Biztonság magasabb fokon: ezért jó a másodzár!

doszerk - 2022. március 20. 8:54

Mennyire biztonságos a lakásod? Attól függően, hogy hány ponton lehet bejutni, s azok mennyire védettek, a kérdésre igen sokféle válasz érkezhet. (X) 

Amennyiben családi házban élsz, több dolgot is át kell gondolnod, de ha lakásban, akkor valószínűleg kevesebb behatolási pontot kell figyelembe venned. Az azonban minden esetben általános kijelentés, hogy a bejárati ajtónak a lehető legmagasabb szintű védelméről kell gondoskodnia, ha megfelelően szeretnénk óvni az otthonunkat, és persze a benne található értékeket.

Mi minden van hatással a bejárati ajtó megbízhatóságára?

A bejárati ajtó többféle módon is védi az értékeinket, az egyik magának a nyílászárónak a minősége. Ha az ajtó gyenge minőségű, amit például egyszerűen be lehet rúgni vagy törni, akkor nem a legjobb alapokról indulunk. 

Ez azt is jelenti, hogy egy sérülékeny bejáratot gyakorlatilag hiába szerelünk fel a legmasszívabb zárszerkezettel, akkor sem jelent majd komoly védelmet. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy függönyt is elég a bejárati ajtó helyére akasztani, az is pont ugyanolyan oltalmat tud biztosítani.

Ugyanennyire szerencsétlen megoldás az is, ha egy erős, úgynevezett biztonsági ajtót választunk, azonban gyenge zárakkal szereljük fel. Érthető módon itt sem leszünk nagyobb biztonságban, hiszen gyakorlatilag hiába a drága és kiváló nyílászáró, ha például egyetlen töréssel eltörhető a zárja, s már nyitva is van az illetéktelen behatolók előtt.

Okfejtésünkből egyenesen következik az, hogy mind az ajtónak, mind pedig az azt biztosító zárszerkezetnek erősnek és színvonalasnak kell lennie abban az esetben, ha nem szeretnénk a véletlen szerencsére bízni otthonunk, értékeink védettségét.

Mit tehetünk akkor, ha gyors megoldásra van szükségünk?

Abban az esetben, amikor hamar szeretnénk olyan megoldást találni, amely valódi segítséget nyújt a problémáinkra, érdemes átgondolni a lehetőségeket, és esetleg ajtócsere nélküli megoldást keresni. Ilyen lehet a másodzár bevetése is.

Mik azok a másodzárak? Miért jók?

A másodzárak alapvetően arra szolgálnak, hogy gyorsan és hatékonyan magasabb szintre emeljék a nyílászárók védelmét. A zar-zarbetet.hu zárjai között minden típus megtalálható: a hevederzárak, a reteszzárak, a gombos zárak, de még a tolózárak is a kínálat részét képezik.

A kéttollú zárak mellett az amerikai stílusú zárak, illetve a magasabb szintű biztonsági másodzárak alkalmazását is érdemes megfontolni. Természetesen mindenképp annak megfelelően válasszunk, amilyen szintű erősítésre vágyunk az eredeti, már meglévő zárszerkezetünk mellett. 

Míg egyes másodzárak inkább a lelkünknek tesznek csak jót, addig a komolyabb változatok, mint amilyenek a biztonsági zárak, illetve a hevederzárak is, valóban sokat tehetnek a védelem érdekében. 

Fontos mérlegelni azt is, hogy például a befeszítés elleni védelemre szükségünk van-e, mert ez is alapvetően meghatározza azt, hogy melyik típust érdemes választanunk.

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)