Dunaújváros Hetilap

Az EpiPen injekcióról tartottak előadást a pedagógusoknak

Terdik Péter - 2022. március 4. 17:27

Szakmai konferencián döntött arról az önkormányzat a közelmúltban, hogy minden nevelési intézményét ellátja a súlyos allergiás reakciók kezelésére használatos EpiPen injekcióval, de csak azt követően, hogy az intézmények dolgozói szakmai tájékoztatót kaptak a használatukról – erre a héten került sor a Városházán. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a városban működő köznevelési, gyermekjóléti, kulturális és egészségügyi intézmények vezetőit hívta meg az egészségügyi kerekasztal tanácskozására Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester.

Nagy volumenű kezdeményezés tanúi lehetünk

A kerekasztal összehívásának apropóját egy, az országos nyilvánosságban nagy vihart kavart végzetes eset adta: a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt egy hétéves kisfiú, miután egy iskolai esemény után allergiás reakciók léptek fel nála. A felfoghatatlan esemény országszerte ráirányította a figyelmet arra, hogy megfelelő-e az intézmények egészségügyi felszereltsége – és az is felvetődött, hogy az ott dolgozók képesek-e felismerni, mit kell tenniük hasonló helyzetben. Hiába áll ugyanis rendelkezésre az ellenszer, ha nincs a közelben olyan segítő, aki tudja azt használni. 
Barta Endre kezdeményezésére nem sokkal később el is kezdődött egy szakmai felkészítő előadássorozat: a közelmúltban Geistné Edélyi Júlia, a helyi Vöröskereszt munkatársa tartotta az első előadást az azonnali segítségnyújtásról a városban működő köznevelési, gyermekjóléti, kulturális és egészségügyi intézmények vezetőinek.

A tanárok is csatlakoztak

Dunaújváros iskoláiba, óvodáiba és bölcsődéibe rendkívül sok allergiás gyermek jár. Az ő védelmüket hivatott segíteni az a kezdeményezés, amely részeként a helyi intézmények számára EpiPen injekciók biztosításában segítenek az önkormányzat munkatársai. A programhoz a megfelelő szakmai tudás átadása is társul: a közelmúltban az iskolák pedagógusai hallhattak egy előadást dr. Máté Ágnes SBO osztályvezető főorvos tolmácsolásában. A főorvos átfogó, részletes, és gyakorlati elemekkel tűzdelt előadás keretében ismertette a pedagógusokkal az allergiás rohamokkal, valamint az Epipen injekcióval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Óvodákban, bölcsődékben is 

Az általános- és középiskolai tanárokat követően a napokban az óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusok számára tartott előadást dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház osztályvezető főorvosa. Az előadáson elhangzottakat a doktornő elektronikus úton is eljuttatta az intézmények munkatársainak. Az esemény kezdetén Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester köszönetet mondott a szervezésben és koordinációban oroszlánrészt vállaló Vargáné Kocsis Anikónak, az Egészségmegőrzési Központ vezetőjének, valamint a Vöröskereszt helyi szervezete képviselőinek. 
Az előadás kapcsán Barta Endre hangsúlyozta, amíg a szakemberek a megfelelő szaktudás átadásában, valamint a pedagógusok képzésében tudnak segíteni, addig az önkormányzat munkatársai a koordinációs feladatokat támogatják. Hangsúlyozta, a városvezetés képviselői számára kiemelten fontos a gyermekek biztonsága, ezért minden tőlük telhető eszközzel segítik a kezdeményezés fejlődését, majd későbbi fenntartását.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.