyak például egy könnyű pecázásnak számító sügeres vagy kősüllős pályán. Ezzel szemben más eszközök szükségesek akkor, amikor bokrokkal tarkított nehéz terepen szeretnénk becsapni a termetes csukákat.

Ehhez mérten azzal érdemes kezdeni a pergetőbot keresését, hogy melyek azok a halak, amelyeket zsákmányul ejtenénk. Csuka, süllő, balin, kősüllő, sügér vagy feketesügér, netán harcsa? Ezt tényleg célszerű átgondolni mielőtt rátérnénk az egyéb praktikus szempontokra.

Persze egy gyakorlott pergető szeret több eshetőségre is felkészülni, emiatt a különböző karakterisztikájú pergetőbotok együttes beszerzése szintén járható útnak bizonyulhat.

Pergetőbot keresésekor a vízfelület adottságait is célszerű figyelembe venni

Borzasztóan sokat adhat hozzá, adott esetben pedig elveheti a pergetés eredményességét és élményét a jól, illetve a nem megfelelően megválasztott bot.

Gondoljuk át alaposan, hogy alapvetően folyón vagy állóvízen akarunk-e pergetni? Milyen távolságokat szeretnénk meghorgászni? Mennyire kell számolni sodrással, akadókkal, nehéz tereppel, náddal, hínárcsomókkal, bokrokkal, ágakkal?

A Damil.hu webáruházban található pergetőbotok között is remekül látható, hogy változatos opciók állnak rendelkezésre ahhoz mérten, hogy várhatóan milyen víztípuson történik majd a horgászat.

További szempontok, amikor a célokhoz illeszkedő pergetőbot megtalálása a cél

Pergetőbotot keresve mindenképpen számít a hosszúság. Rövidebb pálcákkal könnyebb lehet manőverezni, ugyanakkor a hosszabb botokkal távolabbra dobhatunk. Mérjük tehát fel, hogy számunkra melyik a fontosabb!

Vegyük ezzel együtt át azt is, hogy mekkora dobósúlyra lehet szükség! Nagyobb villantók, testesebb csalik használatához mehetünk felfelé akár az 50 gramm feletti tartományba is.
Kisebb twister, gumihal és wobbler használata kapcsán viszont bőven megteszi egy könnyebb, finomabb pergetőpálca is. Mindenképp olyan árban, amit a lehetőségeink megengednek.

Mindenki maga dönti el azt, hogy mennyit szeretne és mennyit tud a pergetőbot beszerzésére fordítani. Szerencsére manapság kedvezőek a lehetőségek, ár-érték arányt tekintve remek pálcákkal indulhatunk el a vízpartra.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Professzionális audiovizuális rendszer kiépítése a Rumour étteremben

Professzionális audiovizuális rendszer kiépítése a Rumour étteremben

2022. jan. 21.

Egy étteremről nem az az első, hogy professzionális hangtechnika kiépítésére gondolunk. A legfőbb szempont, hogy hangulatunknak, ízlésünknek és a társaságunknak megfelelően tudjunk magas színvonalon étkezni. (X)

Hogyan készíts leltárt az ingóságaidról a biztosításodhoz?

Hogyan készíts leltárt az ingóságaidról a biztosításodhoz?

2022. jan. 19.

Ha meg kellene tippelned, hogy mekkora érték van az ingatlanodban, te milyen összeget mondanál? (X)

Létfontosságú pedikűreszközök

Létfontosságú pedikűreszközök

2022. jan. 18.

Egy profi szalonban tudni kell, hogy melyik folyamathoz milyen eszköz illik. A pedikűrözés például nem is létezhetne professzionális termékek nélkül. (X)

Női cipők őszre és tavaszra

Női cipők őszre és tavaszra

2022. jan. 17.

Az átmeneti évszakokban sokszor fejtörtést okoz annak meghatározása, hogy mit is vegyünk a lábunkra, hiszen az időjárás rendkívül változékony és kiszámíthatatlan. (X)

Komoly hidegfront érkezik – és majd még egy, úgy tűnik

Komoly hidegfront érkezik – és majd még egy, úgy tűnik

2022. jan. 17.

Télies hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – ma és a hét közepén is befut egy-egy hidegfront. A második marad is a hét végéig.

Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

2022. jan. 16.

A sniccer, más néven pengekés egyetlen olyan ember otthonából sem hiányozhat, aki szeret barkácsolni, kreatív ötleteket megvalósítani. (X)

Calvadost minden konyhába?!

Calvadost minden konyhába?!

2022. jan. 14.

Izgalmas italokban nincs hiány, s ezek népes táborát erősíti a Calvados is. +18 (X)