Tavasz a télben még pár napon át – aztán jön a lehűlés

Öcaline - 2022. január 3. 9:54

Melegrekord-gyanús napok várnak ránk szerdáig a DO időjárási szakértőjének hét- és évnyitó előrejelzése szerint. A tavaszt idéző periódus után lehűlés várható, de még mindig nem az igazi.

"Viharos széllel jön a front szerdán" – hamarosan véget érhet tehát a téli tavasz, kezdte prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. Ma még kitart a jó idő, bár erősen felhős időre számíthatunk, és az északi hegyes-völgyes tájakon már elszórtan lehet kisebb eső, záporeső. Átmenetileg csökken a felhőzet délután. megélénkül az északnyugatira forduló szél – de még mindig 9 és 14 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A folytatás szinte lekopírozza a mai napot a friss modellek szerint – kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és főleg a Dunántúlon képződnek ködfoltok reggelre. Országszerte előfordulhat kisebb eső, záporeső – a délnyugati szelet többfelé erős, néhol már viharos széllökések kísérik, de marad a 10-12 fok körüli, egyértelműen a kora tavaszi mutatókat idéző idő.
A valódi változás szerdán várható, a borult égből többfelé lesz eső, amit a Dunántúlonhavas eső, a hegyekben havazás válthat fel – újra megnehezítve a közlekedést; a Mecsekben például pár centis hótakaró is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél többfelé lesz erős – a nyomában érkező hidegfront vet véget a szokatlanul enyhe időnek. hidegfront érkezik. Így fordulhat elő, hogy reggel még 10, délután már csak 4-5 fok körül valószínű a hőmérséklet.
A hét közepétől már egyértelműen téliesre fordul térségünk időjárása a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön eleinte marad a borongós idő, majd az erős szél hatására csökken a felhőzet. Csak futó zápor, vagy hózápor fordul elő, reggel fagypont körüli idő várható, délután 3-5 fok körüli értékekkel számolhatunk. 
A periódus utolsó napjai hűvös, télies időt ígérnek: pénteken reggel országos fagyra készülhetünk, majd a többórás napsütés hatására 5-6 fok köré melegszik a levegő. Csapadék nem várható. Nem úgy szombaton és vasárnap, amikor egy csapadékzóna érheti el térségünket – egyelőre kiszámíthatatlan állagú égi áldással: szombaton inkább havas eső, hó lehet, míg vasárnap jellemzően esővel számolhatunk.

A téli tavasznak egyelőre lőttek – korai eltenni még a nagykabátot!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kovács Tibor képe)

A rovat további hírei: Mozaik

Professzionális audiovizuális rendszer kiépítése a Rumour étteremben

Professzionális audiovizuális rendszer kiépítése a Rumour étteremben

2022. jan. 21.

Egy étteremről nem az az első, hogy professzionális hangtechnika kiépítésére gondolunk. A legfőbb szempont, hogy hangulatunknak, ízlésünknek és a társaságunknak megfelelően tudjunk magas színvonalon étkezni. (X)

Hogyan készíts leltárt az ingóságaidról a biztosításodhoz?

Hogyan készíts leltárt az ingóságaidról a biztosításodhoz?

2022. jan. 19.

Ha meg kellene tippelned, hogy mekkora érték van az ingatlanodban, te milyen összeget mondanál? (X)

Létfontosságú pedikűreszközök

Létfontosságú pedikűreszközök

2022. jan. 18.

Egy profi szalonban tudni kell, hogy melyik folyamathoz milyen eszköz illik. A pedikűrözés például nem is létezhetne professzionális termékek nélkül. (X)

Női cipők őszre és tavaszra

Női cipők őszre és tavaszra

2022. jan. 17.

Az átmeneti évszakokban sokszor fejtörtést okoz annak meghatározása, hogy mit is vegyünk a lábunkra, hiszen az időjárás rendkívül változékony és kiszámíthatatlan. (X)

Komoly hidegfront érkezik – és majd még egy, úgy tűnik

Komoly hidegfront érkezik – és majd még egy, úgy tűnik

2022. jan. 17.

Télies hetünk lesz a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – ma és a hét közepén is befut egy-egy hidegfront. A második marad is a hét végéig.

Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

2022. jan. 16.

A sniccer, más néven pengekés egyetlen olyan ember otthonából sem hiányozhat, aki szeret barkácsolni, kreatív ötleteket megvalósítani. (X)

Calvadost minden konyhába?!

Calvadost minden konyhába?!

2022. jan. 14.

Izgalmas italokban nincs hiány, s ezek népes táborát erősíti a Calvados is. +18 (X)