Dunaújváros Hetilap

"... csak egy újabb kormányzati átverésről van szó"

Öcaline - 2022. március 21. 9:55

A helyi iparűzési adó megfelezése kapcsán ígért kormányzati kompenzáció elmaradásáról tartott tájékoztatót Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője. A forráskiegészítés elmaradása 500 milliós lyukat üt a város büdzséjébe.

Érzékeny és zsebbevágó témáról szolgált friss információkkal a nyilvánosságnak Kálló Gergely: térségünk országgyűlési képviselője a helyi iparűzési adó kapcsán ígért kormányzati kompenzáció elmaradásáról tartott tájékoztatót.

Az ígéret ígéret maradt

A forráskiegészítés elmaradása az Orbán-kormány pandémia ürügyén a településeket sújtó döntéseinek sorába illeszkedik, hangsúlyozta Kálló Gergely:
– Újabb szög bújt ki a zsákból, a településeket, köztük Dunaújvárost is érzékenyen érintő gépjárműadó-elvonások után a helyi iparűzési adó megfelezése feszíti tovább a városi költségvetéseket. Sajnos az ígéret ígéret maradt, mert ugyan kezdetben arról volt szó, hogy mindenben kompenzálják az érintett önkormányzatokat, idővel kiderült, ebből semmi sem igaz – csak egy újabb kormányzati átverésről van szó.
A képviselő felidézte: előbb alanyi jogon járó kompenzációt ígért az Orbán-kormány, majd felmerült egy pályázati úton történő forráskiegészítés lehetősége, és szó esett arról is, hogy kedvezményes kamatozású hitellel segítik az önkormányzatokat. Mára mindebből semmi sem valósult meg.

500 millió mínusz a büdzsében

A kisvállalkozások adójának megfelezése önmagában dicséretes lépés, de csak abban az esetben, ha a kieső önkormányzati bevételt valamilyen formában pótolja az állam, nyomatékosította Kálló Gergely:
– Új, és sajnos nagyon elszomorító fejlemény, hogy megérkezett az államkincstár magyarázata a vonatkozó rendelet kapcsán, amiből már fehéren-feketén kiderül, hogy az állam nem kárpótolja az elvonások miatt bajba jutott önkormányzatokat – Dunaújváros esetében ez azt jelenti, hogy 500 millió forintos hiány keletkezett a költségvetésben. Időközben az is kiderült, hogy egyik ellenzéki települést sem kompenzálták, vagyis újra csak arról beszélhetünk, hogy a kormány az ellenzéki önkormányzatokat sarcolja és bünteti. Valójában persze ez nem igaz – az Orbán-kormány átgondolatlan döntése minden városlakót érint, pártszimpátiától függetlenül!
Az országgyűlési képviselő szerint az április 3-án esedékes választás egyik fontos tétje éppen az lesz, hogy sikerül-e felszámolni ezt a káros gyakorlatot: Kálló Gergely szerint az újabb sarcok helyett pártállástól független, átgondolt és hatékony forráskiegészítésre van, lesz szükség a mostani, ellenzéki településeket sújtó szisztémával szemben. 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.