Dunaújváros Hetilap

A polgármester szerint Kálló Gergely az ésszerű választás

doszerk - 2022. március 31. 18:09

Képviselői teljesítmény kontra fideszes csúsztatások, a várost sújtó politikai bosszú és az ellenzéki összefogás ereje: exkluzív interjú Pintér Tamás polgármesterrel az országgyűlési választás küszöbén.  

A hétvégén országgyűlési választások lesznek, 4 évvel ezelőtt Önt választottá meg a dunaújvárosi körzet egyéni képviselőjének. Most milyen eredményre számít?

– Most is bízom a körzetben élők józanságában, akik már 4 éve azt mondták, hogy elég volt abból a rendszerből, amit Orbán Viktor 2010 óta épít. Megválasztásom után igyekeztem elvinni az itt élők hangját az Országgyűlésbe, hogy nyilvánosan szembesítsem a hatalmon lévőket az itteni valóságról. 2020 után ezt a munkát Kálló Gergely folytatta és azt kell mondanom, hogy sikeres munkát végzett. 

A fideszes kritikák szerint Kálló Gergely semmilyen munkát nem végzett.

– Mondja ezt dr. Molnár Krisztián, aki, ha érdekei úgy kívánják, akkor saját sikerének mutatja be például az iváncsai beruházást, de ha az ott élők felháborodására kell válaszolni, akkor, mint egy előkelő idegen, hárítja azokat. Néhány hónapja konkrétan kinevették őt az iváncsaiak, akiknek a megkérdezése nélkül döntöttek egy 2500 főt foglalkoztató veszélyes üzem Iváncsára telepítéséről. Itt Dunaújvárosban is ugyanaz a helyzet: amikor szembesítettem őt azzal, hogy a különleges gazdasági övezet létrehozásával gyakorlatilag kirabolja Dunaújvárost, akkor konkrétan letagadta, hogy köze lenne hozzá, miközben az előkészítő anyagban feketén-fehéren benne van: ő maga kezdeményezte ezt a gyalázatot. Ezzel szemben Kálló Gergely olyan munkát végzett, ami az itt élők véleményének kikérésén alapult, és azokért vállalja is a felelősséget.

Mondana néhány példát?

– Így tett akkor, amikor módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy a pandémia miatt adott önkormányzati jutalmak legyenek adó és járulékmentesek. A kormány ugyanis a nagy öntömjénezésben a szociális szféra dolgozóit egyszerűen elfelejtette, mi azonban minden nehézség ellenére tudtunk jutalmat adni nekik. Azonban ebből is súlyos milliók vándoroltak az államkasszába, adóként, járulékként. Kálló Gergely javaslata az volt, hogy ezt a pénzt is megkaphassák a szociális dolgozók, a fideszes többség azonban lesöpörte az asztalról. Ugyanígy lesöpörték azt a javaslatát, ami bizonyos időszakokban megtiltotta volna a méhek lakóövezet való tartását, ebből ugyanis Újtelepen sok konfliktus van, rengeteg lakót zavar, de csak egy törvénymódosítással lehetne rendezni a helyzetet. A fideszesek azonban ezt nem engedték. Szintén nem támogatták a költségvetéshez beadott módosító javaslatot, ami az Arany János iskola felújításáról szólt. Kálló Gergely kezdeményezte ezt az Országgyűlésben, a Fidesz leszavazta – most Mészáros Lajos megígérte, hogy felújítaná az iskolát. Mennyire hiteles ez? Szerintem semennyire, viszont kimondottan arcátlannak tartom. Ez a mentalitás az, ami nem hiányzik és amire már olyan sokszor mondott nemet Dunaújváros.

Ezek mégiscsak eredmény nélküli dolgok.

– Ha úgy tetszik akkor most igen, de higgye el, ez előbb-utóbb a Fidesznél is tarthatatlan lesz, nem véletlen, hogy például az Arany iskola felújítása már nekik is kampánytéma. De vannak konkrét eredmények is, ugyanis Dunaújváros önkormányzata szorosan együttműködik Kálló Gergellyel, és több fejlesztés is az ő közreműködésével, az ő véleményének a figyelembevételével valósult meg, hiszen rengeteg választóval beszél, akiknek ilyen módon közvetíti a véleményét. Sajnos erre több környékbeli polgármester nem tart igényt, így akarnak jó pontokat szerezni a Fidesznél, véleményem szerint ezzel saját választóikat veszik semmibe. Mi itt Dunaújvárosban más mentalitást képviselünk, láthatták: én fogadtam Mészáros Lajost és Molnár Krisztiánt is, ami lássuk be: fordított esetben elképzelhetetlen lenne. A konkrétumokra visszatérve: 2020 óta megvalósult a Tornacsarnok felújítása, számtalan köztéri szobrot, bútort adtunk át, elég csak a Borovszky parkra gondolni, elkészült a Remix, most indul egy útfelújítási program, és számtalan új géppel bővült a város gépparkja amit tragikus állapotban vettünk át, de megújult a Budai Nagy Antal burkolata is. Ezek közül több pályázati pénzből valósult meg, ezek azonban nem úgy működnek, hogy ideutalják a pénzt és azt úgy költjük el, ahogyan akarjuk. Kis túlzással ahhoz is miniszteri engedély kell, ha egy ajtót arrébb akarunk rakatni az eredeti tervhez képest, arról nem is beszélve, hogy plusz forrásra is szükség lehet. Ha ilyen gondunk volt, akkor mindig számíthattunk Kálló Gergelyre. 

Az utóbbi napokban Magyar András kiszivárgott hangfelvétele borzolja a kedélyeket, ő gyakorlatilag mindennek ellentmond, amit ön az imént elmondott. 

– Egy példával szeretném szemléltetni ezt a dolgot. Miniszteri levelek, interjúk, hivatalos dokumentumok bizonyítják azoknak, akik esetleg nem emlékeznek rá, vagy akkor még nem éltek: 2000 környékén az Orbán-kormány kezdte el előkészíteni a Dunaferr privatizációját. Nincs rá jobb szó: egyszerűen kinyírták Horváth István vezérigazgató urat és a saját embereiket ültették a cégbe, például a DVCSH tulaj Pomázi Csabát. Befejezni pedig egész egyszerűen azért nem tudták az eladást, mert elvesztették a 2002-es választást. Ettől függetlenül tény: a privatizációt a Fidesz készítette elő. 12 év kormányzás után pedig a Fidesz még ma is csak ezen tud lovagolni, ráadásul ezen is hazug módon, miközben semmilyen más megoldása nincs a Dunaferr problémáira. Arra pedig azért finoman felhívnám a figyelmet: bár vannak gondok, de a privatizáció után 18 évvel is működik a gyár. Most egy illegálisan nyilvánosságra hozott Magyar András idézettel megpróbálni előadni, hogy a fidesznek semmi köze az egészhez, hát elég izzadságszagú, szerintem ennyit ér ez az egész felvétel. Arról nem beszélve, hogy Kálló Gergely folyamatosan napirenden tartotta a Vasmű kérdését az elmúlt két évben. Rendszeresen tárgyalt a menedzsmenttel, a szakszervezetekkel, az ott dolgozókkal és erről tájékoztatta a közvéleményt is. Kálló Gergely folyamatosan felszólalt az Országgyűlésben, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a témára, emlékezetes az egyik miniszterhelyettes válasza, aki azt mondta, hogy azokon a cégeken segítenek, ahol van haszon. Ez önmagáért beszél. Most a kampányban persze a Fidesznek megint eszébe jutott a Vasmű, de szerintem ezen a dunaújvárosiak már átlátnak. 

Akkor Ön szerint semmi más tanulsága nincs a felvételnek?

– Ó, dehogynem, mint mindig: az emberi szál. Vajon kivel beszélt Magyar András? Láthatóan egy olyan emberrel, akiben megbízott, barát, ismerős vagy volt tanítvány esetleg. Ez az ember olcsó politikai haszonszerzés reményében hátbaszúrta őt, az engedélye nélkül felvette a beszélgetést, majd megvágta és nyilvánosságra hozta. Itt tart 2022-ben morálisan a Fidesz, és ők akarnak bennünket kioktatni. De láthatjuk az egész kampányban, hogy a Fidesz külön mocskolódó oldalt tart fenn, ahol névtelenség, arctalanság mögé bújtatják a hazugságaikat, mert már annyi tartás sincs bennük, hogy vállalják, amit mondanak, miközben tiszta kampányról beszélnek. Ezt a kettős politikát kell a leghatározottabban visszautasítanunk április 3-án. 

Mit javasol, kire voksoljanak a dunaújvárosiak?

– Mindenki a saját meggyőződése és lelkiismerete szerint szavazzon, de mindenki menjen el szavazni, mert most tud igazán beleszólni közös ügyeink intézésébe. Én biztosan ott leszek; a közös ellenzéki listára és Kálló Gergelyre fogok szavazni.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.