Dunaújváros Hetilap

Eddig 12 tonna koszt takarított el az új gép a város útjairól

Terdik Péter - 2022. március 31. 9:44

Hosszú évek felgyülemlett portömegeitől szabadítja meg a települést az a takarítógép, amelyet a közelmúltban adott át Kálló Gergely országgyűlési képviselő, és Mezei Zsolt alpolgármester. A munka sok, az utcák pedig hosszúak – idő és türelem kell a teljes tisztasághoz. 

Még egy hete sincs, hogy a városvezetés átadta az új utcaseprő gépet. Bár alkalmanként az elmúlt években is találkozhattak a városlakók hasonló géppel az utcákon, azt az önkormányzat csak bérelte más városoktól, saját tulajdonában hosszú évek  óta nem volt hasonló jármű – idáig.  Az újonnan vásárolt géppel ugyanis végre városunk a saját kezébe vehette a "seprűt".

Lassan, de biztosan járja a várost 

A városvezetés külön kérése volt, hogy a takarítógép először a külső városrészeket járja, ennek megfelelően a Technikum városrészben kezdte meg a munkát, azóta megfordult a Kertvárosban, és a Béke városrész útjain is. A közösségi médiában több felvetés is érkezett a városlakóktól, miszerint a gép nem takarít elég alaposan. Ezzel kapcsolatban Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester kiemelte: még azokon a szakaszokon is rengeteg volt a por, ahol eddig kézi erővel takarították az utakat, így a gépnek többször végig kell mennie egy-egy szakaszon, hogy az teljesen tiszta legyen, ennek illusztrálására egy fotót is közzétettek az eredményről. 
Szintén felvetődött, hogy a gép láthatóan sok port ver fel. A szakemberek visszajelzései alapján ez „természetes”, hiszen az évek során összegyűlt port és törmeléket kell eltakarítani, itt azonban a gép beállításaival lehetett finomítani a helyzeten. A takarítógépet a Dunanett Nkft. szakemberei kezelik – mint azt Márton László a társaság munkatársa elmondta, látva a csütörtöki próbaút után felkavart por mennyiségét, azonnal egyeztettek a gyártóval. Az újonnan kapott információk szerint a szűrők beállításán kellett módosítani, ezt meg is tették a szakemberek, így aki a napokban találkozik a géppel, már maga is láthatja, hogy jóval kevesebb port ver fel, és jóval hatékonyabban végzi a dolgát.

Pár nap alatt több tonna port gyűjtött

Márton László hangsúlyozta, az is látni kell, hogy a folyamatos kézi takarítás ellenére is rendkívül sok por gyűlt össze a városban. Az új gép már az első másfél héten 12 tonna portól, falevéltől és sódertől szabadította meg a település útjait. A padkák melletti kosz újratermelődése persze elkerülhetetlen, hiszen számos gyár és vállalat teherautói róják az utakat, ezáltal a városba behajtó gépjárművek ezt ugyanúgy összeszedik, és szórják szerteszét. A takarítógép segítségével azonban ez a körforgás nagy mértékben javítható, hiszen amit eddig nehézkesen, kézi erő segítségével takarítottak fel, azt a gép már jóval kedvezőbb idő alatt elvégzi.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.