Dunaújváros Hetilap

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

doszerk - 2022. január 21. 9:54

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

Városunkban a tavalyi évben indult útjára a használt sütőolaj – és zsiradék gyűjtése. Az oktatási – nevelési intézmények önkéntes alapon csatlakoztak a „CseppetSem!” programhoz, számuk pedig egyre csak nő: jelenleg 16 gyűjtőponton adhatják le a kihelyezett boxokban a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat.
– A használt sütőolajat és zsiradékot a környezetet erősen terhelő anyagok között tartjuk számon, hiszen gondoljunk csak bele: egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, hatalmas károkat okozva ezzel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne a lefolyókba, a talajba, vagy akár a kommunális hulladéklerakóba kerüljenek, hanem gyűjtsük szelektíven! – mondta Szabó Zsolt alpolgármester, aki maga is elhozta a város 16 gyűjtőpontjának egyikére az otthonában felgyülemlett használt olajat.  

Hangsúlyozta: a város vezetése kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére:
–  Jó látni, hogy ma már egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód. A város önkormányzata üdvözli az ilyen, és ehhez hasonló környezetvédelmi kezdeményezéseket, egyik kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését. A "CseppetSem!" program egyik kiváló eszköze ennek, hiszen a csatlakozó intézmények közreműködésével már kisgyermekkorban kialakíthatóak  a környezetvédelemmel kapcsolatos szokások. 
Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője elmondta, a lakosságnak nincs más dolga, mint az adott gyűjtőpontok egyikére nyitvatartási időben zárt PET palackban vagy befőttes üvegben elhelyezni a használt, kihűlt olajat. 
– Dunaújvárosból a törökbálinti telephelyre szállítást követően az olajat  átszűrik, így a lakosságnak ezzel sincs dolga, majd a zacc a biogáz üzembe kerül, ezt elektromos energia előállítására használják, és a tiszta olajból és zsiradékból bioüzemanyagot gyártanak, amely végül a gázolaj gyártás során hasznosul újra. 
Cserháti László hozzátette: érdemes időt szánni az olaj szelektív gyűjtésére, hiszen amellett, hogy a környezetet kíméljük, az oktatási – nevelési intézményeket is támogatják a lakók, hiszen minden kilogramm leadott olaj után 25 forintot kapnak. 
A Dunaújvárosban található gyűjtőpontok listáját az alábbi táblázatban találják. 
Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat az elkerített udvar részekre, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez, így a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél, vagy csengessenek a portán.

A csatlakozás lehetőségeiről pedig a Biotrans hivatalos oldalán olvashatnak!

DMJV Önkormányzata

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.