Dunaújváros Hetilap

Számolj a demokráciáért! – az aHang felhívásával

Öcaline - 2022. február 2. 15:35

Egyszerre folytatjuk és picit meg is szakítjuk az Unhack Democracy csoport Számolj a demokráciáért címmel kezdett sorozatát – itt aHang közleménye: várják mindazokat, akik tevékenyen kívánnak őrködni a demokratikus játékszabályok tisztasága fölött. És persze jön egy videó is!

A DO-hoz eljuttatott közlemény egyértelműsíti: a 2022-es választások egyik legfontosabb állampolgári tevékenysége, aktusa a szavazatszámlálás lesz. Előzetes számítások alapján minimum 20 ezer számlálóra lesz szükség. 

Minden helyszínekre várnak!

A szavazóköri visszaélések megakadályozása s így a választások tisztaságának garantálása szempontjából a legnagyobb munka a szavazatszámlálókra vár. Az aHang a 20k22 kezdeményezéssel együttműködve országszerte mozgósít embereket, akik vállalják ezt az elképesztően fontos feladatot. 
A helyzet az, hogy Budapesten már nagyon jól áll a szervezés, rengeteg a jelentkező, vidéken azonban még több ezer emberre van szükség! Az aHang ezért minden vidéken élő tagját, követőjét, feliratkozóját arra kéri, ha módjában áll, még most jelentkezzen szavazatszámlálónak a 20k22-höz, mivel a jelentkezési határidő nemsokára lejár.
Természetesen nemcsak vidékről, hanem a városokból is várják a további jelentkezőket, itt azonban a lehető legtöbb olyan önkéntesre számítanak, aki akár utazni is hajlandó egy másik megyébe, hogy besegítsen az ottani számlálóknak. Az ezzel kapcsolatos szándékot a 20k jelentkezési lapján lehet jelezni. 

"Segítek vidéken!"

A 2018-as választások alatt és után több videó, cikk, majd később kutatás látott napvilágot, amely egyértelműen megmutatta, a folyamat mely pontján és hogyan tudják manipulálni a szavazóköri eredményeket. Az aHang e ponton is hangsúlyosan fogalmaz: "Egyszerűen nem hagyhatjuk, hogy ez ismét ilyen méretekben megtörténjen, ezért kell ott lennünk minden egyes szavazókörben számlálóként! Négyévente egyszer van ilyen lehetőség. Ha nem várnál 2026-ig, és érzel magadban elég erőt, hogy egy napot rászánj erre az ügyre, akkor tarts velünk!"

Regisztrálni az alábbi címen lehet!

Jelentkezz szavazatszámlálónak, hogy sikerüljön! (katt) >>

Mivel az aHang felhívása egybevág az Unhack Democracy csoport kampányának céljaival – a programról itt írtam a közelmúltban –, így a közlemény hangképes illusztrációjaként a Számolj a demokráciáért bevezető összeállítását mellékeltem!

(Illusztráció: aHang)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.