Tavasz a télben még pár napon át – aztán jön a lehűlés

Öcaline - 2022. január 3. 9:54

Melegrekord-gyanús napok várnak ránk szerdáig a DO időjárási szakértőjének hét- és évnyitó előrejelzése szerint. A tavaszt idéző periódus után lehűlés várható, de még mindig nem az igazi.

"Viharos széllel jön a front szerdán" – hamarosan véget érhet tehát a téli tavasz, kezdte prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője. Ma még kitart a jó idő, bár erősen felhős időre számíthatunk, és az északi hegyes-völgyes tájakon már elszórtan lehet kisebb eső, záporeső. Átmenetileg csökken a felhőzet délután. megélénkül az északnyugatira forduló szél – de még mindig 9 és 14 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A folytatás szinte lekopírozza a mai napot a friss modellek szerint – kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és főleg a Dunántúlon képződnek ködfoltok reggelre. Országszerte előfordulhat kisebb eső, záporeső – a délnyugati szelet többfelé erős, néhol már viharos széllökések kísérik, de marad a 10-12 fok körüli, egyértelműen a kora tavaszi mutatókat idéző idő.
A valódi változás szerdán várható, a borult égből többfelé lesz eső, amit a Dunántúlonhavas eső, a hegyekben havazás válthat fel – újra megnehezítve a közlekedést; a Mecsekben például pár centis hótakaró is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél többfelé lesz erős – a nyomában érkező hidegfront vet véget a szokatlanul enyhe időnek. hidegfront érkezik. Így fordulhat elő, hogy reggel még 10, délután már csak 4-5 fok körül valószínű a hőmérséklet.
A hét közepétől már egyértelműen téliesre fordul térségünk időjárása a középtávú előrejelzések specialistája szerint: csütörtökön eleinte marad a borongós idő, majd az erős szél hatására csökken a felhőzet. Csak futó zápor, vagy hózápor fordul elő, reggel fagypont körüli idő várható, délután 3-5 fok körüli értékekkel számolhatunk. 
A periódus utolsó napjai hűvös, télies időt ígérnek: pénteken reggel országos fagyra készülhetünk, majd a többórás napsütés hatására 5-6 fok köré melegszik a levegő. Csapadék nem várható. Nem úgy szombaton és vasárnap, amikor egy csapadékzóna érheti el térségünket – egyelőre kiszámíthatatlan állagú égi áldással: szombaton inkább havas eső, hó lehet, míg vasárnap jellemzően esővel számolhatunk.

A téli tavasznak egyelőre lőttek – korai eltenni még a nagykabátot!

(Fotó: Így látjuk Mi! – Kovács Tibor képe)

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

DSTV: mozgás, játék, közösség a Móricz-pikniken (galériával)

2022. okt. 01.

Színes forgataggal tért vissza az elmúlt években elmaradt Móricz-piknik, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskola udvarán rendezett közösségi program ezúttal is nagy siker volt mind a nebulók, mind a szülők körében. Hangkép és galéria itt!

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

DSTV: újra Dunai Kincses Kert a Szalki-szigeten

2022. szep. 29.

Közismert és közkedvelt forgatagról tudósít a DSTV összeállítása. A nyári szünet után újra a Szalki-sziget adott otthont a Dunai Kincses Kert helyi termelői piac és kézműves vásár kavalkádjának – a szokott színvonalon és sikerrel. Hangkép.

Lételemed a változás?

Lételemed a változás?

2022. szep. 26.

Vannak emberek, akik imádják az állandóságot, akiknek a kiszámíthatóság a fontos. Akik akkor érzik jól magukat, amikor minden a megszokott mederben halad. (X)

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

Felhős, változékony, csapadékos időszak következik

2022. szep. 26.

Egymást érik a frontok a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét közepén lehet egy kis szünet, de a végére megint bőven kapunk az égi áldásból.

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

Lehet divatos és egyben biztonságos egy munkaruházat?

2022. szep. 25.

A munkavédelmi ruházat viselése számtalan munkakörben nemcsak törvényi előírás miatt szükséges, hanem valóban életünket, egészségünket védi. (X) 

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

A nyári szünet után újra itt a Dunai Kincses Kert!

2022. szep. 23.

Több mint hetven árus kínálja a portékáját az őszköszöntő eseményen – a termelői piac és kézműves vásár a Szalki-szigetre tér vissza szombaton délután!

Miért jó a szakállbeültetés?

Miért jó a szakállbeültetés?

2022. szep. 22.

Szinte hihetetlen, de azzal kapcsolatban is végeztek már kutatásokat, hogy a nők kihez vonzódnak jobban. A szakállas vagy a simára borotvált férfiakhoz? (X)