Dunaújváros Hetilap

Legendás testnevelőjétől búcsúzik a Vasvári iskola

Öcaline - 2022. február 22. 18:00

"Meghalni annyi, mint történetté, legendává, álommá válni..." – elhunyt Makray Tiborné, mindenki Györgyi nénije; mély fájdalommal búcsúzik ikonikus alakjától a Vasvári iskola.

Drága Györgyi néni!

Hát, eljöttek érted… egy februári szombaton. Hiába marasztalt a tavaszhozó szellő, vagy a táncoló napsugár, ami belopózott a halvány kis szobába. Eljöttek a vasváris legendák, az "Igazgató" és a "Testnevelő tanár". Tudtad, hogy jönni fognak, készültél már titokban… és amikor megálltak az ágyad mellett, huncut mosollyal – tudod, amikor a szemed is nevet – csak ennyit mondtál: "Fiúk! Itt vagyok! Készen állok a feladatra! Mellkast ki, fejet fel, pocak be!"…. eltűntek a ráncok, a vékonyka testet újra sportos erő töltötte fel, és 86 év bölcsességével, hitével és elszántságával elindultál Velük, a Társaiddal, hogy immár az Égi Iskolában alkossatok ugyanolyan csodát. 

Mert hidd el, amit itt tettél, máig tartó csoda lett!

Híressé tetted a Vasvári Pál Általános Iskolát, ahol 36 éven át több száz tornászpalántát nevelgettél. Diákjaid számtalan aranyéremmel tértek haza az országos úttörő-olimpiákról, szinte szomjazták a sikert. Tornaedzőként és testnevelőként is azt szeretted volna, hogy minél többet mutassanak meg a tehetségükből. Kollégáiddal együtt így alkottátok meg az iskola legjobb atlétáiból, tornászaiból és kézilabdásaiból az első, sportolókból álló osztályt. Majd fáradhatatlan munkával, lehetetlent nem ismerve 1971-ben létrehoztátok a testnevelés tagozatot, amely ma, 51 év után is a Vasvári iskola meghatározó profilja. 
25 évig voltál tagozatvezető, válogatott sportolók, világ- és Európa-bajnokok, olimpikonok hozták munkád gyümölcsét. Városi és országos elismerést is kaptál, 1992-ben Dunaújváros Oktatásügyéért díjat, 1996-ban a Testnevelők Országos Tanácsa Életműdíját. Ahogy egy volt kolléganőd fogalmazott: Györgyinek "az élete volt a hivatása, a hivatás volt az élete". 
És hogy mit adtál a tanítványaidnak, akik felnőttként is hálás szívvel gondolnak rád? Megannyi csodálatos emléket, évtizedeken át őrzött ajándékokat, a csapatban érlelődő erőt, példamutató kitartást. Vidám tornaünnepélyeket, bemutatókat, ahol együtt örültetek a tapsnak, szeretettel teli bizalmat, hogy bármilyen gondjukat megoszthatták veled. Egyszer azt mesélted egy interjúban, hogy büszke vagy a két és fél órán át tartó piaci bevásárlásaidra. Persze nem az alapos háziasszonykodás miatt, hanem mert olyan sok régi tanítvány szólít meg ilyenkor, emlékezve az együtt töltött időkre. Ezt a boldogságot mindennél fontosabbnak tartottad.
Most csendes az iskolád, és csendes szeretett tornacsarnokod is. Minden tornaversenyen, bemutatón ott voltál, a gyerekek, az edzők odaszaladtak hozzád egy ölelésre – ők voltak a családod, és a csarnok az igazi otthonod. Most csak állunk, és nézünk utánad szomorúan a messzeségbe.

Eljöttek érted, hát menned kellett. Legyen könnyű az utad! Vár rád az égi Csapat! Köszönjük, hogy együtt lehettünk veled!
                        
A Vasvári Pál Általános Iskola dolgozói és tanulói nevében
Kovács Erzsébet
intézményvezető

(Nyitóképünk illusztráció; archív fotó: DKSE)

A rovat további hírei: Közélet

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.