Télies idővel köszönt be a tavasz

Öcaline - 2022. február 28. 9:12

Főként éjjelente lehetnek komoly fagyok térségünkben, figyelmeztet a DO időjárási szakértője. De ma, sőt csütörtökön, is lehet még egy-egy hózápor. Itt a tavasz, de csak papíron.

"Hózáporok, majd erős fagyok" – nem éppen a tavaszt idéző nyitánnyal startol Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu időjárási portál szakértő szerkesztőjének hétindító prognózisa. Már a mai nap is érdekesen alakul: északkelet, kelet felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan – legnagyobb valószínűséggel az északi hegyes-völgyes régiókban – alakulnak ki hózáporok, másutt havas eső, eső lehet inkább. Az északkeleti szél megerősödhet. A tél utolsó napján kifejezetten télies időre készülhetünk – 4-5 fok körül alakul a csúcsérték.
A közeli kilátások némi változást ígérnek a friss modellek szerint: kedden sok napsütésre számíthatunk, csak estefelé növekszik meg a fátyolfelhőzet – főként északkeleten. Számottevő csapadék nem várható, és lassan mérséklődik az északkeleti légmozgás. Cserébe viszont reggel kopogós fagy lesz országszerte, és térségünkben délután is csak 5-7 fok valószínű. Marad a napos időjárás szerdán is, csapadékra nem kell számítani, viszont még durvább lehűlés várható reggelre: a szélvédett, fagyzugos helyeken -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, de – közlekedők, figyelem! – térségünkben is -5 fok körüli értékekkel számolhatunk reggel – délután 5-7 fok körül alakul maximum.
Újabb változás várható a hét közepétől: a középtávú előrejelzések specialistája szerint csütörtökön a napsütés mellett észak felől gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet – és néhol újra előfordulhat egy-egy futó hózápor. Megélénkül az északnyugati szél, és nap közben 6-8 fok körüli értékeket mérhetünk.
A hét utolsó napjaiban is változékony, reggelente kifejezetten télies idő várható, pénteken és vasárnap a napos, és tartósabban rétegfelhős területek váltakoznak, szombaton inkább borult idővel számolhatunk. Az északnyugati szél élénk marad, viszont csapadék nem valószínű – a fagyos reggelek után pénteken még 5-7, vasárnap már 10 fok körüli csúcsokkal számolhatunk.

A naptár szerint, papíron itt a tavasz, igaz, ez, mármint a papír nem nagyon érdekli a légköri tényezőket.

(Fotó: Így látjuk MI! – Lukács János felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

DSTV: átadták az adományt

DSTV: átadták az adományt

2024. máj. 10.

Utolsó felvonásához érkezett az idei, 27. Jótékonysági pedagóguskoncert eseménysora, derül ki a DSTV összegzéséből. A Móricz kis csapata rövid műsorral körítve adta át az idei koncert bevételét a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának. Hangkép.

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.