Dunaújváros Hetilap

Ellenszélben is sztrájkolnak a pedagógusok

Öcaline - 2022. március 15. 17:53

Bár a fenntartói oldal a szakszervezeti képviselők szerint minden eszközt bevet, holnap várhatóan a dunaújvárosi oktatási intézmények többségében is sztrájkot kezdenek a pedagógusok. A jelszó a régi: nincs hova hátrálni!

A január végén tartott, hasábjainkon is megénekelt  figyelmeztető munkabeszüntetés, majd a sztrájk alapjogát anulláló kormányrendelet miatti tiltakozások után március 16-án, szerdán kezdődően országszerte határozatlan idejű sztrájkba lépnek a pedagógusok. 

A szolidaritás ereje

Érdekes adalék, hogy több helyszínen – a főváros mellett Székesfehérváron és Szegeden – a diákok is megmozdulásokat terveznek: tüntetés mellett a pedagógusok melletti kiállásként úgynevezett "szolidaritó hiányzás" is szerepel a kínálatban; ráadásul Budapesten a pedagógusjelöltek is tüntetnek. Az intézményi szintű munkabeszüntetések mellett 17-én és 18-án egy-egy megmozdulást is szerveznek – csütörtökön a civil szervezetek tartanak a CEU épületében szolidaritási napot sok programmal, péntekre diákok szerveztek közös kiülést a Kossuth térre. Ez utóbbi akció érdekessége, hogy szintén civil szervezetek szervezésében tartanak majd nyilvános órákat – miközben az iskolákban sztrájkolnak a tanárok.
Végül, de közel sem utolsósorban: a tervezett programok sorában az eddigi utolsóként március 19-én, szombaton délután a Kossuth térre várják a tiltakozókat – a kockásinges tanártüntetést a szerdán kezdődő tiltakozási hullám csúcsának szánják a szervezők. A PDSZ és a PSZ a két érdekvédelmi tömörülés közös felhívásában arra kéri a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket – de gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani.

Sztrájkolnak a városban is

Természetesen a dunaújvárosi, város környéki intézmények is bekapcsolódnak a sztrájkba. Amint arról érdeklődésünkre Horváth Éva, a PDSZ helyi ügyvivője elmondta, annak ellenére rengetegen vállalják a sztrájkot, hogy a fenntartók többsége elképesztő erőlködéssel félemlíti meg a dolgozókat. A már említett szakszervezeti összegzésben olvasható: "A tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy a munkavállalók érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni a munkahelyeken. Teszik ezt úgy, hogy a felelősséget az igazgatókra hárítják."
Éppen emiatt lehetetlen most megjósolni, hány ember áll bele a sztrájkba – Horváth Éva szerint mindenhol lehetnek, lesznek is visszalépők –, ugyanakkor az eddig befutott információk jelentős sztrájkhajlandóságról tanúskodnak.  Horváth Éva közlése szerint az Aranyban 24, a Dózsában 19, a Mórában 26, a Vasváriban 34 fő sztrájkol majd, a Széchenyi gimnáziumban 25 tanár, a Rostiban 1 fő kivételével mindenki sztrájkba lép holnap. Sztrájkol a pedagógiai szakszolgálat 12 munkatársa is. A térségi intézmények közül Besnyőn mindenki sztrájkol, Iváncsán 13 pedagógus, Pusztaszabolcson 22 fő csatlakozik az akcióhoz. A merítés nem teljes, Kulcson is többen készülnek, mint ahogy a dunaújvárosi tagóvodákban is több helyen lesz sztrájk, de egyelőre nem állnak rendelkezésre pontos adatok a résztvevők számáról.

Még egy mondat a két érdekvédelmi tömörülés közös közleményéből: a PDSZ és a PSZ köszöni a szülők, a civil szervezetek és a diákok támogatását!

(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.